ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΣΤΟ ΤΙΚ ΤΑΚ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)



Τι  είναι στα αλήθεια ο χρόνος και τι οφείλει να είναι για ένα παιδί;
Πως μοιάζει η ώρα όταν κοιτάς το χρωματιστό σου ρολόι, Κωστή;
Τι θα γίνει όταν ξαφνικά χαλάσει το ρολόι σου; Θα πάει στράφι όλο το πρόγραμμά σου;
Πόση αξία έχουν τα λεπτά, οι ώρες, οι μέρες, τα χρόνια;

Πολλά τα ερωτήματα για τον επτάχρονο πρωταγωνιστή του βιβλίου «Στο τικ-τακ του ρολογιού» της Παναγιώτας Στρίκου-Τομοπούλου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ερωτήματα που σίγουρα θα απασχολήσουν όχι μόνο τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους, ταυτόχρονα.


Ο μικρός Κωστής, χαζεύοντας τους δείκτες του νέου ρολογιού που του χάρισε ο παππούς του για να μάθει να προγραμματίζει τη μέρα του, βλέπει εικόνες μαγικές, όπως οφείλουν να είναι οι στιγμές κάθε παιδιού. Φιγούρες μιας μπαλαρίνας, το μουστάκι στο ολοστρόγγυλο πρόσωπο του διευθυντή του σχολείου, πυξίδα πειρατική…σαν παιχνίδι ξεκινά η μέτρηση της ώρας μέχρι να καταλήξεις δέσμιος του λεπτοδείκτη. 

Κι ενώ όλα πάνε «ρολόι», μπαμ! Κάτι συμβαίνει και το νέο σου εξάρτημα χαλάει. Το αφήνεις στην άκρη και εκεί που νομίζεις θα είσαι χαμένος στον χρόνο, όλα αποκτούν ενδιαφέρον ξανά. Θυμάσαι πως είναι να είσαι ελεύθερος, να επιπλέγεις τις δράσεις σου, να ζεις το παρόν.

Ένα βιβλίο ανάλαφρα γραμμένο, κατανοητό από τους μικρούς μας αναγνώστες (απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών) αλλά και με βάθος παράλληλα για το ζήτημα της έλλειψης χρόνου που αντιμετωπίζουμε όλοι οι ενήλικες. Το ευανάγνωστο κείμενο συνδυασμένο με την υπέροχη εικονογράφιση της Βανέσσας Ιωάννου, με εικόνες μεταξύ ζωγραφικής και κολάζ, διεγείρει τη φαντασία των παιδιών και σίγουρα θα σας χαρίσει όμορφες στιγμές ανάγνωσης και το πιθανότερο είναι να ανοίξει συζητήσεις για το χρόνο που δαπανούμε εμείς ως γονείς με τα παιδιά μας, στη δουλειά μας και εκείνα παράλληλα στις δραστηριότητες, τη μελέτη, το πρόγραμμα που πρέπει να υπάρχει αλλά και την ανάγκη κατάρριψης αυτού, πότε-πότε .


Σίγουρα πρόκειται για ένα βιβλίο που θα μας κάνει να σκεφτούμε μήπως πρέπει κι εμείς με τη σειρά μας να χρωματίσουμε λίγο τις ώρες μας.

Γράφει η Ανναστέλλα Λαζάρου από το Decofairy

 ________________________________________________________________________________________________

Η Ανναστέλλα Λαζάρου είναι interior designer, blogger, σύζυγος, μαμά 2 κοριτσιών που της κλέβουν τα μυαλά και τα ανταλλάσσουν με έμπνευση, δημιουργός των πρώτων ελληνικών χειροποίητων παιδικών σκηνών και λάτρης της φωτογραφίας και των ταξιδιών!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter Google+, για να μη χάνετε κανένα post!