ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΜΥΓΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΝ ΠΛΩ)

Πρόσφατα διάβασα το νέο βιβλίο "Μία μύγα στο Άγιο Όρος" του Βασίλη Φραγκόπουλου από τις Εκδόσεις Εν πλω και θέλω να σας πω τις εντυπώσεις μου στη σημερινή βιβλιοκριτική!


Αν ρωτήσεις έναν μαθητή, αν του αρέσει το μάθημα της Ιστορίας, το πιο πιθανό είναι να σου απαντήσει αρνητικά. Αν βέβαια του δώσεις να διαβάσει ένα μυθιστόρημα που αφορά σε ένα ιστορικό γεγονός ή αντίστοιχα να δει μια ταινία με ιστορικό περιεχόμενο, τότε σίγουρα θα του προκαλέσεις πιο εύκολα το ενδιαφέρον! Αυτό συμβαίνει, κυρίως γιατί σε μια ταινία ή σε ένα βιβλίο υπάρχει ένας πρωταγωνιστής με τον οποίο ζεις μαζί του καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω του, με άλλα λόγια ταυτίζεσαι και μαθαίνεις την ιστορία μέσα από μια πιο προσωπική εμπειρία. Σημασία έχει όμως πως τελικά ο αρχικός στόχος επιτυγχάνεται, αφού η γνώση της ιστορίας είναι αυτό που μένει στο τέλος!

Αυτό ακριβώς συνέβη και σε μένα, καθώς διάβαζα το βιβλίο που σας παρουσιάζω σήμερα. Το περιεχόμενό του βέβαια δεν είναι ιστορικό αλλά θρησκευτικό. Τίτλος του βιβλίου είναι "Μία μύγα στο Άγιο Όρος" του Βασίλη Φραγκόπουλου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εν πλω. Μου είναι δύσκολο προσωπικά να διαβάζω θρησκευτικά βιβλία με θεολογικό χαρακτήρα. Νιώθω ότι με κουράζουν. Το συγκεκριμένο όμως βιβλίο το "ρούφηξα" στην κυριολεξία, και αυτό γιατί ενώ αναφέρεται σε πολλά θρησκευτικά ζητήματα, σου κρατάει διαρκώς αμείωτο το ενδιαφέρον μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή!


Μια ανατρεπτική ιστορία προσωπικής αναζήτησης, ανάμεσα στην πίστη και την αθεΐα. Η αμφισβήτηση των ανθρώπινων βεβαιοτήτων και η βιωματική προσέγγιση της Αλήθειας, με φόντο το περιβόλι της Παναγιάς. 

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Γιώργος, ένας νέος της εποχής μας, δοκιμασμένος από την κρίση. Οι πεποιθήσεις του σχετικά με τη θρησκεία είναι συγκεκριμένες και απόλυτες, και είναι αρνητικός σε ό,τι έχει σχέση με τον Χριστιανισμό. Κάποια στιγμή λοιπόν προκύπτει θέση εργασίας πάνω στο αντικείμενό του στο Άγιο Όρος και αναγκάζεται να εργαστεί εκεί για ένα χρονικό διάστημα, όπου έρχεται αντιμέτωπος με καταστάσεις περίεργες για τα δικά του δεδομένα. Στο τέλος βέβαια μετά από συζητήσεις καταλήγει πως για να πιστέψει, θέλει πρώτα να ζήσει ένα θαύμα... Δεν έχει συνειδητοποιήσει όμως πως τα πιο συγκλονιστικά θαύματα είναι αυτά που συμβαίνουν μέσα μας!

Συνήθως στις περισσότερες παρέες όλο και κάποια στιγμή θα τύχει να συζητήσουν για την ύπαρξη ή όχι του Θεού. Μέσα από το βιβλίο "Μία μύγα στο Άγιο Όρος" θα βρει κανείς τις κατάλληλες απαντήσεις στις κλασικές ερωτήσεις που κάνουν οι αμφισβητίες αλλά και τον τρόπο που αυτές πρέπει να δίνονται! Ειδικότερα οι αμφισβητίες της χριστιανικής πίστης θεωρούν πως οι άνθρωποι που πιστεύουν είναι ως επί το πλείστον φανατισμένοι, στενόμυαλοι και δεν έχουν επιχειρήματα, είναι δηλαδή "έρμαιοι" της θρησκείας τους. Μακάρι λοιπόν όλοι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους ανοιχτόμυαλους να καταφέρουν να διαβάσουν το συγκεκριμένο βιβλίο και να βιώσουν το δικό τους προσωπικό θαύμα!



Γράφει η Ευαγγελία Παπαρίζου από το forhappymoments.gr

________________________________________________________________________________________________

Η Ευαγγελία Παπαρίζου είναι η καλλιτέχνης της παρέας, καθώς επιμελείται εξ ολοκλήρου το περιοδικό, αν και έχει σπουδάσει φυσιοθεραπεία και παιδαγωγικά! Σίγουρα τα άρθρα της θα τα λατρέψετε, αφού έχει έναν μοναδικό τρόπο να αναλύει τα πράγματα!


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!