ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ:ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Πρόσφατα διαβάσαμε το νέο, παιδικό βιβλίο των Εκδόσεων Ψυχογιός με τίτλο "Περιπέτειες στο Μακρινό Βασίλειο" των συγγραφέων Λένια Μαζόρ, Καρίν Ιντέρ και Ζερόμ Πελισιέ σε μετάφραση της Έρρικας Πάλλη και έχουμε ετοιμάσει βιβλιοκριτική!

paidiko-vivlio

Ο Νικόλας και η Ελίζα περνούν ξέγνοιαστες διακοπές παρέα με το μικρό σκυλάκι του Νικόλα, τον Πότερ. Όλα όμως αλλάζουν ξαφνικά, όταν βρίσκουν στη θάλασσα ένα μπουκάλι με ένα μήνυμα. Μόλις η Ελίζα διαβάζει το μήνυμα, αρχίζει να μικραίνει και αιχμαλωτίζεται μέσα στο μπουκάλι κι ο Νικόλας πανικοβάλλεται! Πώς θα ξαναφέρει πίσω την αγαπημένη του φίλη;

paidiko-vivlio

Η μόνη λύση είναι να καλέσει τους μαγεμένους του φίλους και συγκεκριμένα τη γοργόνα Ναταλία. Ο Νικόλας τής εξηγεί τι συνέβει κι η Ναταλία τού αποκαλύπτει ότι για όλα ευθύνεται η Ντάλια! Η Ντάλια είναι η ηγεμόνας του Μακρινού Βασιλείου και δεν έχει καρδιά. Η γοργόνα λοιπόν βοηθάει το μικρό αγόρι να πάει στο Βασίλειο της κακιάς Ντάλιας, για να σώσει τη φίλη του!

Η Ελίζα παραμένει φυλακισμένη σε ένα μπουκάλι τραγουδώντας πάνω σε ένα δέντρο που το φυλάει ένας τεράστιος λύκος. Όταν το τέρας αντιλαμβάνεται την παρουσία του Νικόλα και του Πότερ, τους κυνηγά και για να σωθούν πέφτουν μέσα σε μια μαύρη τρύπα, όπου θα αποκτήσουν συμμάχους τους ποντικάτους, που κρύβονται. Οι ποντικάτοι αποκαλύπτουν στον Νικόλα ότι το δέντρο είναι ο αδερφός της Ντάλιας, ο Δονάτος, κι η μόνη λύση, για να μείνει ζωντανός, είναι να φυλακίζει η Ντάλια παιδιά, για να τραγουδάνε στον αδερφό της. Τότε με τη βοήθεια των ποντικάτων ο Νικόλας καταφέρνει να ελευθερώσει τη φίλη του.

paidiko-vivlio

Η Ντάλια στη συνέχεια σηκώνει μεγάλη ανεμοθύελλα με τη βοήθεια των φυσητών των κυμάτων, που κρατάει αιχμαλώτους. Οι μικροί μας φίλοι βοηθάνε τους φυσητές των κυμάτων να απελευθερώσουν τα μικρά τους παιδιά και έτσι φεύγουν και σταματάνε την ανεμοθύελλα και τα κύματα. Όμως η Ντάλια κι ο λύκος της ο Ιβάν εμποδίζουν τα δυο παιδιά να βγούνε από τη σπηλιά και να φύγουν κολυμπώντας και τα αιχμαλωτίζουν. Και για να σωθούν, πρέπει να σώσουν τρεις ψυχές, την ψυχή της Ντάλιας, του Δονάτου και του Ιβάν. Επίσης πρέπει να βρουν τις δύο σελίδες που πήραν οι πεταλούδες και έκανε λάθος ξόρκι ο Δονάτος με αποτέλεσμα να μεταμορφωθεί σε δέντρο και η Ντάλια σε κακιά μάγισσα και το μικρό του σκυλάκι, ο Ιβάν, σε τέρας...

paidiko-vivlio

Και φυσικά το κατάλληλο μέρος για να βρούνε τις γιγάντιες πεταλούδες δεν είναι άλλο από τα λουλούδια, τα οποία τούς αποκαλύπτουν ότι ξέρουν πού θα βρουν τις πεταλούδες, αλλά ως αντάλλαγμα θέλουν να μεταφέρουν τη γύρη τους σε άλλα λουλούδια, για να μην χαθεί το είδος τους.

paidiko-vivlio

Τα παιδιά καταφέρνουν να βρουν τη γιγάντια πεταλούδα που έχει πάρει τις σελίδες του βιβλίου με τα ξόρκια, αλλά είναι δύσκολο να τη διαβάσουν και να μάθουν απέξω τα λόγια που λείπουν...

paidiko-vivlio

Τελικά θα καταφέρουν τα παιδιά να λύσουν τα μάγια και να επιστρέψουν στο σπίτι τους;

paidiko-vivlio

Το βιβλίο "Περιπέτειες στο Μακρινό Βασίλειο" απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5+ και οπωσδήποτε θα οξύνει τη φαντασία όσων το διαβάσουν! Η εικονογράφησή του είναι πραγματικά παραμυθένια και σε μεταφέρει στο μακρινό, μαγικό βασίλειο! Μάλιστα οι εικόνες δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τις σκηνές που εκτυλίσσονται στην τηλεόραση ή στις ταινίες ανάλογου περιεχομένου κι άλλωστε η εναλλαγή της εικόνας είναι κάτι που κερδίζει τα σημερινά παιδιά! Η δε αφήγηση της ιστορίας είναι τόσο περιγραφική και ζωντανή που κρατάει το παιδί σε μια συνεχή εγρήγορση, καθώς η μία περιπέτεια διαδέχεται την άλλη με πολύ μεγάλη συνοχή, με αποτέλεσμα να μη μειώνεται το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη καθ' όλη τη διάρκεια του αναγνωστικού ταξιδιού! Με δυο λόγια, πρόκειται για ένα βιβλίο για παιδιά που αγαπούν τα φανταστικά παραμύθια και τις περιπέτειες! Σας το συνιστούμε!


Γράφει η Άννα Μίχτη από το Working mama

 ________________________________________________________________________________________________

Η Άννα Μίχτη είναι μαμά, σύζυγος, νοσηλεύτρια με εξειδίκευση στην παιδιατρική και blogger. Το χαμόγελο των παιδιών αποτελεί την κινητήριο δύναμή της!


Δείτε περισσότερες βιβλιοπροτάσεις από την ομάδα του Familives εδώ!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!