ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΖΕΣΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΥΡΑ)

Πρόσφατα διαβάσαμε το βιβλίο "Τα τείχη που έγιναν ζεστή αγκαλιά" της Κατερίνας Μουρίκη από τις Εκδόσεις Θύρα και σήμερα έχουμε βιβλιοκριτική!


Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται σε μια όμορφη, παραθαλάσσια πόλη που ήταν περιτριγυρισμένη από ψηλά τείχη, προκειμένου να κρατάει μακριά τους εχθρούς. Κανείς ως τότε δεν είχε περάσει τη Μεγάλη Πύλη του τείχους κι όλοι ζούσαν ξέγνοιαστα και ευτυχισμένα. Μέχρι που μια μέρα, μέσα στον χειμώνα, ήρθε ένας μαυροφορεμένος γεράκος και έκανε μια παρέα παιδιών να σταματήσει το παιχνίδι. Μαζί του είχε ένα μονοκιάλι και όλα τα παιδιά ήθελαν να δουν μέσα από αυτό. Όμως αυτό που αντίκρισαν ήταν ένα πολύ λυπηρό θέαμα: αμέτρητες σκηνές και πολλά παιδιά μέσα στο κρύο και τις λάσπες. Ο γεράκος τούς εξήγησε ότι τα παιδιά εκείνα ήταν πρόσφυγες λόγω του πολέμου. Και σιγά σιγά όλα τα παιδιά μπήκαν σε σκέψεις για το τι θα μπορούσαν να κάνουν για τα προσφυγόπουλα. Συγκέντρωσαν λοιπόν ό,τι μπορούσε ο καθένας τους, η Μεγάλη Πύλη άνοιξε και μοίρασαν τα δώρα αγάπης στα προσφυγόπουλα. Επίσης τραγούδησαν και έπαιξαν όλοι μαζί, έδωσαν υποσχέσεις φιλίας και στο τέλος αποχαιρέτησαν ο ένας τον άλλον. 


Η συγγραφέας του βιβλίου "Τα τείχη που έγιναν ζεστή αγκαλιά" καταπιάνεται με απλό, μεστό και κατανοητό τρόπο με το ευαίσθητο θέμα του προσφυγικού ζητήματος, που βρίσκεται στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια. Μέσα από τη συγκεκριμένη ιστορία μαθαίνουμε πως κάποια παιδιά δεν είναι τόσο τυχερά στη ζωή τους, πως κάποιοι λόγω απληστίας, συμφερόντων και φανατισμού τα ξεριζώνουν βίαια από την πατρίδα τους και εκείνα δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από το να φύγουν, για να σωθούν από τη λαίλαπα του πολέμου. Σε τέτοιες περιπτώσεις όμως η αλληλεγγύη είναι αυτή που έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα. Προσπαθώντας να καλλιεργήσουμε την αλληλεγγύη στις παιδικές ψυχές σίγουρα χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Το βιβλίο εμπλουτίζεται με την πολύχρωμη εικονογράφηση της Ζωής Χωριατέλλη, ενώ είναι κατάλληλο για ηλικίες 3+.

* Ο μαυροφορεμένος γεράκος ταυτίζεται με τη μορφή του παπα-Στρατή από τη Μυτιλήνη, που έδωσε αγώνα για τους πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί, και το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη του. Επίσης ο όρος "αγκαλιά" που εμπεριέχεται στον τίτλο του βιβλίου αναφέρεται στη μη κυβερνητική οργάνωση ΑΓΚΑΛΙΑ, που συνεχίζει τον αγώνα του παπά-Στρατή, και χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας (δείτε περισσότερα εδώ)!


Ίσως λόγω δικών μου αμφιβολιών ποτέ ως τώρα δεν είχαμε καταπιαστεί με τέτοια θέματα που πέρα από τον όποιο προβληματισμό προκαλούν ίσως και στενάχωρα συναισθήματα στα παιδιά. Μετά όμως από την ανάγνωσή του συγκεκριμένου βιβλίου άλλαξα άρδην γνώμη, καθώς αγγίζει πολύ απαλά αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να συζητήσουν με τα παιδιά τους για αυτή την άλλη όψη που έχει η ζωή. Σίγουρα πάντοτε κοιτάμε τη θετική πλευρά της ζωής μας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάποιοι άλλοι έχουν την ανάγκη μας και μπορούμε να τους δώσουμε ένα χέρι βοηθείας είτε με κάποια υλική συνδρομή είτε με ψυχολογική συμπαράσταση! Αρκεί να ανοίξουμε την αγκαλιά μας!


Γράφει η Νίκη Γυφτογιάννη από το Mama-Farma

 ________________________________________________________________________________________________

Η Νίκη Γυφτογιάννη είναι παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού, 5 και 2 ετών αντίστοιχα. Επίσης είναι τελειόφοιτη Κοινωνιολογίας. Το blog της γεννήθηκε σχεδόν τυχαία, σε μία προσπάθεια να γεμίσει ευχάριστα τον ελάχιστο χρόνο που αφήνει σε μια γυναίκα η μητρότητα. Μέσω του blog της μοιράζεται διάφορες στιγμές της καθημερινότητας, όπως και προϊόντα που τους αρέσουν ως οικογένεια, δίνοντας έμφαση στον ποιοτικό χρόνο που μπορεί να περάσει ένας γονιός με το παιδί του.


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter Google+, για να μη χάνετε κανένα post!