ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΝΤΥΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ



Το να μάθει το παιδί να ντύνεται μόνο του δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά αποτελείται από το συντονισμό ενός συνόλου δεξιοτήτων, όπως της αδρής και λεπτής κινητικότητας (σήκωμα χεριού, σταθερό πιάσιμο μικρών αντικειμένων), συντονισμού ματιού-χεριού (βάζω το κουμπί εκεί που είναι η κουμπότρυπα), αντιστοίχισης (αριστερό παπούτσι στο αριστερό πόδι), προσανατολισμού (φοράμε το παντελόνι με βάση την ετικέτα που μας δείχνει την πίσω πλευρά), λογικής ακολουθίας (το εσώρουχο φοριέται πριν από το παντελόνι) ισορροπίας (να στηριχτεί στο ένα πόδι καθώς φορά το πατζάκι) κλπ.









Αυτό σημαίνει πως το παιδί θα χρειαστεί χρόνο και εξάσκηση ώστε να καταφέρει να καλλιεργήσει και να συνδυάσει πλήρως όλα τα παραπάνω και εν τέλει να ντύνεται ανεξάρτητα και ολοκληρωμένα. Παρακάτω σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε τη διαδικασία ευκολότερη!





Για να είστε σίγουροι ότι δεν έχετε υπερβολικές προσδοκίες από το παιδί, περιμένοντας να κάνει πράγματα που δεν συμβαδίζουν με την ηλικία του, έχετε υπόψη σας το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:









1 έτους

Σπρώχνει τα άκρα του μέσα από το μανίκι/μπατζάκι

Βγάζει κάλτσες και παπούτσια




2 ετών

Ξεκουμπώνει μεγάλα κουμπιά

Κατεβάζει το παντελόνι του

Γδύνεται μόνο του




3 ετών

Βάζει τα παπούτσια του

Βάζει απλές μπλούζες και φόρμες

Αρχίζει να κουμπώνει μεγάλα κουμπιά

Τραβά πάνω και κάτω το φερμουάρ, αφού το κουμπώσουμε




4 ετών

Κουμπώνει το φερμουάρ

Κουμπώνει μικρότερα κουμπιά

Φορά κάλτσες




5 ετών

Ντύνεται χωρίς επίβλεψη




6 ετών

Δένει κορδόνια

Κουμπώνει όλα τα κουμπώματα (κουμπιά, φερμουάρ, κόπιτσες, τρουκς)




Πηγή the inspired tree house





Ένα επιπλέον κίνητρο για να προσπαθήσει περισσότερο, είναι να έχει επιλέξει το ίδιο τα ρούχα που θα φορέσει. Αποφύγετε, όμως, να του δώσετε πολλές επιλογές, καθώς αυτό ίσως το μπερδέψει. Αντίθετα, αφήστε το να επιλέξει ανάμεσα σε 2-3 ρούχα κάθε φορά.









Όπως αναφέραμε και παραπάνω καλό είναι να ξεκινήσετε την εξάσκηση με ρούχα απλά, χωρίς κουμπιά και φερμουάρ. Προτιμήστε απλά, φαρδιά μπλουζάκια και μαλακά παντελόνια ή φούστες με λάστιχο στη μέση. Όταν τελειοποιήσει το ντύσιμο με αυτά, μπορείτε σταδιακά να προσθέσετε πιο περίπλοκα κουμπώματα.





Στις μικρότερες ηλικίες και για να διευκολύνετε τα παιδιά, μπορείτε να κάνετε εσείς την αρχή, για παράδειγμα να περάσετε τα πόδια στη φόρμα και να το αφήσετε να την τραβήξει πάνω μόνο του.








Ξεκινήστε νωρίτερα το πρωί. Για να γλιτώσετε τους εκνευρισμούς, είναι καλύτερο για όλους να ξεκινάτε τη διαδικασία του ντυσίματος νωρίτερα από το συνηθισμένο. Το παιδί θα χρειαστεί διπλάσιο ή τριπλάσιο χρόνο για να κάνει όσα εσείς ολοκληρώνετε σε ένα λεπτό! Επιπλέον, αν πρόκειται να αργήσετε στο πρόγραμμα σας, είναι πιθανότερο για εσάς να σπεύσετε και να κάνετε τη δουλειά για εκείνο! Χρονομετρήστε, λοιπόν το παιδί, ώστε να ξέρετε πόση ώρα περίπου χρειάζεται ώστε να ετοιμαστεί μόνο του και ρυθμίστε το ξύπνημα σας ανάλογα.





Καλή επιτυχία!!!

Γράφει η Ευτέρπη Μυτιληναίου από το Κορίτσι Μάλαμα

 _________________________________________________________________________________________________

Η Ευτέρπη Μυτιληναίου είναι νηπιαγωγός, χαζοσύζυγος και χαζομαμά τριών ζουζουνιών, blogger, αγαπά την οργάνωση, την παραγωγικότητα, την οικονομία και κάθε πρακτικό DIY. Της αρέσει να δουλεύει με τα παιδιά και να τα βλέπει να εξελίσσονται!


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitterγια να μη χάνετε κανένα post!