ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ ΜΕ ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ

Κάθε εποχή είναι ιδανική για διάβασμα, όμως το φθινόπωρο όλα γίνονται πιο ατμοσφαιρικά, ακόμη και το διάβασμα, που αποκτά άλλη χροιά! Και για να μη χάνουμε τη σελίδα του βιβλίου που διαβάζουμε, φτιάχνουμε σελιδοδείκτες με ντεκουπάζ!


Αρχικά να σημειώσουμε ότι ο όρος ντεκουπάζ (decoupage) προέρχεται από το γαλλικό ρήμα decouper που σημαίνει «κόβω». Με το ντεκουπάζ μπορούμε να μεταφέρουμε πάνω σε διάφορες επιφάνειες (ξύλο, γυαλί, πέτρα, πηλό, μέταλλο, πλαστικό, χαρτί, χαρτόνι, ύφασμα, καμβά, κερί κλπ.) μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια λεπτού χαρτιού, ριζόχαρτου ή χαρτοπετσέτας με τη βοήθεια ειδικής κόλλας. Διακοσμούμε λοιπόν ξύλινους σελιδοδείκτες με ντεκουπάζ ή αλλιώς "τεχνική της χαρτοπετσέτας" με προϊόντα από την εταιρία Fila Hellas.


Υλικά που θα χρειαστούμε:
  • ξύλινοι σελιδοδείκτες (σε ορθογώνιο σχήμα ή σε άλλο σχέδιο)
  • χαρτοπετσέτες με διακοσμητικά μοτίβα
  • αστάρι / primer / βελατούρα νερού
  • κόλλα Giotto Vinilik
  • ακρυλικά χρώματα Giotto Decor Acrylic Matt σε 12 αποχρώσεις
  • γυαλιστερό βερνίκι Giotto με υδατική βάση
  • πινέλα Daler Rowney Gold Taklon Synthetic (#1, #5, #8, #1/4)
  • οβάλ παλέτα ζωγραφικής Giotto
  • δοχείο πλύσης πινέλων Giotto
  • υφασμάτινες κορδέλες και ψαλίδι 


Πρώτο βήμα είναι το αστάρωμα. Βάφουμε με αστάρι τους σελιδοδείκτες και από τις 2 πλευρές και τους αφήνουμε να στεγνώσουν καλά για τουλάχιστον 1-2 ώρες. Ο λόγος που ασταρώνουμε είναι κυρίως, για να πετύχουμε πιστότερη μεταφορά των χρωμάτων της χαρτοπετσέτας πάνω στη λευκή πλέον επιφάνεια του ξύλου, αλλά και για καλύτερη εφαρμογή των υπόλοιπων υλικών! Για την εφαρμογή του ασταριού χρησιμοποίησα το πινέλο Daler Rowney Gold Taklon Synthetic #8 Flat Shader, που έχει μαλακή, συνθετική τρίχα και απλώνει ομοιόμορφα το προϊόν. (Ακολουθούμε τις οδηγίες εφαρμογής του προϊόντος για απαιτούμενη αραίωση με νερό. Χρησιμοποίησα βελατούρα νερού, την οποία αραίωσα ελαφρώς με νερό, για να απλώνεται καλύτερα. Σε περίπτωση που δημιουργηθούν ατέλειες μετά την εφαρμογή του ασταριού τρίβουμε με ψιλό γυαλόχαρτο και ξαναπερνάμε τα σημεία εκείνα με αστάρι.)


Στη συνέχεια επιλέγουμε τα μοτίβα της χαρτοπετσέτας που θα χρησιμοποιήσουμε και τα κόβουμε γύρω γύρω με το χέρι πολύ προσεκτικά αφήνοντας λίγα χιλιοστά περιθώριο. Tip: Δεν χρησιμοποιούμε ψαλίδι, αλλά κόβουμε με το χέρι, για να πετύχουμε καλύτερη ενσωμάτωση της χαρτοπετσέτας πάνω στην ξύλινη επιφάνεια του σελιδοδείκτη και για να μην διακρίνονται οι άκρες της!


Έπειτα αφαιρούμε τα δύο λευκά φύλλα της χαρτοπετσέτας και κρατάμε μόνο το πάνω φύλλο που έχει το μοτίβο. Με ένα φαρδύ πινέλο απλώνουμε μία πολύ λεπτή στρώση κόλλας Giotto Vinilik στο σημείο του σελιδοδείκτη, όπου θέλουμε να τοποθετήσουμε το μοτίβο, ή σε ολόκληρη την επιφάνεια του σελιδοδείκτη, αν θέλουμε να τον καλύψουμε ολόκληρο με χαρτοπετσέτα. Αμέσως μετά εφαρμόζουμε πολύ προσεκτικά το μοτίβο και με τη βοήθεια ενός φαρδιού πινέλου απλώνουμε προσεκτικά ένα παχύτερο στρώμα κόλλας με κινήσεις από το κέντρο και προς τα έξω, για να μην δημιουργηθούν ζάρες. Αφήνουμε να στεγνώσει καλά για τουλάχιστον 1-2 ώρες. Η συγκεκριμένη κόλλα είναι άσπρη, άοσμη, ενώ μόλις στεγνώσει γίνεται διάφανη και ματ. Επίσης είναι ασφαλής και για χρήση από παιδιά στο σπίτι ή το σχολείο. Για την εφαρμογή της κόλλας χρησιμοποίησα επίσης το πινέλο Daler Rowney Gold Taklon Synthetic #8 Flat Shader. Tip: Αποφασίζουμε από πριν σε ποιο σημείο ακριβώς του σελιδοδείκτη θα κολλήσουμε το κάθε μοτίβο, γιατί αν αλλάξουμε γνώμη μετά την εφαρμογή της κόλλας, είναι πολύ πιθανό να καταστρέψουμε τη χαρτοπετσέτα!






