ΙΠΠΑΣΙΑ: ΕΝΑΣ ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ



Η επαφή μου με τα άλογα ήταν, όπως και των περισσότερων παιδιών της πόλης, περιορισμένη. Τα έβλεπα στην τηλεόραση και στις καουμπόικες ταινίες, ίσως και να είχα δει από μακριά κάποια στις εκδρομές που πηγαίναμε με τους γονείς μου στην εξοχή. Αυτά και μέχρι εκεί.



 Η πρώτη φορά που ήρθα κοντά σε αυτά τα υπέροχα πλάσματα ήταν στο κτήμα Ιπποκρήνη, στο Λιτόχωρο. Το κτήμα βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, σε ένα καταπράσινο τοπίο κάτω από τον Όλυμπο, με καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα. Η Άννη Καπετανάκη, ιδιοκτήτρια της σχολής ιππασίας που λειτουργεί εκεί, με έπεισε να δοκιμάσω κι εγώ να ανέβω στον Αίολο, ένα από τα 11 άλογα που στεγάζονται εκεί.



 Στην αρχή ένιωσα δέος και σχεδόν φόβο για το τεράστιο ζώο που έβλεπα από κοντά. Αποφάσισα όμως να συνεχίσω, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της εκπαιδεύτριας. 

Πρώτα η ασφάλεια: 
  •  Δεν στεκόμαστε ποτέ πίσω από το άλογο. 
  • Προσέχουμε ώστε να μη βάλουμε τα πόδια μας κοντά στα δικά του και μας πατήσει. 
  • Του μιλάμε ήρεμα και, αν θέλουμε να το ταΐσουμε, του δίνουμε την τροφή με ανοιχτή παλάμη. 
Ύστερα ξεκινήσαμε το βούρτσισμα. Ο Αίολος το χάρηκε πολύ κι εγώ εξοικειώθηκα κάπως μαζί του. Σε λίγο έφτασε η μεγάλη στιγμή: πάντα με την καθοδήγηση της Άννης, κατάφερα να ανέβω στην πλάτη του αλόγου! Τα συναισθήματα ανάμεικτα: φόβος και ανασφάλεια λόγω του ύψους, της περίεργης αίσθησης που έχεις, όταν περπατάει το άλογο, σαν να μην έχεις τον έλεγχο του πού πηγαίνεις. Όταν όμως κατάφερα να συγκεντρωθώ στις οδηγίες και να τις ακολουθήσω, άρχισα να νιώθω όλο και καλύτερα και να το απολαμβάνω! Το μυστικό είναι να συντονιστείς και να συνεργαστείς με το άλογο, να το εμπιστευτείς, να ισορροπείς πάνω στη σέλα ακολουθώντας τις κινήσεις του, αλλά και να το ελέγχεις με τις τεχνικές και τους τρόπους που σου μαθαίνει ο εκπαιδευτής. Μέχρι το τέλος του μαθήματος είχα εξοικειωθεί αρκετά με τον Αίολο κι η συνεργασία μας ήταν άψογη! Η εμπειρία ανεκτίμητη και σίγουρα θα επαναληφθεί!



