ΜΟΛΥΒΟΘΗΚΗ ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ ΑΠΟ ΠΗΛΟ

Έχουμε ήδη διανύσει την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα παιδιά έχουν ξεκινήσει το διάβασμα. Κι η πρώτη μας κατασκευή της σεζόν είναι η μολυβοθήκη μονόκερος από πηλό!

pilo

Στη διαδικασία του διαβάσματος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το περιβάλλον, μέσα στο οποίο διαβάζει το παιδί! Συνεπώς θα ήταν καλό να μάθει από νωρίς να διαβάζει στο δωμάτιό του και συγκεκριμένα στο γραφείο του, το οποίο θα πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένο, για να είναι λειτουργικό. Στον χώρο του γραφείου ένα από τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα πρέπει να υπάρχει είναι μια μολυβοθήκη, όπου το παιδί θα τοποθετεί τη γραφική του ύλη, ώστε να μην χάνονται μολύβια και λοιπά αντικείμενα δεξιά και αριστερά. Φέτος λοιπόν αποφασίσαμε με τη μικρή μου Ιωάννα, που πηγαίνει στην Α' Δημοτικού, να φτιάξουμε τη δική μας χειροποίητη μολυβοθήκη από πηλό. Με σχέδιο τι άλλο; Τον αγαπημένο μας μονόκερο!


Σκέφτηκα ως βασικό υλικό σε αυτή μας την κατασκευή να χρησιμοποιήσω πηλό από την εταιρία Fila Hellas. Και επειδή δεν έχουμε ξαναδουλέψει με την Ιωάννα πηλό, επιλέξαμε τον πηλό Das, ο οποίος στεγνώνει με τον αέρα μέσα σε 24 ώρες και δεν χρειάζεται ψήσιμο! Επιπλέον είναι άοσμος και εύπλαστος και μπορεί εύκολα να τον χρησιμοποιήσει ακόμα και ένας αρχάριος, σαν εμένα δηλαδή, ακόμη και ένα μικρό παιδί!

Ας δούμε αναλυτικά όμως τα υλικά της μολυβοθήκης:
  • Πηλός Das σε λευκό χρώμα
  • Πλάστης Das
  • Ακρυλικά χρώματα Giotto Decor Matt σε 12 αποχρώσεις
  • Πινέλα Giotto Brush
  • Ένα τενεκεδένιο δοχείο από τρόφιμα ή καφέ που μπορούμε να βρούμε στο σπίτι.
  • Κουπ - πατ στο σχέδιο που επιθυμούμε.

ilika

Το πρώτο βήμα της κατασκευής μας είναι να ανοίξουμε τον πηλό σε μια επιφάνεια, ώστε να καλύψουμε το τενεκεδένιο δοχείο που θα χρησιμοποιήσουμε ως καλούπι. Ο πηλός με τη βοήθεια του επαγγελματικού πλάστη Das άνοιξε πολύ εύκολα, έγινε λείος αλλά και ομοιόμορφος στο πάχος. Ο πλάστης αυτός με τους 3 δακτυλίους που διαθέτει δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις το πάχος του πηλού μεταξύ 2,5mm,  3,5mm και 5 mm. Σε αυτή την κατασκευή επέλεξα τα 3,5 mm.

pilo

Στη συνέχεια απλώσαμε προσεκτικά το φύλλο του πηλού πάνω στο τενεκεδάκι και το τυλίξαμε γύρω γύρω ενώνοντας με τα δάχτυλά μας τις δύο άκρες του φύλλου και αφαιρέσαμε ό,τι περίσσευε. Έπειτα εφάρμοσα στη μέση περίπου το κουπ - πατ, προκειμένου να χαραχτεί ελαφρά ο μονόκερός μας, ενώ επίσης αφαιρέσαμε ό,τι προεξείχε από την εσωτερική πλευρά του καλουπιού μας. Αφήσαμε την κατασκευή μας να στεγνώσει για ένα 24ωρο, ώσπου έγινε συμπαγής και σκληρή η επιφάνεια του πηλού.

pilo

Έπειτα ήρθε η ώρα για ζωγραφική! Το αγαπημένο κομμάτι της Ιωάννας δηλαδή. Τα χρώματα που χρησιμοποιήσαμε ήταν επιλογή της μικρής, και παρόλη την ηλικία της κατάφερε να χειριστεί άψογα τόσο τα πινέλα Giotto Brush όσο και τα ακρυλικά χρώματα Giotto Decor Matt, που είναι πολύ καλυπτικά, άοσμα, φεύγουν εύκολα από τα ρούχα με το πλύσιμο και κυρίως είναι ασφαλή για χρήση από παιδιά! Το εξωτερικό τμήμα του πηλού το βάψαμε σε γαλάζιους χρωματισμούς με την τεχνοτροπία του σφουγγαριού, το οποίο δημιουργούσε νερά και το αποτέλεσμα ήταν σίγουρα πιο εντυπωσιακό, από ό,τι, αν το είχαμε βάψει με πινέλο!

pilo

Το τμήμα του μονόκερου το χρωματίσαμε με αποχρώσεις κίτρινου, ροζ, φούξια, μωβ, γαλάζιου και βεραμάν με τη βοήθεια των πινέλων. Μάλιστα μερικές αποχρώσεις τις χρησιμοποίησαμε, όπως ήταν έτοιμες, ενώ κάποιες άλλες τις αναμείξαμε, π.χ. το ροζ και το βεραμάν!

pilo

Η μολυβοθήκη μας είναι πλέον έτοιμη και διακοσμεί ήδη το γραφείο της μικρής, ενώ η χαρά της κι η περηφάνια της για την κατασκευή αυτή σίγουρα αποζημιώνουν την προσπάθειά μας και τον κόπο μας!

pilo

Μην διστάσετε λοιπόν να επιχειρήσετε να φτιάξετε και εσείς τη δική σας μολυβοθήκη από πηλό και να τη διακοσμήστε με κουπ - πατ σε σχέδιο της αρεσκείας σας! Και να είστε απόλυτα σίγουροι ότι η μολυβοθήκη που θα φτιάξετε με το παιδί σας θα είναι τόσο ξεχωριστή που θα βρει τη θέση της πάνω στο γραφείο του παιδιού σας! Καλή σχολική χρονιά!

*Ευχαριστώ θερμά την εταιρία Fila Hellas για την ευγενική παραχώρηση των προϊόντων!


Γράφει η Άννα Μίχτη από το working mama

________________________________________________________________________________________________

Η Άννα Μίχτη είναι μαμά, σύζυγος, νοσηλεύτρια με εξειδίκευση στην παιδιατρική και blogger. Το χαμόγελο των παιδιών αποτελεί την κινητήριο δύναμή της!


Δείτε περισσότερες κατασκευές από την ομάδα του Familives εδώ!



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!