Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΓΟΝΕΑΣ

Συχνά κάθε νέα μαμά ή νέος μπαμπάς αναρωτιέται, αν θα καταφέρει ποτέ να γίνει ο τέλειος γονέας.

γονείς-ψυχολογία
via
Όταν γέννησα την πρώτη μου κόρη, ήμουν τόσο πολύ ευτυχισμένη και ταυτόχρονα τόσο πολύ αγχωμένη! Κοίταζα το μικρό μου "θαυματάκι" και σκεφτόμουν: «Άραγε θα καταφέρω να γίνω σπουδαίος γονιός; Θα είμαι η τέλεια μαμά; Θα καταφέρω να της προσφέρω όλα, όσα έχω φανταστεί;».

Φεύγοντας από το μαιευτήριο δυστυχώς ούτε κάποιο εγχειρίδιο "αποτελεσματικού γονέα" πήρα ούτε κάποιον οδηγό «Πώς να γίνετε ο τέλειος γονέας»!  Η μεγάλη μου κόρη είναι σχεδόν 8 ετών κι η μικρή μου κόρη 5 ετών, και μέσα από το δικό μου ταξίδι μητρότητας, μπορώ πλέον με σιγουριά να σας πω ότι δεν υπάρχει ο τέλειος γονέας! Για κάθε παιδί όμως υπάρχει ένας μοναδικός μπαμπάς και μία μοναδική μαμά που στα δικά του μάτια είναι οι τέλειοι γονείς!

Μέσα από αυτά τα παιδικά μάτια ο γονέας είναι ένας μικρός "θεός", ένας σπουδαίος άνθρωπος, μία μοναδική οντότητα που λαμβάνει ατελείωτη αγάπη από το παιδί του. Αυτή η αγάπη είναι τόσο δυνατή που ωθεί (ή θα πρέπει να ωθεί) κάθε γονέα να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Είναι ίσως το μεγάλο αίσθημα ευθύνης που νιώθει (ή θα πρέπει να νιώθει) κάθε γονέας απέναντι στη μικρή ψυχή που έφερε στον κόσμο. Γιατί αυτή η μικρή κι αγνή ψυχή που μοιάζει με λευκό, άγραφο χαρτί είναι έτοιμη να γεμίσει με πολύχρωμες εικόνες, είναι έτοιμη να ακολουθήσει τα βήματά του, να τον θαυμάσει, να τον μιμηθεί και φυσικά μεγαλώνοντας να τον κρίνει.

Για αυτό, αν θέλεις να είσαι ο "τέλειος" γονέας για το δικό σου παιδί:

Αγκάλιασε το παιδί σου, μίλα του τρυφερά, χαμογέλασέ του και αποδέξου το, όπως είναι. Μην το αποπαίρνεις, μη το επικρίνεις, μην περιμένεις να ενστερνιστεί όλα, όσα εσύ πιστεύεις και ακολουθείς. Εξάλλου κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή οντότητα, με δική του προσωπικότητα που θα πρέπει να το βοηθήσεις να την αναπτύξει, για να μπορέσει να ανοίξει τα φτερά του και να διαγράψει τη δική του πορεία.
Βρες το εσωτερικό σου παιδί, δηλαδή το παιδί των δικών σου παιδικών χρόνων και φρόντισε να επουλώσεις τυχόν τραύματα και πληγές που χάσκουν ανοιχτές, για να αποφύγεις να αναπαράγεις και να διαιωνίσεις τα λάθη των δικών σου γονιών.
Παραδέξου τα λάθη σου και μην ξεχνάς να ζητήσεις συγνώμη.
Δίδαξε στο παιδί σου πράγματα και ταυτόχρονα άκουσέ το, γιατί, όσο μικρό κι αν είναι, έχει τόσα πολλά να σε διδάξει.
Δώσε του ασφάλεια και ηρεμία, το αίσθημα ότι θα είσαι πάντα δίπλα του ό,τι κι αν συμβεί.
Πέρασε δημιουργικό χρόνο μαζί του, καθώς το παιδί σου χρειάζεται εσένα κοντά του περισσότερο από κάθε άλλον.
Πίστεψε στο παιδί σου, γιατί κάθε παιδί έχει τα δικά του προτερήματα και ταλέντα, αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, για να τα δεις και να το βοηθήσεις να τα αναδείξει. Έτσι θα πιστέψει και εκείνο στον εαυτό του και θα έχει αυτοπεποίθηση.

Το γονεϊκό ταξίδι είναι μεγάλο και ίσως ατελείωτο. Είναι πολλές οι φορές που ο γονέας θα νιώσει αδύναμος, θα αυτομαστιγωθεί με χαρακτηρισμούς και συμπεράσματα, θα νιώσει ικανός και ανίκανος μαζί, θα κουραστεί σωματικά και ψυχικά, θα χάσει την υπομονή και την ψυχραιμία του. Όμως όλα τα παραπάνω εξαφανίζονται ως δια μαγείας, όταν δυο μικρά ματάκια σε κοιτάζουν με λαχτάρα και χεράκια σε αγκαλιάζουν με όλη τους τη δύναμη και σου λένε: «Σε αγαπώ, μαμά» ή «Είσαι ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου»!


Γράφει η Σωτηρία Μπιλιανού από το My Little World

_________________________________________________________________________________________________

Η Σωτηρία Μπιλιανού είναι σύζυγος, εργαζόμενη, crafter, blogger και πάνω από όλα μαμά της Ελένης και της Έλλης. Το επάγγελμά της είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα Χρηματοοικονομικά, όμως αυτό που της αρέσει περισσότερο είναι να ασχολείται δημιουργικά με τα παιδιά της και να περνάει πολύ χρόνο μαζί τους, να παίζουν, να μαθαίνουν, να χαίρονται. Θα τη βρείτε στο blog της να μοιράζεται ιδέες για δημιουργικά παιχνίδια, χειροτεχνίες, κατασκευές, συνταγές, σκέψεις, ταξίδια.


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!