ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ : ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ)

Ένας ωραίος τρόπος να μιλήσεις στα παιδιά για τις ανθρώπινες σχέσεις είναι μέσα από τα παιδικά βιβλία. Πρόσφατα διαβάσαμε το νέο βιβλίο "Μια ομάδα για τη Σόφη" της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική!



Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Με τη Σόφη ήμαστε φίλες από πάντα. Κολλητές. Κάθε φορά που έπαιρνε ένα καινούργιο παιχνίδι, αμέσως μου τηλεφωνούσε. Μεμιάς έτρεχα στο σπίτι της για να το δω. Η Σόφη έπαιζε και εγώ κοίταζα. Όταν εκείνη κουραζόταν, έπαιζα και εγώ. Ωραία ήταν! Ποτέ δεν μαλώναμε. Κάναμε αυτό που ήθελε, τρώγαμε αυτό που της άρεσε και βλέπαμε πάντα τις ταινίες που αγαπούσε. Περνούσαμε τέλεια! Τη μέρα όμως που η δασκάλα μας, η κυρία Όλγα, μας ζήτησε να κάνουμε μια εργασία, όλα άλλαξαν...


Δύο χαριτωμένες φίλες στο νέο σχολείο, στο Δημοτικό, νέοι φίλοι-συμμαθητές, μια δασκάλα, μια εργασία για την Παρέα, χρώματα, συναισθήματα, ζωγραφιές, όλα όσα χρειάζεται ένα παιδικό βιβλίο, για να είναι ευχάριστο και προσιτό για πολλές πολλές αναγνώσεις. Η απολαυστική και πολύχρωμη εικονογράφηση της Μαρίας Μασούρα σε κάνει να αισθάνεσαι συμμαθητής-τρια της Σόφης, να κάθεσαι στο διπλανό θρανίο και να θες να κρεμάσεις και τη δική σου ζωγραφιά στον τοίχο.

Η ιστορία της Αλίκης και της Σόφης είναι μια ιστορία που έχει συμβεί ή μπορεί να συμβεί στα παιδιά που το διαβάζουν. Κάποιο παιδί ίσως ταυτιστεί με την Αλίκη (ή του θυμίσει κάποιο φίλο-η του) και κάποιο άλλο παιδί ίσως ταυτιστεί με τη Σόφη. Μέσα από αυτήν την απλά δοσμένη και χωρίς κηρύγματα ιστορία τα παιδιά αντιλαμβάνονται πόσο σπουδαία είναι η φιλία, η συνεργασία κι η ομαδικότητα. Η έννοια του "μοιράζομαι με τον φίλο μου" δεν σημαίνει μοιράζομαι μόνο τους μαρκαδόρους μου, τα μπλοκ ζωγραφικής…. Σημαίνει επίσης μοιράζομαι με τον φίλο μου σκέψεις, συναισθήματα, στιγμές, εμπειρίες. Άλλωστε η φιλία χρειάζεται υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Δεν αρκεί μόνο να κατανοήσει το λάθος του εκείνος που συνέχεια απαιτεί να είναι ο "αρχηγός"... Πρέπει κι ο άλλος να ξέρει να συγχωρεί...


Σας προτείνουμε λοιπόν το βιβλίο "Μια ομάδα για τη Σόφη" όχι μόνο, γιατί διαβάζεται ευχάριστα, αλλά γιατί ταυτόχρονα προσφέρεται για προβληματισμό και εποικοδομητική συζήτηση! Θα σας δώσει δηλαδή το έναυσμα να συζητήσετε με τα παιδιά για τη φιλία, την ομαδικότητα, τη συνεργασία. Το βιβλίο απευθύνεται σε ηλικίες 4+.

Καλή σχολική χρονιά σε μικρούς και σε μεγάλους!


Γράφει η Καίτη Μιχαλοπούλου από το Οι παραμυθένιες

_________________________________________________________________________________________________

Η Καίτη Μιχαλοπούλου είναι σύζυγος, blogger, εργαζόμενη νοσηλεύτρια, μαμά δύο δίδυμων κοριτσιών, για χάρη των οποίων ξεκίνησε να γράφει τα δικά της παραμύθια κι η αγάπη της αυτή για το γράψιμο έδωσε το όνομα στο προσωπικό της blog "Οι παραμυθένιες"! Αγαπά όσα την κάνουν να νιώθει παιδί!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, Twitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!