Κατόπιν, αν θέλουμε, βάφουμε με ακρυλικά χρώματα σημεία του σελιδοδείκτη που δεν θέλουμε να φαίνονται λευκά και αφήνουμε να στεγνώσουν καλά για τουλάχιστον μία μέρα. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα ακρυλικά χρώματα Giotto Decor Acrylic Matt, που προσφέρουν καλή κάλυψη, είναι άοσμα και είναι κατάλληλα και για χρήση από παιδιά στο σπίτι ή το σχολείο. Επίσης είχα στη διάθεση μου και την οβάλ παλέτα ζωγραφικής Giotto, για να αναμειγνύω τα χρώματα, ώσπου να πετύχω την επιθυμητή κάθε φορά απόχρωση! Η συγκεκριμένη παλέτα είναι από ανθεκτικό πλαστικό και καθαρίζεται εύκολα. Επιπλέον καθ' όλη τη διαδικασία του ντεκουπάζ χρησιμοποίησα το δοχείο πλύσης πινέλων Giotto, που με βοήθησε να καθαρίζω τα πινέλα μου, πριν εφαρμόσω διαφορετικό χρώμα ακρυλικού, ενώ βοήθησε επίσης στο να μην στεγνώνουν τα πινέλα μετά τη χρήση κόλλας ή βερνικιού.


Για την εφαρμογή των ακρυλικών χρωμάτων χρησιμοποίησα το πινέλο Daler Rowney Gold Taklon Synthetic #8 Flat Shader,  ενώ για λεπτομέρειες χρησιμοποίησα το πινέλο #1/4 Angle Shader και το πινέλο #1 Round. Και τα 4 πινέλα αυτής της σειράς διαθέτουν μαλακή, συνθετική τρίχα και απλώνουν ομοιόμορφα το χρώμα με μεγάλη ευκολία και ακρίβεια.





Την επόμενη μέρα ως φινίρισμα περνάμε όλη την επιφάνεια και των δύο πλευρών του σελιδοδείκτη με ένα προστατευτικό βερνίκι νερού που θα φιξάρει το αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσει μέγιστη διάρκεια στον χρόνο αλλά και προστασία από φθορές κατά τη χρήση. Εφαρμόζουμε 1-2 στρώσεις βερνικιού, αφήνοντας βέβαια να στεγνώσει καλά η προηγούμενη στρώση, πριν εφαρμόσουμε την επόμενη! Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα το γυαλιστερό βερνίκι Giotto με υδατική βάση, που είναι άοσμο και ασφαλές και για χρήση από παιδιά στο σπίτι ή το σχολείο.





Στο τέλος διακοσμούμε με κορδέλες τους σελιδοδείκτες μας και είμαστε έτοιμοι για νέες, αναγνωστικές περιπέτειες με καλά βιβλία! Καλή ανάγνωση! 





*Ευχαριστώ θερμά την εταιρία Fila Hellas για την ευγενική παραχώρηση των προϊόντων!


Γράφει η Μαρία Υφαντοπούλου από το Όμορφη μέσα έξω και το Ονειροτέχνημα - Μαρία

 ________________________________________________________________________________________________

Η Μαρία Υφαντοπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κατεύθυνση αρχαιολογίας. Μικρή ήθελε να γίνει δασκάλα, αργότερα νηπιαγωγός, αλλά τελικά δεν ξέφυγε από τον χώρο των εκπαιδευτικών κι έγινε φιλόλογος! Το άπιαστο όνειρό της είναι να γίνει κάποτε συγγραφέας! Λατρεύει το γράψιμο, τα βιβλία, τη φωτογραφία και τη σοκολάτα, ενώ περνά ώρες ατέλειωτες μαγειρεύοντας υγιεινά, μιλώντας για καλλυντικά και ετοιμάζοντας χειροποίητες καλλιτεχνικές δημιουργίες!


Δείτε επίσης στο τεύχος Σεπτεμβρίου: ζωγραφική σε ξύλινο σελιδοδείκτη!

Δείτε περισσότερες κατασκευές από την ομάδα του Familives εδώ!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!