ΤΟ ΜΕΛΙ, ΕΝΑΣ ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.



Από τους Σουμέριους, τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους αρχαίους Έλληνες μέχρι τη σύγχρονη εποχή, το μέλι έχει αποδειχτεί ότι έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Ο Ιπποκράτης και ο Αριστοτέλης συνιστούσαν το μέλι τόσο για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, όσο και για την παράταση της ζωής! Χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν με δύο τρόπους: τόσο στη διατροφή (ειδικά στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής), όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς.

via


Παράγεται είτε από το νέκταρ των λουλουδιών είτε από εκκρίσεις άλλων δέντρων και φυτών (έλατο, πεύκο, ρείκι, κ.ά). Μέχρι την εμφάνιση της κατεργασμένης ζάχαρης στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν και το μόνο γλυκαντικό που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι.

Το μέλι έχει πολύ ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά. Έχει παρατηρηθεί ότι ο τόπος προέλευσης του μελιού επηρεάζει την αντιμικροβιακή του δράση. Το μέλι Μανούκα από τη Νέα Ζηλανδία φαίνεται να περιέχει πολλά αντιμικροβιακά συστατικά. Ωστόσο και ο τρόπος αποθήκευσης φαίνεται να την επηρεάζει. Προσέχουμε να το αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα, σε μέρος σκιερό και δροσερό και να προτιμάμε το φρέσκο από το παλιότερο μέλι.

via



Αποτελείται από απλά ζάχαρα και είναι πολύ εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό αποτελεί μια εξαίρετη πηγή ενέργειας, ειδικά για οργανισμούς που έχουν μεγάλες ενεργειακές ανάγκες, όπως οι αθλητές, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ασθενείς.

Έχει αποδειχτεί ότι τα ιχνοστοιχεία που περιέχει (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο κ.λπ.) βοηθούν τον μεταβολισμό και αποτελούν απαραίτητα συστατικά των οστών και των κυττάρων, ενώ έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη σωστή λειτουργία του στομάχου. Το χρώμα είναι ενδεικτικό της περιεκτικότητας του μελιού σε ιχνοστοιχεία. Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πιο πλούσια από τα ανοιχτόχρωμα σε ιχνοστοιχεία και συνεπώς έχουν υψηλή θρεπτική αξία, υστερούν ίσως λίγο σε άρωμα και γεύση.

Έρευνες έχουν ακόμα δείξει ότι το μέλι έχει σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των οιδημάτων και την επούλωση των πληγών, ενώ βοηθά σημαντικά στη μείωση των ουλών και την αναγέννηση των κυττάρων και των ιστών.


via

Το μέλι με τον τρόπο που παράγεται στην Ελλάδα είναι μία από τις λιγότερο επεξεργασμένες και νοθευμένες τροφές. Πολλοί πιστεύουν ότι το μέλι χαλάει όταν κρυσταλλώνει. Ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια. Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια φυσική διαδικασία και το μέλι μπορεί πολύ εύκολα να επιστρέψει στην προηγούμενη υγρή του μορφή βουτώντας το γυάλινο βάζο σε μπεν μαρί. Το μέλι δεν χάνει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.

Αποτελώντας λοιπόν μια θαυμάσια πηγή ενέργειας και υδατανθράκων για όλους και ιδιαίτερα για μερικές ομάδες πληθυσμού (αθλητές, ασθενείς, παιδιά, έγκυοι), οφείλουμε να εντάσσουμε το μέλι στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Οι θετικές του ιδιότητες το κάνουν έναν πολύτιμο σύμμαχο στον καθημερινό αγώνα για μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

via

Γράφει η Βάνα Καρκάση από το babyleading

_________________________________________________________________________________________________

Η Βάνα Καρκάση είναι εκπαιδευτικός, λογοθεραπεύτρια και μαμά δύο παιδιών που μεγάλωσαν με baby-led weaning. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Κοίτα, μαμά, τρώω», όπου περιγράφεται αναλυτικά η εφαρμογή της μεθόδου και δημιουργός της ιστοσελίδας www.babyledweaning.gr, με σκοπό να βοηθήσει αποτελεσματικά όσους γονείς επιλέξουν να εφαρμόσουν το BLW με τα παιδιά τους.




Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!