ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟ "ΡΙΝΓΚ" ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ)

Πρόσφατα διαβάσαμε το βιβλίο Παιδιά και γονείς στο «ρινγκ» του σχολείου  από τις Εκδόσεις Άγκυρα, που αποτελεί έναν οδηγό προετοιμασίας των γονέων για το σχολείο των παιδιών. Σήμερα λοιπόν έχουμε βιβλιοκριτική!

παιδιά και γονείς στο ρινγκ του σχολείου


“…μία μικρή πορτοκαλιά δεν τη φυσάς τεχνητά με αέρα 10 Μποφόρ, δεν της ρίχνεις χιόνι ή δημιουργείς συνθήκες καύσωνα για να μάθει να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες που θα συναντήσει. Αντίθετα, την προστατεύεις από όλα αυτά και επιδιώκεις να φτιάξει γερό ριζικό σύστημα και κορμό….” 

Σε αυτήν την τόσο δόκιμη μεταφορά οι συγγραφείς του βιβλίου Παιδιά και γονείς στο «ρινγκ» του σχολείου, Ντίνα Πετροπούλου και Μαριλού Λαμπροπούλου, εμπερικλείουν όλο το νόημα του βιβλίου. Ψυχολόγοι, με ενεργό δράση στη συμβουλευτική γονέων, αποτύπωσαν σημαντικά ορόσημα της όλης διαδρομής τους. Πώς το σχολείο καταφέρνει να προκαλεί αντιπαλότητα σε γονείς και παιδιά; Πώς η γονεϊκή συμπεριφορά που υιοθετούμε σχετίζεται με την παιδαγωγική των δικών μας γονιών;

παιδιά και γονείς στο ρινγκ του σχολείου
Στο πρώτο μισό του βιβλίου αποτυπώνεται όλο εκείνο το θεωρητικό υπόβαθρο που κάθε γονέας οφείλει να γνωρίζει για το τι σημαίνει σχολείο και τι θα έπρεπε να προσφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα σε κάθε παιδί. Οι πραγματικές περιπτώσεις που παρουσιάζονται στο δεύτερο μέρος του βιβλίου συνιστούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των όσων αντιμετωπίζουν γονείς και παιδιά στην καθημερινή, σχολική πραγματικότητα. Σε κάθε ιστορία ο κάθε γονέας θα βρει ένα σημείο ταύτισης, θα προβληματιστεί, θα αναζητήσει, θα αλλάξει.

Και τι είναι τελικά η εκπαίδευση; Γνώσεις που σε περιορίζουν ή αξίες που σε απελευθερώνουν;

Ένας χρήσιμος οδηγός προετοιμασίας των γονέων που έχει στόχο:
• να βοηθήσει τους γονείς να διαμορφώσουν ένα παιδαγωγικό πλαίσιο ικανό να αντιμετωπίσει τα θέματα που θα προκύψουν: μελέτη, επίδοση, λάθος, όριο, τιμωρία κ.ά.
• και να συμβάλει στη σχολική επιτυχία που ξεκινά από το «σπίτι»


παιδιά και γονείς στο ρινγκ του σχολείου

Η γραφή του βιβλίου Παιδιά και γονείς στο «ρινγκ» του σχολείου είναι λιτή και προσιτή σε κάθε αναγνώστη. Ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί σε λίγες μόνο ώρες. Άλλωστε δε θα έπρεπε να είναι αυτός ο στόχος; Γονείς με ελάχιστο χρόνο και αρκετή πίεση να καθοδηγηθούν, ώστε να διαμορφώσουν ένα παιδαγωγικό πλαίσιο, ικανό να αντιμετωπίσει τα θέματα που προκύπτουν καθημερινά στο “ρινγκ” του σχολείου.


Γράφει η Γιούλη Μπαλίκου από το Ψυχολογία παιδιού

_________________________________________________________________________________________________

Η Γιούλη Μπαλίκου είναι ψυχολόγος (M.SC, PH.D), έχει ειδικευτεί στην οικογενειακή θεραπεία, είναι αρθρογράφος, εκπαιδεύτρια και συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού που αφορά στην ψυχολογία των παιδιών. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη μάθηση των παιδιών μέσω πολυαισθητηριακών μεθόδων διδασκαλίας και κυρίως στην αναγνώριση των αναγκών και των συναισθημάτων τους. Επίσης είναι σύζυγος και μητέρα, ενώ λατρεύει τη δημιουργικότητα, τις νέες ιδέες, τους ανοιχτούς ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά που έχουν τόσα να μας διδάξουν.


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!