ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: GRETA THUNBERG: Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)



Πως είναι να είσαι 16 ετών και να ταξιδεύεις ανά τον κόσμο θέλοντας να κινητοποιήσεις όλους μας να κάνουμε κάτι για να αναστρέψουμε την κλιματική αλλάγη; Η Γκρέτα τα ξαξιδεύει ανα τον κόσμο όχι με αεροπλάνο αλλά με όσο το δυνατό λιγότερο ρυπογόνα μέσα κάνω ένα σύντομο ταξίδι, μακρινό και κουραστικό. Η ίδια όμως δε το βάζει κάτω. Ο σκοπός της είναι πάνω από όλα.








Δεν ξέρουμε αν η Γκρέτα μπορεί να φέρει την αλλαγή. Η Γκρέτα όμως, όπως αναφέρει και η κα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής της WWF Ελλάς, «είναι μία από τις πιο δυνατές ελπίδες που είχαμε ποτέ». Το βιβλίο GRETA THUNBERG των εκδόσεων Παπαδόπουλοι, είναι μία σειρά ομιλιών από αυτές που έχει δώσει η Greta τα σχεδόν δύο χρόνια αγώνων της. Σ’ αυτό το διάστημα η Greta απόσχει από τα σχολικά της μαθήματα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει όφελος να μελετάει κανείς για ένα μέλλον που σύντομα δε θα υπάρχει.




Γιατί δεν κάνει κανείς τίποτα; Η σιωπή είναι το χειρότερο. Η Greta με τις ομιλίες της στέλνει μία κραυγή βοήθειας. Καθένας από εμάς μετράει. Ήρθε η ώρα της διαμαρτυρίας και της επανάστασης γιατί ο χρόνος που μας μένει είναι λίγος. Τίποτα δεν είναι γκρίζο. Όλα είναι άσπρο ή μαύρο όπως ακριβώς τα βλέπει η Greta που έχει σύνδρομο Asperger. Γκρίζες ζώνες στην επιβίωση δεν υπάρχουν για την Greta. Ας ξυπνήσουμε λοιπόν κι ας αλλάξουμε. Οι επιστήμονες φωνάζουν και οι πολιτικοί αγνοούν. Η Γκρέτα κατάφερε να γίνει κοινωνός του μηνύματος της κλιματικής αλλαγής και να κινητοποιήσει εκατομμύρια μαθητών ανά τον κόσμο.




Το περιοδικό Time συμπεριέλαβε την Γκρέτα στους 100 επιδραστικότερους διεθνώς ανθρώπους για το 2019 και από ότι φαίνεται το «φαινόμενο Γκρέτα» θα μας απασχολήσει και για τα επόμενα χρόνια, και όχι άδικα…

Γράφει η Γιούλη Μπαλίκου από το Ψυχολογία παιδιού

_________________________________________________________________________________________________

Η Γιούλη Μπαλίκου είναι ψυχολόγος (M.SC, PH.D), έχει ειδικευτεί στην οικογενειακή θεραπεία, είναι αρθρογράφος, εκπαιδεύτρια και συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού που αφορά στην ψυχολογία των παιδιών. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη μάθηση των παιδιών μέσω πολυαισθητηριακών μεθόδων διδασκαλίας και κυρίως στην αναγνώριση των αναγκών και των συναισθημάτων τους. Επίσης είναι σύζυγος και μητέρα, ενώ λατρεύει τη δημιουργικότητα, τις νέες ιδέες, τους ανοιχτούς ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά που έχουν τόσα να μας διδάξουν.


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!