ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΤΕΣ(ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ)



Με το «Το Αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια» από τις εκδόσεις Πατάκη η Σοφία Μαντούβαλου μας ταξιδεύει και μας θυμίζει πως είναι να «μπαίνεις» και να «βγαίνεις» από μία ιστορία. Πως είναι να σε συνεπαίρνει η ιστορία και να σε ταξιδεύει σε κόσμους μακρινούς. «Το Αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια» είναι ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Μία ιστορία για τη δύναμη της γνώσης και το «άνοιγμα» του μυαλού. Πως είναι να είσαι κότα κλεισμένη σ’ένα κλουβί; Πως αλλάζει η οπτική της κότας όταν ακούει παραμύθια; Η κότα αρχίζει να σκέφτεται και τα φτερά της φαντασίας της να μεγαλώνουν. Αρχίζει και κάνει όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Γνωρίζει πλέον ότι αν θέλει, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.



Η ιστορία της κας Μαντούβαλου είναι αλληγορική και κρύβει ένα μήνυμα ζωής. Το μήνυμα ότι η εκπαίδευση και η γνώση ανήκει σε όλους ενώ αξίζει να τολμάς να αναζητάς το δίκαιο. Μέσα από μία εξαιρετική αφηγηματική τεχνική, η ιστορία παρουσιάζεται εγκιβωτισμένη ενώ ο μικρός ακροατής της ιστορίας αριστοτεχνικά μεταφέρεται εντός και εκτός παραμυθιού, στην αφήγηση της γιαγιάς του.

Η εικονογράφηφη της Κέλλυς Ματαθία Κόβο σε μεταφέρει σε άλλη εποχή, εκείνη των παιδικών μας χρόνων. Τότε που η εικονογράφηση ήταν λιτή κι απέριττη. Ενώ ταυτόχρονα καταφέρνεις να σε βάλει με το δικό της μοναδικό τρόπο στην ιστορία.







Το παραμύθι είναι αφιερωμένο στη Μαλάλα Γιουσαφσάι τη νεαρή κοπέλα από το Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της. Η ιστορία είναι αφιερωμένη και σε όλα εκείνα τα κορίτσια που δεν πηγαίνουν σχολείο. Με την ευχή από εμάς… ο κόσμος αυτός να αλλάξει!


Γράφει η Γιούλη Μπαλίκου από το Ψυχολογία παιδιού

_________________________________________________________________________________________________

Η Γιούλη Μπαλίκου είναι ψυχολόγος (M.SC, PH.D), έχει ειδικευτεί στην οικογενειακή θεραπεία, είναι αρθρογράφος, εκπαιδεύτρια και συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού που αφορά στην ψυχολογία των παιδιών. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη μάθηση των παιδιών μέσω πολυαισθητηριακών μεθόδων διδασκαλίας και κυρίως στην αναγνώριση των αναγκών και των συναισθημάτων τους. Επίσης είναι σύζυγος και μητέρα, ενώ λατρεύει τη δημιουργικότητα, τις νέες ιδέες, τους ανοιχτούς ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά που έχουν τόσα να μας διδάξουν.


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!