ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΟ ΠΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

"Το πλεξικό της φανταστικής" του Άγγελου Πατσιά από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι ένα πραγματικά πολύτιμο εργαλείο για δασκάλους και γονείς παιδιών δημοτικού. Σήμερα λοιπόν έχουμε βιβλιοκριτική!

βιβλίο-το-πλεξικό-της-φανταστικής

Ανυπομονούσα να πάρω στα χέρια μου το συγκεκριμένο βιβλίο... Είχα βέβαια διαβάσει πως πρόκειται για ένα εργαλείο για την έκθεση - έκφραση των παιδιών και ήθελα να δω πώς είναι δομημένο!

βιβλίο-το-πλεξικό-της-φανταστικής

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου σε προϊδεάζει για το τι θα συναντήσεις μέσα στις σελίδες του:

"Μήπως γνωρίζεις τι είναι το πλαγιαντζούρι;
Τι είναι το μπιφτεκότο;
Από πού μπορεί να προήλθαν άραγε τούτες οι λέξεις και τι ιστορίες μπορείς να πλάσεις με αυτές;
Το Πλεξικό της Φανταστικής είναι ένα πρωτότυπο εγχειρίδιο δημιουργικής σκέψης και γραφής, το οποίο έχει την καινοτομία να αλλάζει ανάλογα με τον άνθρωπο που το κρατάει στα χέρια του. Βασισμένο στις αρχές της διαφοροποίησης, «γνωρίζει» τις ανάγκες του κάθε παιδιού!
Το Πλεξικό της Φανταστικής αποτελεί μια μοναδική πρόταση για όλα τα παιδιά, τόσο για αυτά που αγαπούν όσο και για εκείνα που μισούν να γράφουν!"

βιβλίο-το-πλεξικό-της-φανταστικής

Ανοίγοντας το βιβλίο επιβεβαιώνεται το πόσο εύχρηστο, ευφάνταστο και διασκεδαστικό είναι. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από τα βιβλία με ασκήσεις εξάσκησης για το μάθημα της έκθεσης. Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι δάσκαλος και μάλιστα της εναλλακτικής παιδαγωγικής, όπου που δεν χωράει η παπαγαλία και η τυπική διδασκαλία, αλλά η μάθηση μέσα από τη φύση, τις καθημερινές δραστηριότητες και όλα αυτά που θα έπρεπε να έχει ένα σχολείο.

Το ευχάριστο λοιπόν στο βιβλίο "Το πλεξικό της φανταστικής" είναι πως δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που πρέπει να το συμπληρώσεις. Δηλαδή μπορείς και να ζωγραφίσεις, απλώς να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη και να εκφράσεις αυτό που σου έρχεται στο μυαλό. 

βιβλίο-το-πλεξικό-της-φανταστικής

Εδώ συμπλήρωσα εγώ μία ερμηνεία - ιστορία. Το διασκέδασα πολύ, γιατί όταν πρωτοδιάβασα τη λέξη, άλλη ερμηνεία μού ήρθε και εν τέλει άλλη ιστορία επέλεξα να γράψω. Ρωτώντας στο σπίτι για την ίδια λέξη να μου πουν τι σκέφτηκαν, μου απάντησαν με τελείως διαφορετικό τρόπο, άρα αυτή είναι η επιτυχία αυτής της δραστηριότητας!

παρκαρίνι: καναρίνι - παρκάρω

παρκαρίνι : μανταρίνι - παρκινγκ

παρκαρίνι: η ασπιρίνη που πάρκαρε

Και από την ίδια ερμηνεία μπορείς να βγάλεις ένα σωρό ιστορίες..., αρκεί να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη να σε οδηγήσει εκείνη!

βιβλίο-το-πλεξικό-της-φανταστικής


Γράφει η Ευαγγελία Παπαρίζου από το forhappymoments.gr

 ________________________________________________________________________________________________

Η Ευαγγελία Παπαρίζου είναι η καλλιτέχνης της παρέας, καθώς επιμελείται εξ ολοκλήρου το περιοδικό, αν και έχει σπουδάσει φυσιοθεραπεία και παιδαγωγικά! Σίγουρα τα άρθρα της θα τα λατρέψετε, αφού έχει έναν μοναδικό τρόπο να αναλύει τα πράγματα!


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter Google+, για να μη χάνετε κανένα post!