ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: Ο ΤΡΕΧΑΛΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΤΙΠΟΤΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)



"Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα"  της Κατερίνας Παπαγαρυφάλλου από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένα βιβλίο που δεν περνά απαρατήρητο!





Δυο παιδιά, δυο ήρωες της καθημερινότητας! Δυο παιδιά που νιώθουν πολύ μειονεκτικά, όταν πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο και πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εκφάνσεις της σχολικής ζωής! Το αγόρι αυτοαποκαλείται στα όνειρά του Τρεχαλητής, όμως στην πραγματικότητα είναι καθισμένο στο αναπηρικό του καροτσάκι και επειδή δυσκολεύεται να μετακινηθεί, αναγκαστικά παραμένει μέσα στη σχολική αίθουσα ακόμη και στα διαλείμματα. Την κοπέλα τη φωνάζουν όλοι Τίποτα, γιατί συνήθως δεν γνωρίζει το μάθημα κι η σχολική της τσάντα είναι άδεια, όμως στα όνειρά της έχει τα πάντα! Όταν κάποια στιγμή συναντιούνται στο σχολείο, θα διαπιστώσουν ότι μπορούν να έχουν, όλα όσα τους λείπουν: εκείνος ότι μπορεί να “πετάξει¨ χρησιμοποιώντας τις ρόδες του αμαξιδίου του και εκείνη ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα! Και από τότε θα είναι αχώριστοι φίλοι και δεν θα διαφέρουν από τα υπόλοιπα παιδιά!




Ένα βιβλίο που μιλάει για τη διαφορετικότητα, που υπάρχει σε κάθε πτυχή της ζωής μας και δημιουργεί συχνά μεγάλα προβλήματα και ανασφάλειες μέσα στην καθημερινότητα! Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζεται η σωματική αναπηρία, που κόβει τα φτερά σε όσους είναι υποχρεωμένοι εκ των συνθηκών να πρέπει να μετακινούνται πάνω σε ένα αναπηρικό καροτσάκι, ενώ παρουσιάζεται κι η ένδεια, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης στη σημερινή εποχή! Και δυστυχώς κι οι δυο αυτές καταστάσεις, η σωματική αναπηρία κι η ένδεια, μεγεθύνονται σε υπερβολικό βαθμό μέσα στα πλαίσια μιας σχολικής κοινότητας, ιδίως μάλιστα όταν αυτές αφορούν παιδιά!





Το υπέροχο και λιτά γραμμένο κείμενο της συγγραφέως Κατερίνας Παπαγαρυφάλλου συνδυάζεται άψογα με την ξεχωριστή εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη, καθώς κατανοητές προτάσεις με ωραίες λέξεις πλαισιώνονται από πολύ όμορφες και ιδιαίτερες εικόνες! Τα πρόσωπα των δύο ηρώων αποδίδονται με έντονα χαρακτηριστικά, για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους που μεταβάλλονται από λύπη, θλίψη και μοναξιά σε χαρά, ελπίδα και συντροφικότητα.




Το βιβλίο “Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα” είναι κατάλληλο για ηλικίες άνω των 6 ετών, αλλά μπορεί να διαβαστεί άνετα και από μικρότερα παιδιά!






Γράφει η Μαρία Υφαντοπούλου από το Όμορφη μέσα έξω και το Ονειροτέχνημα - Μαρία

 ________________________________________________________________________________________________

Η Μαρία Υφαντοπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κατεύθυνση αρχαιολογίας. Μικρή ήθελε να γίνει δασκάλα, αργότερα νηπιαγωγός, αλλά τελικά δεν ξέφυγε από τον χώρο των εκπαιδευτικών κι έγινε φιλόλογος! Το άπιαστο όνειρό της είναι να γίνει κάποτε συγγραφέας! Λατρεύει το γράψιμο, τα βιβλία, τη φωτογραφία και τη σοκολάτα, ενώ περνά ώρες ατέλειωτες μαγειρεύοντας υγιεινά, μιλώντας για καλλυντικά και ετοιμάζοντας χειροποίητες καλλιτεχνικές δημιουργίες!


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!