ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΜΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ).


"Τα φανταστικά μου ταξίδια" το παραμύθι του Βασίλη Κουτσιαρή με εικονογράφηση της Λίλα Καλογερή, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παραμύθι το οποίο αναφέρεται στο φόβο και στο άγχος που έχει ένα παιδί να μην αποτύχει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τιμήθηκε με έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.





Η Νεφέλη μαθήτρια του δημοτικού παρόλο που είναι πολύ καλή μαθήτρια και τα τετράδια της έχουν βαθμό Α σε όλες τις ασκήσεις, στα προφορικά δυσκολεύεται πολύ να εκφραστεί. Κάθε φορά που η δασκάλα τη ρωτάει κάτι χωρίς η Νεφέλη να έχει σηκώσει το χέρι της, εκείνη διακατέχεται από το άγχος της αποτυχίας. Ο φόβος που έχει να μην δώσει λάθος απάντηση την κάνει να «καταπιεί» τη γλώσσα της και να «δραπετεύει» με το μυαλό της. Ταξιδεύει πότε στον Όλυμπο, πότε στη Νέα Υόρκη και πότε σε ένα σκοτεινό υπόγειο. Μίλησε στους γονείς της γι αυτά τα φανταστικά της ταξίδια. Την καθησύχασαν ότι κάποια στιγμή αυτό θα σταματήσει και κάθε μέρα που θα περνάει εκείνη θα δυναμώνει περισσότερο. Ώσπου μια μέρα η Νεφέλη άκουσε τις μαγικές λέξεις «Μπορείς να τα καταφέρεις!» πρώτα από τη δασκάλα της και έπειτα από τη συμμαθήτρια της. Αυτές οι δύο λέξεις ήταν τόσο ικανές που επανέφεραν τη Νεφέλη στη τάξη και τη βοήθησαν να πει τη σωστή απάντηση στην ερώτηση της δασκάλας. Από τότε η Νεφέλη αισθάνεται πιο σίγουρη για τον εαυτό της και συνειδητοποίησε ότι δεν πειράζει και αν κάνεις λάθος.





Ένα υπέροχο παραμύθι εν συναίσθησης. Με τρόπο πολύ απλό προτείνει λύση στο άγχος που έχει ένα παιδί να μην δώσει μια αποτυχημένη απάντηση. Στο παιδί εκείνο που «κλείνεται» στον εαυτό του. Υπογραμμίζει ότι με μια μαγική λέξη, τη λέξη «Μπορείς!» ενθαρρύνουμε το παιδί και το ξεμπλοκάρουμε ουσιαστικά από το άγχος της αποτυχίας που το διακατέχει. Έτσι με αυτό τον τρόπο καλύπτουμε την ανάγκη του για επιβεβαίωση αλλά και τονίζουμε την αυτοπεποίθηση του. Το ενθαρρύνουμε στο να καταλάβει ότι ακόμα και το λάθος είναι καλοδεχούμενο.



Η θέση του εκπαιδευτικού φαίνεται ξεκάθαρα μέσα στο παραμύθι παροτρύνοντας τη Νεφέλη να μιλήσει. Τονίζεται επίσης η θέση των γονιών οι οποίοι είναι καθησυχαστικοί αλλά πάνω απ’ όλα παρόν να ακούσουν το παιδί τους. Ενθαρρύνει με έναν πολύ όμορφο τρόπο το παιδί να μιλήσει για το πρόβλημα του στους γονείς του. Ένα πολύ σημαντικό επίσης θέμα που τονίζεται στο παραμύθι, είναι η υποστήριξη που έχει η Νεφέλη από τους συμμαθητές της. Πέρα ότι ενθαρρύνει λοιπόν ένα εσωστρεφές παιδί, διδάσκει επίσης ένα εξωστρεφές από τη φύση του παιδί να υποστηρίζει το φίλο του εκείνον που έχει λιγότερη αυτοπεποίθηση.




Η εικονογράφηση της Λίλα Καλογερή «ντύνει» υπέροχα το παραμύθι του Βασίλη Κουτσιαρή. Τα χρώματα από ασπρόμαυρο και γκρι εναλλάσσονται σε πολύχρωμες σελίδες και οι σκηνές σε καθηλώνουν. Θαύμασα τη σκηνή με τον ουρανοξύστη όπου διακρίνεται πάρα πολύ χαμηλά η τάξη και τα θρανία. Επίσης η σκηνή όπου η Νεφέλη συζητάει με τους γονείς της στο καθιστικό του σπιτιού είναι πολύ οικεία και παράδειγμα προς μίμηση.



Από το οπισθόφυλλο

Είμαι μαθήτρια της Δευτέρας. Αν και όλα τα τετράδιά μου είναι γεμάτα Α, κάτι παθαίνω όταν η κυρία μου κάνει μια ερώτηση χωρίς να σηκώσω το χέρι μου. "Ποιο είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, Νεφέλη;" με ρώτησε πριν από λίγες μέρες και, φυσικά, εγώ δεν απάντησα.



Και δεν έφτανε αυτό, ξαφνικά ένιωσα να απομακρύνομαι από την τάξη. Το ταβάνι εξαφανίστηκε κι άρχισα να ανεβαίνω, ώσπου βρέθηκα σε ένα πανύψηλο βουνό. Ο Όλυμπος πρέπει να ήτανε. Ίσα ίσα που διακρίνονταν οι συμμαθητές μου και η δασκάλα μου.



Όταν επέστρεψα, όλοι είχαν βγει διάλειμμα και η κυρία με περίμενε για να κλειδώσει την τάξη. Δεν ξέρω τι παθαίνω. Θέλω τόσο πολύ να πω την απάντηση, αλλά δεν μπορώ...







Προτεινόμενες ηλικίες απο 6-9 ετών



Γράφει η Μαρίνα Πλούμπη από το Info in a shot
________________________________________________________________________________________________


Αγαπώ, χαμογελώ, γράφω, διαβάζω, ταξιδεύω. Έρωτάς της η δουλειά της. Τουριστικός πράκτορας με εξειδίκευση τη διοργάνωση συνεδρίων. Πάθος της το διάβασμα και η συγγραφή. Μέσα στην τσάντα της υπάρχει πάντα ένα βιβλίο, ένα μολύβι και πολλές σημειώσεις σε χαρτάκια, μπλοκάκια και σημειωματάρια. Αγάπη της οι άνθρωποι, με τους οποίους μοιράζεται το σπίτι της και τη ζωή της.


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, Twitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!