Με τη συζήτηση που είχα με την Άννη έμαθα ότι τα σημαντικότερα οφέλη της ιππασίας είναι τα εξής:
  • Δυναμώνει τους μυς των ποδιών, των γλουτών και της πλάτης. 
  • Δυναμώνει τον κορμό και βοηθάει στη σωστή στάση του σώματος. 
  • Βελτιώνει τον συντονισμό και την ισορροπία. -Και αν βοηθήσεις και στη φροντίδα των αλόγων και τον καθαρισμό των στάβλων, δυναμώνει όλο το σώμα! 
Το άτομο αποκτά περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Το να καθοδηγείς ένα αυτόνομο ζώο που ζυγίζει τουλάχιστον μισό τόνο, ενισχύει σίγουρα την αυτοπεποίθηση! Χαμηλώνει τα επίπεδα του άγχους και του στρες χάρη στις ενδορφίνες, τις λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας, που απελευθερώνονται με την άσκηση και την επαφή με τη φύση. 
  • Βελτιώνει τη συγκέντρωση. Η ιππασία απαιτεί ισορροπία, συντονισμό, συγχρονισμό, που αναγκάζουν το μυαλό να συγκεντρωθεί και να εξασκηθεί. 
  • Βελτιώνει την αντίληψη, την ικανότητα γρήγορης σκέψης και λήψης αποφάσεων. Όσο ήρεμο και να είναι ένα άλογο, εξακολουθεί να είναι δυνατό ζώο. Αν ο αναβάτης δεν είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση και κάνει έστω και ένα λαθάκι, μπορεί να βρεθεί φαρδύς- πλατύς στο χώμα! Πρέπει να παίρνει συνεχώς αποφάσεις σχετικά με την ταχύτητα, την κατεύθυνση και να είναι ευέλικτος και ευπροσάρμοστος.
 Η Άννη είναι γυμνάστρια, πτυχιούχος της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης έχει διεθνές πτυχίο θεραπευτικής ιππασίας και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ψυχολογίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ασχολείται με την ιππασία από 5 χρονών και υπήρξε αθλήτρια υπερπήδησης εμποδίων με συμμετοχή σε πολλούς εθνικούς και βαλκανικούς αγώνες. Στον χώρο της συνδυάζει την ιππασία με την ψυχολογία, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά. Το μότο της είναι «η ιππασία χτίζει χαρακτήρα», γιατί, όπως και στη ζωή, πέφτεις, ξανασηκώνεσαι και συνεχίζεις. Και αν ξεκινήσει κανείς από νωρίς στη ζωή με αυτήν τη νοοτροπία, θα την εφαρμόζει παντού και πάντα!



 Ειδικότερα λοιπόν για τα παιδιά η ενασχόληση με τα άλογα: 
  • Αναπτύσσει την υπευθυνότητα, την υπομονή, την καλοσύνη, την ενσυναίσθηση και την πειθαρχία. 
  • Αναπτύσσει την ικανότητα συγκέντρωσης της μνήμης και της επιμονής, που είναι χαρακτηριστικά των καλών μαθητών. Τα παιδιά που με την ιππασία «αναγκάζονται» να είναι συγκεντρωμένα και να μην αφήνουν το μυαλό τους να ταξιδεύει, θα μπορέσουν να είναι συγκεντρωμένα στο σχολείο και τις σπουδές τους. 
  • Διδάσκει το να κατανικούν τον φόβο και την αβεβαιότητα και να δείχνουν σίγουρα για τον εαυτό τους. Αν ο αναβάτης δείξει ότι φοβάται, το άλογο το νιώθει και φοβάται κι αυτό. 
  • Βγάζει τα ντροπαλά παιδιά έξω από το καβούκι τους. Τους είναι πολύ πιο εύκολο να εμπιστευτούν το άλογο, που δεν θα τα κρίνει, ούτε θα τα προδώσει. 

Αν λοιπόν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πραγματικά ωφέλιμο και διασκεδαστικό για εσάς και τα παιδιά σας, σε έναν υπέροχο χώρο, με την καθοδήγηση ενός ανθρώπου που αγαπάει και γνωρίζει σε βάθος τη δουλειά του, ελάτε στο κτήμα Ιπποκρήνη!

Αν θέλετε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το κτήμα Ιπποκρήνη δείτε το βίντεο:



Γράφει η Χριστίνα Βούλαλη από το Τα παιδάκια μας 

 ________________________________________________________________________________________________

Πολυταξιδευμένη εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στις ξένες γλώσσες και τη διδασκαλία τους, μαμά και blogger. Θέματα που την ενδιαφέρουν; Η θετική διαπαιδαγώγηση, οι εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης και ό,τι έχει να κάνει με το παιδί. Της αρέσει η καλή μουσική, τα ενδιαφέροντα βιβλία και τα όμορφα ταξίδια!



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!