2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό καθιερώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2007 από τα Ηνωμένα Έθνη, για να τονιστεί η ανάγκη βελτίωσης της ζωής των αυτιστικών παιδιών αλλά και ενηλίκων.

aftismos -kai-paidi
via

Τι είναι ο αυτισμός;

Είναι το παιδάκι στο σουπερμάρκετ που κάθεται κάτω και κλαίει με λυγμούς, γιατί το ενοχλεί το φως, ο θόρυβος ή ο κόσμος.

Είναι ο συνάδελφος που δε λέει ποτέ καλημέρα και σπάνια ανοίγει κουβέντα στο γραφείο.

Είναι η φίλη που μιλάει μονότονα, λες και έχει μάθει απ’ έξω τα λόγια της.

Είναι ο γνωστός που δεν χαιρετάει ποτέ με χειραψία.

Πριν όμως τους κρίνουμε βιαστικά και τους κακοχαρακτηρίσουμε, ας μάθουμε τι μπορεί να εξηγεί αυτή τη συμπεριφορά τους!

Η νευροαναπτυξιακή διαταραχή του φάσματος του αυτισμού έχει να κάνει κυρίως με δυσκολίες στην επικοινωνία και τις κοινωνικές συναναστροφές, καθώς και με επαναλαμβανόμενες και περιορισμένες συμπεριφορές, δραστηριότητες και ενδιαφέροντα. Εμφανίζεται νωρίς, αλλά εκδηλώνεται πιο έντονα, όταν το παιδί πηγαίνει στο σχολείο.

  • Είναι φάσμα. Χρησιμοποιείται η λέξη αυτή, γιατί τα συμπτώματα και οι ανάγκες των ανθρώπων με αυτισμό χαρακτηρίζονται από μεγάλη πολυμορφία. Σε κάποιους ο αυτισμός είναι εύκολα ορατός. Μπορεί να κάνουν την κλασική κίνηση μπρος-πίσω ή να κουνούν με παράξενο τρόπο τα χέρια τους, να εκνευρίζονται έντονα από θορύβους και να φωνάζουν, να έχουν εμμονές και πολύ συγκεκριμένα ενδιαφέροντα. Άλλοι όμως μπορεί να μην έχουν έντονα ασυνήθιστες συμπεριφορές που να φαίνονται με την πρώτη ματιά. Μπορεί απλά να μην κοιτούν τον συνομιλητή τους και να δυσκολεύονται να καταλάβουν τις εκφράσεις του προσώπου του. Ή μπορεί να μιλούν ασταμάτητα για κάποιο θέμα, χωρίς να φαίνεται να τους νοιάζει, αν ενδιαφέρει τους άλλους. Γι’ αυτό, αν κανείς γνωρίζει ένα άτομο με αυτισμό, γνωρίζει μόνο αυτό: ένα άτομο με αυτισμό.
  • Είναι ένας άλλος τρόπος αντίληψης του κόσμου. Ο διαφορετικός τρόπος που αναπτύσσεται εκ γενετής το μυαλό, επηρεάζει τη γλώσσα και την επικοινωνία, τις αισθητηριακές αντιδράσεις, τη διανοητική λειτουργία, τις κινητικές ικανότητες. Όλες αυτές οι διαφορές συνθέτουν τον αυτισμό, ο οποίος θεωρείται αναπηρία από την κοινωνία μας, που δεν είναι φτιαγμένη γι’ αυτόν!

aftismos-kai-paidi
via

Τι δεν είναι ο αυτισμός;

  • Δεν είναι αρρώστια. Είναι μια διαρκής κατάσταση που επηρεάζει το 1,5% του πληθυσμού και είναι 4 φορές πιο συχνή στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Οι αυτιστικοί δεν υποφέρουν από αυτισμό. Υποφέρουν όμως από την προκατάληψη και όταν δεν έχουν την απαιτούμενη στήριξη.
  • Δεν είναι καταστροφή. Με τη σωστή υποστήριξη οι άνθρωποι με αυτισμό μπορούν να πάνε στο σχολείο, να επικοινωνήσουν, να δουλέψουν, να έχουν φίλους, να παντρευτούν, να κάνουν οικογένεια και να ζήσουν ευτυχισμένοι, όπως θέλουν αυτοί!

Ποιος είναι ο δικός μας ρόλος απέναντι στον αυτιστικό συνάνθρωπο;
  • Αποφεύγουμε να κρίνουμε, πριν καταλάβουμε και διευκρινίζουμε τυχόν παρεξηγήσεις.
  • Δείχνουμε κατανόηση, αν δεν θέλει να συμμετάσχει σε ομαδικές δραστηριότητες.
  • Σεβόμαστε τη ρουτίνα του και τον προειδοποιούμε για τυχόν αλλαγές.
  • Προσπαθούμε να έχουμε ανοιχτό πνεύμα και να μαθαίνουμε από τις διαφορές μας.

Ο σκοπός λοιπόν αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό είναι να δείξει ότι με τη σωστή υποστήριξη και βοήθεια οι άνθρωποι με αυτισμό μπορούν να καταφέρουν σπουδαία πράγματα!


Γράφει η Χριστίνα Βούλαλη από το Τα παιδάκια μας 

 ________________________________________________________________________________________________

Πολυταξιδευμένη εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στις ξένες γλώσσες και τη διδασκαλία τους, μαμά και blogger. Θέματα που την ενδιαφέρουν; Η θετική διαπαιδαγώγηση, οι εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης και ό,τι έχει να κάνει με το παιδί. Της αρέσει η καλή μουσική, τα ενδιαφέροντα βιβλία και τα όμορφα ταξίδια!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!