ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ.



Συχνά ακούμε να λένε για αδέρφια: «κοίτα πόσο διαφορετικοί είναι, λες και δεν τους μεγάλωσαν οι ίδιοι γονείς»! Είναι μία φράση που κρύβει μεγάλη αλήθεια καθώς οι ίδιοι γονείς μεγαλώνουν με πολύ διαφορετικό τρόπο τα παιδιά τους ανάλογα με τη σειρά γέννησής τους.

via


Το πρωτότοκο παιδί

Στο πρώτο παιδί οι γονείς συνήθως είναι αρκετά αγχωμένοι. Η έλλειψη εμπειρίας τους κάνει να είναι διαρκώς πάνω από το νεογέννητο παιδί , για να αφουγκραστούν εάν αναπνέει. Χαίρονται και επιβραβεύουν και το παραμικρό κατόρθωμά του! Έτσι το πρωτότοκο παιδί συνηθίζει να είναι το επίκεντρο της οικογένειας και να έχει την αμέριστη προσοχή των γονιών του.

via


Το δεύτερο παιδί
Τα δεύτερα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς να μοιράζονται την προσοχή των γονιών τους με το μεγαλύτερο αδερφάκι τους. Στο δεύτερο παιδί οι γονείς είναι πιο έμπειροι κι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση ως προς την ανατροφή των παιδιών τους. Έτσι είναι πιο χαλαροί και συνήθως έχουν λιγότερες ανησυχίες για το δεύτερο παιδί τους. Γενικά, το δεύτερο παιδί βρίσκει αρκετά μονοπάτια «ανοιχτά» ως προς την πειθαρχία και την αυστηρότητα από τους γονείς.

Όταν τα παιδιά είναι δύο, κάθε ένα παίρνει τον δικό του ρόλο στην οικογένεια. Αν είναι του ιδίου φύλλου συνήθως κάθε παιδί προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από το αδερφάκι του και να αναπτύξει διαφορετικές δεξιότητες.

Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει και τρίτο παιδί; Συνήθως με τον ερχομό του τρίτου παιδιού, το μεσαίο παιδί περιγράφεται από τους ειδικούς ως το «παιδί-σάντουιτς». Το μεσαίο παιδί δυσκολεύεται περισσότερο να βρει την ταυτότητα και τη θέση του στην οικογένεια γιατί δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο ούτε το μικρότερο παιδί. Έτσι το παιδί αυτό μαθαίνει από νωρίς να διαπραγματεύεται και να ελίσσεται μέσα στην οικογένεια. Φυσικά αυτά τα χαρακτηριστικά θα του φανούν πολύ χρήσιμα στη μετέπειτα πορεία του.


via



Το τρίτο παιδί

Παλιά το μικρότερο παιδί το έλεγαν «στερνοπούλι» με την έννοια του τελευταίου. Το παιδί αυτό συνήθως παίρνει αρκετή προσοχή τόσο από τους γονείς του όσο και από τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Οι γονείς είναι πιο χαλαροί ως προς την πειθαρχία και το τρίτο παιδί βρίσκει έτοιμα και στρωμένα τα μονοπάτια της ελευθερίας από τα αδέρφια του. Επίσης, ως πιο μικρό το τρίτο παιδί, προσελκύει πάντα το ενδιαφέρον των ενηλίκων.


via


Τα δίδυμα

Τα δίδυμα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση καθώς αυτό που μετράει είναι η μεταξύ τους σειρά γέννησης. Ωστόσο, αν είναι τα μόνα παιδιά μέσα στην οικογένεια, οι γονείς έχουν τα ίδια άγχη κι έγνοιες όπως με τα πρωτότοκα παιδιά.

Το μοναχοπαίδι

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι και το μοναχοπαίδι καθώς είναι ταυτόχρονα πρώτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας. Μιας και δεν έχει αδέρφια για να ανταγωνιστεί ουσιαστικά ανταγωνίζεται τους γονείς τους. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που το μοναχοπαίδι ωριμάζει πιο γρήγορα. Επίσης, συνήθως το μοναχοπαίδι μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γονιών του αφού είναι το μονάκριβο παιδί τους. Αυτό σημαίνει ότι έχει το προνόμιο να έχει το ενδιαφέρον των γονιών τους μονίμως στραμμένο πάνω του, αλλά και το βάρος να ικανοποιήσει όλες τις προσδοκίες τους.

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι κάποια γενικά χαρακτηριστικά καθώς κάθε παιδί διαμορφώνει τον προσωπικό του χαρακτήρα με βάση τον γενετικό του κώδικα αλλά και το ιδιαίτερο περιβάλλον που μεγαλώνει κι αναπτύσσεται.


Γράφει η Σωτηρία Μπιλιανού από το My Little World

_________________________________________________________________________________________________

Η Σωτηρία Μπιλιανού είναι σύζυγος, εργαζόμενη, crafter, blogger και πάνω από όλα μαμά της Ελένης και της Έλλης. Το επάγγελμά της είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα Χρηματοοικονομικά, όμως αυτό που της αρέσει περισσότερο είναι να ασχολείται δημιουργικά με τα παιδιά της και να περνάει πολύ χρόνο μαζί τους, να παίζουν, να μαθαίνουν, να χαίρονται. Θα τη βρείτε στο blog της να μοιράζεται ιδέες για δημιουργικά παιχνίδια, χειροτεχνίες, κατασκευές, συνταγές, σκέψεις, ταξίδια.


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!