ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΚΩΝ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ)



Διαβάσαμε την κλασική, χριστουγεννιάτικη ιστορία του E.T.A. Hoffmann, "Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών" από τις Εκδόσεις Άγκυρα!




Μια παγωμένη παραμονή Χριστουγέννων στο σπίτι των Στάλμπαουμ κατέφθασε ο Νονός Ντρόσελμάγερ φέρνοντας ως δώρα για τα βαφτιστήρια του, Φριτς και Μαίρη, μια κούκλα με ροζ φόρεμα, ένα κάστρο-κουκλόσπιτο, στρατιωτάκια με άλογα και μια ξύλινη κούκλα Καρυοθραύστης. Η Μαίρη από την πρώτη στιγμή αγάπησε την κούκλα Καρυοθραύστη και ανέλαβε τη φροντίδα της! Όταν όμως το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα, άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα και μαγικά πράγματα μέσα στο σαλόνι της οικογένειας, αφήνοντας άφωνη τη μικρή Μαίρη! Οι κούκλες άρχισαν να ζωντανεύουν η μία μετά την άλλη, αμέτρητα ποντίκια εμφανίστηκαν στον χώρο κι ο ξύλινος Καρυοθραύστης ανέλαβε ενεργό ρόλο στη μάχη συμπαρασύροντας τη Μαίρη σε ένα μαγικό ταξίδι περιπέτειας!




Το παραμύθι "Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών" μετράει ήδη 200 χρόνια, από το 1816 που πρωτοδημοσιεύτηκε σε μια συλλογή με χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Από τότε απέκτησε παγκόσμια φήμη και πλέον θεωρείται διαχρονικό και κλασικό, ενώ ο διάσημος, Ρώσος συνθέτης Τσαϊκόφσκι το διασκεύασε σε μπαλέτο το 1892 με τίτλο "Ο Καρυοθραύστης και τα 4 βασίλεια"!






Αναμφίβολα στο παραμύθι αυτό πρωταγωνιστούν η σημασία της οικογένειας, η τιμή, η δύναμη της υπόσχεσης, η περιπέτεια που "γεννά" η αγάπη, το όνειρο και η μαγεία που συνοδεύουν την παιδική ηλικία και μεγεθύνονται τις μέρες των γιορτών! Άλλωστε μικροί και μεγάλοι έχουν ανάγκη από λίγη μαγεία και ονειροπόληση τούτες τις άγιες μέρες!






Η παρούσα έκδοση από τις Εκδόσεις Άγκυρα διαθέτει όμορφο λεξιλόγιο και προσεγμένες φράσεις, σκληρά εξώφυλλα και χοντρές σελίδες, ενώ η σχετικά μεγάλη γραμματοσειρά του επιτρέπει την ανάγνωση από παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών. Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και την ξεχωριστή, πολύχρωμη και ολοσέλιδη εικονογράφηση της βραβευμένης Gail De Marcken, που κάνει πολύ ελκυστικό το βιβλίο αυτό!







Καλή ανάγνωση και καλές γιορτές!


Γράφει η Μαρία Υφαντοπούλου από το Όμορφη μέσα έξω και το Ονειροτέχνημα - Μαρία

 ________________________________________________________________________________________________

Η Μαρία Υφαντοπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κατεύθυνση αρχαιολογίας. Μικρή ήθελε να γίνει δασκάλα, αργότερα νηπιαγωγός, αλλά τελικά δεν ξέφυγε από τον χώρο των εκπαιδευτικών κι έγινε φιλόλογος! Το άπιαστο όνειρό της είναι να γίνει κάποτε συγγραφέας! Λατρεύει το γράψιμο, τα βιβλία, τη φωτογραφία και τη σοκολάτα, ενώ περνά ώρες ατέλειωτες μαγειρεύοντας υγιεινά, μιλώντας για καλλυντικά και ετοιμάζοντας χειροποίητες καλλιτεχνικές δημιουργίες!


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!