ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: Ο ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ)

Διαβάσαμε το αγαπημένο, κλασικό παραμύθι "Ο παπουτσωμένος γάτος" του Σαρλ Περό από τις Εκδόσεις Άγκυρα και έχουμε ετοιμάσει βιβλιοκριτική! 


Το παραμύθι "Ο παπουτσωμένος γάτος" ανήκει στη σειρά Τα παραμύθια που πάντα θ' αγαπώ των Εκδόσεων Άγκυρα και είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των 3 ετών. Πρόσφατα μάλιστα επανεκδόθηκε σε έκδοση με cd - audio book με δραματοποιημένη αφήγηση.


Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους: Μια φορά και έναν καιρό ζούσε ένας μυλωνάς που είχε τρεις γιους, έναν γάιδαρο και έναν γάτο. Λίγο πριν πεθάνει ο μυλωνάς, ζήτησε να έρθουν κοντά του οι γιοι του, για να τους αποχαιρετίσει και να τους μοιράσει την περιουσία του. Στον πρώτο του γιο άφησε τον μύλο, στον μεσαίο άφησε τον γάιδαρο, ενώ στον μικρότερο γιο άφησε μόνο τον γάτο! Κι οι τρεις γιοι του μυλωνά στεναχωρέθηκαν πολύ με την απώλεια του πατέρα τους, όμως ο τρίτος απορούσε σε τι θα μπορούσε να του χρησιμεύσει ένας γάτος, ο οποίος βέβαια από την αρχή έδειξε στον νέο του ιδιοκτήτη πόσο έξυπνος ήταν ζητώντας του ένα ζευγάρι μπότες και ένα σακούλι...


Πρωταγωνιστής λοιπόν του παραμυθιού είναι ένας γάτος, για την ακρίβεια ένας παπουτσωμένος γάτος που θέλει με κάθε τρόπο να βοηθήσει το νέο του αφεντικό να γίνει πλούσιος, ώστε να μη νιώθει αδικημένος από τη μοιρασιά της περιουσίας του πατέρα του. Και το μέσο, για να πετύχει αυτόν τον στόχο του ο γάτος, είναι η εξυπνάδα του. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, οι γάτες διαθέτουν τεράστια εξυπνάδα, για αυτό συνηθίζουμε να λέμε τις φράσεις «Γάτα / γατόνι είσαι!», «Γάτα με πέταλα» κ.α. 


Η διασκευή του κειμένου έχει γίνει από την Αναστασία Δ. Μακρή, ενώ η εικονογράφηση από την Εύα Καραντινού. Το παραμύθι έχει σκληρά εξώφυλλα και ιλουστρασιόν σελίδες με μεγάλη γραμματοσειρά, ιδανική για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, που αρχίζουν να διαβάζουν μόνα τους λογοτεχνικά βιβλία. Η δε εικονογράφηση περιέχει όμορφες παραστάσεις με ζωηρά χρώματα που τραβούν το βλέμμα και πλαισιώνουν το κείμενο, ενώ το cd περιλαμβάνει δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού ζωντανεύοντας την ιστορία!


Στο τέλος του βιβλίου αναφέρεται και το επιμύθιο της ιστορίας, δηλαδή το ηθικό δίδαγμα!


Όσα χρόνια λοιπόν κι αν περάσουν, τα κλασικά παραμύθια πάντα θα εντυπωσιάζουν και θα κερδίζουν τους μικρούς αναγνώστες τους! Άλλωστε είναι ιστορίες που δεν ξεπερνιούνται, που διδάσκουν, που ψυχαγωγούν...



Γράφει η Μαρία Υφαντοπούλου από το Όμορφη μέσα έξω και το Ονειροτέχνημα - Μαρία

 _____________________________________________________________________________________________________

Η Μαρία Υφαντοπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κατεύθυνση αρχαιολογίας. Μικρή ήθελε να γίνει δασκάλα, αργότερα νηπιαγωγός, αλλά τελικά δεν ξέφυγε από τον χώρο των εκπαιδευτικών κι έγινε φιλόλογος! Το άπιαστο όνειρό της είναι να γίνει κάποτε συγγραφέας! Λατρεύει το γράψιμο, τα βιβλία, τη φωτογραφία και τη σοκολάτα, ενώ περνά ώρες ατέλειωτες μαγειρεύοντας υγιεινά, μιλώντας για καλλυντικά και ετοιμάζοντας χειροποίητες καλλιτεχνικές δημιουργίες!


Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!



Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!