ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1982 στη Γαλλία με πρωτοβουλία του υπουργού πολιτισμού Ζακ Λάνγκ. Τότε ονομάστηκε απλά «Γιορτή της Μουσικής» και επιλέχθηκε η 21 Ιουνίου, πρώτη μέρα του θερινού ηλιοστασίου και μεγαλύτερη μέρα του χρόνου για τον εορτασμό της. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί έπαιξαν και τραγούδησαν σε δρόμους, πλατείες, σταθμούς, αυλές αλλά και αλλού, όλα τα είδη μουσικής, από ροκ και τζαζ μέχρι παραδοσιακή και πρωτοποριακή. 



Η Γιορτή της Μουσικής είχε ανέλπιστη επιτυχία και το 1985, που ήταν και Ευρωπαϊκή Χρονιά Μουσικής, πέρασε για πρώτη φορά τα σύνορα της Γαλλίας και έφτασε στην Αθήνα, την πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη! Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν, αρκετές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις και το 1995 με τη Συμφωνία της Βουδαπέστης γεννήθηκε επίσημα η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, που είναι πλέον ανοιχτή σε όλες τις χώρες που επιθυμούν να λάβουν μέρος! 




Η γιορτή είναι πλέον διεθνής με τη συμμετοχή πάνω από 700 πόλεις σε περισσότερες από 120 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Μεξικού, του Περού, της Ρωσίας και φυσικά της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις είναι πάντα δωρεάν για το κοινό και οι μουσικοί παίζουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς. Την ημέρα αυτή, η μουσική μπαίνει ακόμα και σε νοσοκομεία και φυλακές, σχολεία και τόπους εργασίας στην πόλη και την εξοχή. Αποτελεί έτσι πρώτης τάξεως ευκαιρία για το ευρύ κοινό να ανακαλύψει διαφορετικά μουσικά είδη και να ψυχαγωγηθεί. 










Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πρώτη φορά που ο θεσμός αυτός ήρθε στη χώρα μας, το 1999. Η επέτειος αυτή θα γιορταστεί λαμπρά για τρεις μέρες, από τις 21 μέχρι τις 23 Ιουνίου, σε όλη την επικράτεια, με τη συμμετοχή πολλών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Μ.Ε.Σ.Ο (Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση): http://www.europeanmusicday.gr/
Γράφει η Χριστίνα Βούλαλη από το Τα παιδάκια μας 

 ________________________________________________________________________________________________

Πολυταξιδευμένη εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στις ξένες γλώσσες και τη διδασκαλία τους, μαμά και blogger. Θέματα που την ενδιαφέρουν; Η θετική διαπαιδαγώγηση, οι εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης και ό,τι έχει να κάνει με το παιδί. Της αρέσει η καλή μουσική, τα ενδιαφέροντα βιβλία και τα όμορφα ταξίδια!



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!