Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ

Το καλοκαίρι είναι εδώ και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ποιος είναι ο κατάλληλος δείκτης προστασίας στα αντηλιακά για πρόσωπο / σώμα / παιδί!

via

Τα αντηλιακά είναι σύμμαχός μας στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όμως υπάρχει πληθώρα προϊόντων και διαφορετικών υφών που πραγματικά μας δυσκολεύει στην τελική επιλογή: αντηλιακά για το πρόσωπο, το σώμα, τα μαλλιά, παιδικά, spray, lotion, λάδια, κ.α. Επιπλέον μας προβληματίζει ποιος είναι ο πιο κατάλληλος δείκτης προστασίας για κάθε περίσταση!

Όσον αφορά την αντηλιακή προστασία των ενηλίκων και ειδικότερα τη φροντίδα του σώματος, οι ειδικοί συνιστούν τις πρώτες μέρες της έκθεσης στον ήλιο τα αντηλιακά να περιέχουν υψηλό δείκτη προστασίας ιδανικά μεταξύ spf 30-50. Στη συνέχεια ο δείκτης προστασίας μπορεί να μειωθεί και να φτάσει αρκετά χαμηλά (μέχρι και spf 5). 

Για την αντηλιακή προστασία του προσώπου κρίνεται απαραίτητη η χρήση ειδικών αντηλιακών που περιέχουν συστατικά σχεδιασμένα για τη φροντίδα του προσώπου. Τα αντηλιακά προσώπου έχουν συνήθως πιο ελαφριά υφή και απορροφώνται πιο εύκολα από την επιδερμίδα. Μάλιστα τα πιο εξελιγμένα προϊόντα διαθέτουν και επιπλέον αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω της παρουσίας συστατικών, όπως το λευκό και πράσινο τσάι. Επίσης για τα αντηλιακά προσώπου κατάλληλος δείκτης προστασίας παραμένει το spf 30. Αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα, προτιμούμε αντηλιακά που προορίζονται για παιδιά, ενώ αν ταλαιπωρούμαστε από ακμή, επιλέγουμε αντηλιακά για ακνεϊκά δέρματα (που διαθέτουν στοιχεία που συμβάλλουν στη μείωση της ακμής) ή με ελαφριά υφή που δεν προκαλούν περιττή λιπαρότητα.

Όσον αφορά τα παιδιά, οι παιδίατροι συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε αντηλιακά που προορίζονται ειδικά για παιδιά και βρέφη, ενώ τονίζουν τη χρήση και άλλων συμπληρωματικών μεθόδων προστασίας, όπως ομπρέλα, σκίαση, καπέλο και γενικότερα ρούχα μακρυμάνικα (κατά προτίμηση λευκά). Ειδικότερα για τα βρέφη μέχρι 6 μηνών συνιστούν να μην γίνεται καμία απολύτως χρήση αντηλιακού προϊόντος και να αποφεύγεται τελείως η έκθεση στον ήλιο, ενώ τα παιδιά μέχρι 3 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως χωρίς αντηλιακή προστασία και ρουχισμό! Σχετικά με τα ιδανικά αντηλιακά για τα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει να επιλέγουν προϊόντα που να μην περιέχουν συστατικά που διαταράσσουν την ορμονική λειτουργία του οργανισμού, όπως retinyl palmitate και oxybenzone. Τέτοια συστατικά βρίσκονται σε αντηλιακά που περιέχουν τις χημικές ενώσεις zinc oxide και titanium dioxide. Με απλά λόγια οι γονείς καλύτερα να προτιμούν αντηλιακά με δείκτες προστασίας που προέρχονται από φυσικές πηγές και όχι χημικές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πολλοί γονείς επιλέγουν αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας -πολλές φορές μεγαλύτερο και από spf 40- θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρουν μεγαλύτερη αντηλιακή κάλυψη στα παιδιά. Δυστυχώς όμως αυτό αποτελεί λανθασμένη τακτική, καθώς τα αντηλιακά προϊόντα υψηλής προστασίας δεν προσφέρουν μεγαλύτερη κάλυψη από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB, αντιθέτως όσο αυξάνεται ο δείκτης προστασίας, περισσότερες χημικές ουσίες προστίθενται στο προϊόν με συνέπεια να  υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για εκδήλωση δερματικών αλλεργιών! Επομένως για τις παιδικές ηλικίες ιδανικά θεωρούνται τα αντηλιακά με spf 30-50.

Ό,τι αντηλιακό λοιπόν και αν επιλέξουμε με όποιο δείκτης προστασίας, ας μην ξεχνάμε και τις γενικές συμβουλές για την προστασία από την ηλιοφάνεια: αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας (μεταξύ 11:00π.μ. - 4:00μ.μ.) και χρησιμοποιούμε καπέλο, γυαλιά με φίλτρο UV και μακρυμάνικα ρούχα, για να προστατευθούμε από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τέλος επαναλαμβάνουμε τη χρήση αντηλιακών προϊόντων κάθε δυο ώρες και κυρίως μετά το κολύμπι! 


Γράφει η Μαρία Γεωργακού από το Beauty Harmony Blog

________________________________________________________________________________________________

Η Μαρία Γεωργακού είναι μαμά, σύζυγος, αισθητικός, αρωματοθεραπεύτρια, ρεφλεξολόγος και blogger.


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter Google+, για να μη χάνετε κανένα post!