ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΠΕΣ ΤΟ Μ' ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.... - ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΙΛΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ)



Στη σημερινή κριτική φιλοξενούμε το βιβλίο "Πες το μ' ένα παραμύθι... - Οι περιπέτειες του Νιλς" της Μαρίας Παπαγιάννη από τις Εκδόσεις Πατάκη!







Αν γεννηθήκατε ως τις αρχές της δεκαετίας '80, τότε σίγουρα είχατε προλάβει τη σειρά κινουμένων σχεδίων "Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον", που προβαλλόταν στην κρατική τηλεόραση και ήταν βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι της Σουηδής Σέλμα Λάγκερλεφ, το οποίο παρεμπιπτόντως είχε γραφτεί με σκοπό να γίνει αναγνωστικό για τα σχολεία της Σουηδίας!






Όντας παιδί του 1979 παρακολουθούσα ανελλιπώς τη συγκεκριμένη σειρά μαζί με την αδερφή μου! Δε φαντάζεστε λοιπόν τη χαρά μου, όταν έμαθα ότι η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη διασκεύασε το πολύ γνωστό και αγαπημένο παραμύθι δίνοντάς του το όνομα "Πες το μ' ένα παραμύθι... - Οι περιπέτειες του Νιλς", καθώς αυτομάτως ξαναγύρισα για λίγο στην παιδική μου ηλικία! Κι όταν τελικά ξεφύλλισα και στη συνέχεια διάβασα το εν λόγω βιβλίο, η συγκίνηση κι η χαρά μου έγιναν ακόμη μεγαλύτερες, αφού ένιωθα ότι διάβαζα κάτι ήδη γνωστό, δοσμένο όμως με λίγο διαφορετικό τρόπο, με μια πιο σύγχρονη και χιουμοριστική ματιά!







"Ο Νιλς ήταν ένα κακότροπο και τεμπέλικο αγόρι που φερόταν άσχημα στους ανθρώπους και στα ζώα. Πετώντας με τις αγριόχηνες για έναν ολόκληρο χρόνο, θα ζήσει φοβερές περιπέτειες και θα επιστρέψει σοφότερος και γεμάτος αγάπη για όλα τα πλάσματα που συγκατοικούν στον ίδιο πλανήτη. Η Μαρία Παπαγιάννη αφηγείται στα παιδιά σαν παραμύθι το αριστούργημα της Σέλμα Λάγκερλεφ. Ένα αγόρι, ένα κοπάδι αγριόχηνες, ένας αετός θα συναντηθούν στα σύννεφα και θα μοιραστούν περιπέτειες, φόβους, εχθρούς. Θα ανακαλύψουν τη χαρά να αγωνίζεσαι για όσους και όσα αγαπάς και πιστεύεις.", διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.






Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου "Πες το μ' ένα παραμύθι... - Οι περιπέτειες του Νιλς", οι αναγνώστες παρακολουθούν τον κεντρικό ήρωα, Νιλς, να μεταμορφώνεται σε νάνο και να βιώνει μια σειρά από περιπέτειες που τον ωριμάζουν και του αλλάζουν ολόκληρη τη ζωή και τον χαρακτήρα μετατρέποντάς τον από ένα εγωιστικό και κακότροπο παιδί σε έναν συμπονετικό και ελεύθερο άνθρωπο!






Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι σε πολλά σημεία άκρως χιουμοριστική και αστεία, αποσκοπώντας στο να ελαφρύνει τον διδακτικό χαρακτήρα του πρωτότυπου κειμένου, ενώ η Μυρτώ Δεληβοριά έκανε εκπληκτική εικονογράφηση που απογείωσε το κείμενο και μου προκάλεσε τεράστια νοσταλγία, καθώς το διάβαζα!




Τέλος θεωρώ ότι ήταν πολύ σοφή απόφαση να κυκλοφορήσει αυτή η σειρά διασκευών "Πες το μ' ένα παραμύθι...", για να ξαναθυμηθούν οι μεγάλοι και να μάθουν οι μικροί τόσο σημαντικά, κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας! Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!





Γράφει η Μαρία Υφαντοπούλου από το Όμορφη μέσα έξω και το Ονειροτέχνημα - Μαρία

 ________________________________________________________________________________________________

Η Μαρία Υφαντοπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κατεύθυνση αρχαιολογίας. Μικρή ήθελε να γίνει δασκάλα, αργότερα νηπιαγωγός, αλλά τελικά δεν ξέφυγε από τον χώρο των εκπαιδευτικών κι έγινε φιλόλογος! Το άπιαστο όνειρό της είναι να γίνει κάποτε συγγραφέας! Λατρεύει το γράψιμο, τα βιβλία, τη φωτογραφία και τη σοκολάτα, ενώ περνά ώρες ατέλειωτες μαγειρεύοντας υγιεινά, μιλώντας για καλλυντικά και ετοιμάζοντας χειροποίητες καλλιτεχνικές δημιουργίες!


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!