ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

Ο ερχομός νέου μέλους στην οικογένεια είναι από τη φύση του συγκλονιστικός! Πώς όμως θα προετοιμάσετε το παιδί σας για το μωρό που έρχεται;

Νέο μέλος στην οικογένεια
via


Ακόμη κι αν η γονεϊκότητα έχει ήδη υπάρξει, νιώθετε απέραντη προσμονή για το νέο μωρό και συναισθήματα εκ δια μέτρου αντίθετα: ηρεμία και άγχος, στενοχώρια και χαρά, ασφάλεια και ανασφάλεια! Όταν για έναν ενήλικα ο ερχομός ενός μωρού είναι τόσο "πλούσιος" σε συναισθήματα που πολλές φορές αδυνατεί να διαχειριστεί, πόσο πιο δύσκολο είναι για ένα παιδί να προσαρμοστεί μέσα σε όλο αυτό το νέο πλαίσιο! Μια κατάλληλη λοιπόν προετοιμασία του παιδιού θα μπορούσε να ενεργοποιήσει πιο εύκολα τις μετέπειτα ισορροπίες. Βέβαια προσαρμογή θα χρειαστεί όλη η οικογένεια. Η προετοιμασία όμως θα διευκολύνει τις διαδικασίες περισσότερο!

  • Η προετοιμασία ξεκινάει από την εγκυμοσύνη. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν αρκετά νωρίς. Τα μικρότερα ωστόσο παιδιά και κυρίως τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας είναι προτιμότερο να ενημερώνονται, μόλις η εγκυμοσύνη αρχίζει και γίνεται αισθητή, καθώς η προσμονή στις μικρότερες ηλικίες δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη από τα ίδια, ενώ ο χρόνος δεν είναι εύκολα κατανοητός. Μπορείτε π.χ. να πείτε ότι το μωρό θα έρθει στο σπίτι σας, μόλις γίνει καλοκαίρι.

  • Προετοιμάστε το δωμάτιο και τα πράγματα του μωρού με τη βοήθεια του μεγαλύτερου παιδιού. Ζητήστε του τη βοήθειά του, χωρίς αυτό να γίνεται επιβαρυντικό για εκείνο, όπως π.χ. να πει την άποψη του για το χρώμα του δωματίου ή για την επιλογή ρούχων. 

  • Μιλήστε στο παιδί σας για τα θετικά του να έχεις αδερφάκι. Μιλήστε του για τον χρόνο που θα μπορεί να περνάει με το αδερφάκι του και πόσα πολλά πράγματα θα μπορούν να κάνουν μαζί. 

  • Προετοιμάστε επίσης με ένα παραμύθι. Οι ιστορίες των παραμυθιών μπορούν να περάσουν πολύ πιο εύκολα μηνύματα στα παιδιά. Υπάρχουν παραμύθια που μιλάνε για τον ερχομό ενός μωρού. 

  • Μιλήστε του για τότε που ήταν εκείνο μωρό. Δείξτε του φωτογραφίες, μιλήστε του για το πόσο σας είχε ανάγκη πριν περπατήσει, πριν βγάλει την πάνα και πριν μιλήσει. 

Η προετοιμασία θα βοηθήσει την προσαρμογή του μεγαλύτερου παιδιού στη νέα κατάσταση. Η προσπάθεια σας όμως δε σταματάει στη γέννα. Στην πραγματικότητα το δυσκολότερο κομμάτι είναι η έλευση του μωρού. Όταν αυτά για τα οποία μιλούσατε στο μεγαλύτερο παιδί, γίνονται πλέον πραγματικότητα και φεύγουν από τη θεωρία, το μεγαλύτερο παιδί τότε νιώθει την πραγματική απειλή. Νιώθει ότι χάνει την πρωτοκαθεδρία και η προσοχή κυρίως της μαμάς διοχετεύεται αλλού. Σε αυτή τη φάση το παιδί μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά, για να τραβήξει την προσοχή ή και ακόμη να "παλινδρομήσει" σε προγενέστερα στάδια, π.χ. νυχτερινή ενούρηση. Βρείτε χρόνο να περνάτε μαζί του. Ακόμη κι αν είστε με το μωρό, γιατί π.χ. πρέπει να το ταΐσετε, προσπαθήστε να επικοινωνείτε και με το μεγαλύτερο παιδί. Για παράδειγμα, ταΐζετε το μωρό και ταυτόχρονα λέτε μια ιστορία στο μεγαλύτερο παιδί ή ρωτάτε για το σχολείο κλπ. Ωστόσο το μεγαλύτερο παιδί θα χρειαστεί και αποκλειστικό χρόνο μαζί του, όπως π.χ. μία βόλτα στην παιδική χαρά. 

Όση προσπάθεια λοιπόν και να καταβάλουμε, το μεγαλύτερο παιδί θα νιώσει στιγμές απογοήτευσης και ζήλιας. Εμείς οφείλουμε να είμαστε εκεί και να του δείχνουμε την αγάπη μας. Συνεπώς θέλει χρόνο, υπομονή και κυρίως πολλή αγάπη!! 


Γράφει η Γιούλη Μπαλίκου από το Ψυχολογία παιδιού

_________________________________________________________________________________________________

Η Γιούλη Μπαλίκου είναι ψυχολόγος (M.SC, PH.D), έχει ειδικευτεί στην οικογενειακή θεραπεία, είναι αρθρογράφος, εκπαιδεύτρια και συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού που αφορά στην ψυχολογία των παιδιών. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη μάθηση των παιδιών μέσω πολυαισθητηριακών μεθόδων διδασκαλίας και κυρίως στην αναγνώριση των αναγκών και των συναισθημάτων τους. Επίσης είναι σύζυγος και μητέρα, ενώ λατρεύει τη δημιουργικότητα, τις νέες ιδέες, τους ανοιχτούς ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά που έχουν τόσα να μας διδάξουν.



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!