O κόσμος μας κατέρρευσε!


Ο κόσμος μας κατέρρευσε από τη μια στιγμή στην άλλη! Εκεί που συζητούσαμε για το τι θα κάναμε στις διακοπές του Πάσχα, βρεθήκαμε να ανταλλάσσουμε ιδέες για το πώς θα την βγάλουμε στην καραντίνα! Μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο, πρωτόγνωρη, βγαλμένη θαρρείς από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Σχολεία, μαγαζιά, σύνορα κλειστά. Πτήσεις ακυρώνονται. Όλοι παρακολουθούν μουδιασμένοι την κατάσταση. Βγαίνεις έξω και σε στραβοκοιτάνε, ούτε σκέψη να πας σουπερμάρκετ χωρίς γάντια και μάσκα!
Αυτή τη νέα πραγματικότητα ίσως χρειαστεί να την υπομείνουμε για αρκετές εβδομάδες ακόμα. Και τι κάνουμε τώρα; Πώς διαχειριζόμαστε την κατάσταση;
Την αγωνία μας για το τι θα γίνει, για το πώς θα καλύψουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις; Την απομόνωση; Την ολοκληρωτική ανατροπή των ρυθμών μας; Το τι θα γίνει με τα σχολεία; Το πώς θα δουλέψουμε διαδικτυακά έχοντας στο σπίτι τα παιδιά; Το πώς θα τους εξηγήσουμε όλο αυτό που γίνεται; Το πώς θα διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας για να νοιώθουν κι εκείνα ήρεμα και ασφαλή;

Μακάρι να μπορούσα να δώσω απαντήσεις. Ούτε κι εγώ τις ξέρω, όπως όλοι μας. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι έχουμε δύο επιλογές:
Πρώτη επιλογή
  • Βλέπουμε όλες τις ειδήσεις και τις εκπομπές στην τηλεόραση.
  • Ελέγχουμε κάθε τρία δευτερόλεπτα το Facebook και διαβάζουμε κάθε καινούργια θεωρία συνομωσίας που ανεβαίνει.
  • Αφήνουμε τα παιδιά ανεξέλεγκτα να κάνουν ό,τι θέλουν τώρα που δεν έχουν σχολείο.
  • Πανικοβαλλόμαστε και πιστεύουμε ότι αυτό είναι η αρχή και τα χειρότερα έρχονται.
Δεύτερη επιλογή
  • Βγαίνουμε από το Facebook και κλείνουμε την τηλεόραση. Ενημερωνόμαστε μόνο 1-2 φορές την ημέρα για να ξέρουμε τι μας γίνεται.
  • Εκμεταλλευόμαστε αυτό το χρόνο που μας δόθηκε ξαφνικά για να έρθουμε κοντά με τα παιδιά μας και να απολαύσουμε την παρέα τους.
  • Μένουμε σπίτι και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Άλλωστε είναι για λίγο διάστημα και όχι για πάντα.
Η επιλογή λοιπόν είναι δική μας!
Όσο για προτάσεις αξιοποίησης του χρόνου μας, υπάρχουν αμέτρητες στο διαδίκτυο. Όπως και δραστηριότητες για τα παιδιά, συμβουλές για το τι να τους πούμε σχετικά με τον ιό, ακόμα και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. Ας τις εκμεταλλευτούμε λοιπόν και ας κάνουμε αυτά που θέλαμε πάντα αλλά δεν βρίσκαμε τον χρόνο!

Γράφει η Χριστίνα Βούλαλη από το Τα παιδάκια μας 
_________________________________________________________________________



Πολυταξιδευμένη εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στις ξένες γλώσσες και τη διδασκαλία τους, μαμά και blogger. Θέματα που την ενδιαφέρουν; Η θετική διαπαιδαγώγηση, οι εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης και ό,τι έχει να κάνει με το παιδί. Της αρέσει η καλή μουσική, τα ενδιαφέροντα βιβλία και τα όμορφα ταξίδια!

.