ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ : ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ

Το διάβασμα με επαναληπτικά βιβλία στις καλοκαιρινές διακοπές έχει υποστηρικτές αλλά και διαφωνούντες. Μερικοί υποστηρίζουν πως με τα επαναληπτικά βιβλία θα καλυφθούν τυχόν κενά ή δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι μαθητές κατά τη σχολική χρονιά. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως το καλοκαίρι οι μαθητές είναι προτιμότερο να είναι ξένοιαστοι.



Όμως το διάβασμα στις καλοκαιρινές διακοπές δεν έχει τον ίδιο ρυθμό και την ίδια έκταση που έχει κατά τη σχολική χρονιά. Τα επαναληπτικά βιβλία έχουν στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να εμπεδώσουν ό,τι τους δυσκόλεψε με ένα πιο διασκεδαστικό τρόπο. Και για να μπορούν να το πετύχουν αυτό, πρέπει να θέλουν τα παιδιά (και οι γονείς) να ασχοληθούν με το διάβασμα. Διαφορετικά είτε θα είναι χαμένος χρόνος είτε θα υπάρχει ένταση στη σχέση γονιών και παιδιών. 


Πώς όμως μπορούν να συνυπάρξουν διάβασμα-επαναληπτικά βιβλία και διακοπές; 
  1. Το διάβασμα δεν είναι απλώς και μόνο μια σχολική υποχρέωση. Είναι σπουδαίο να αντιληφθεί το παιδί ότι διαβάζουμε, για να μάθουμε, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να γίνουμε καλύτεροι. 
  2. Το διάβασμα στις διακοπές είναι προσωπική υπόθεση. Συζητώντας με το παιδί θα ορίσετε τον χρόνο διαβάσματος και ποια ύλη θα καλύπτουν τα επαναληπτικά βιβλία, πχ. μαθηματικά, γραμματική, κλπ. 
  3. Το διάβασμα στις διακοπές πρέπει να είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό. Αφήστε το παιδί να επιλέξει τα επαναληπτικά βιβλία της αρεσκείας του. Με αγαπημένους παιδικούς ήρωες, ζωγραφική, σπαζοκεφαλιές, μικρές ιστορίες, τα επαναληπτικά βιβλία περιέχουν όσα χρειάζονται να μάθουν με πινελιές παιχνιδιού.
Γράφει η Καίτη Μιχαλοπούλου από το Οι παραμυθένιες

_________________________________________________________________________________________________

Η Καίτη Μιχαλοπούλου είναι σύζυγος, blogger, εργαζόμενη νοσηλεύτρια, μαμά δύο δίδυμων κοριτσιών, για χάρη των οποίων ξεκίνησε να γράφει τα δικά της παραμύθια κι η αγάπη της αυτή για το γράψιμο έδωσε το όνομα στο προσωπικό της blog "Οι παραμυθένιες"! Αγαπά όσα την κάνουν να νιώθει παιδί!



Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!