ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΟΥ...

Σήμερα μέσα από μια διακοσμητική κατασκευή θα προσεγγίσουμε το θέμα: "παιχνίδι, πειραματισμός και υγιής ανάπτυξη παιδιού…"


Τα παιδιά έχουν πολύ ανεπτυγμένη τη δεξιότητα της παρατήρησης και του πειραματισμού. Αυτά τα δύο αρκούν, για να κινητοποιηθεί η δημιουργικότητά τους, αν τους δώσουμε απλά υλικά που θα τα κάνουν να μεγαλουργήσουν! Υλικά πολύ κοντά στα υλικά της φύσης, που η παιδαγωγική μέθοδος Reggio Emilia ονομάζει "ανοιχτά υλικά". Τα υλικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από τα παιδιά, με όποιο τρόπο εκείνα επιθυμούν, βοηθώντας τους να πειραματιστούν και με τον τρόπο αυτό να κατακτήσουν γνώσεις! Ένα από τα υλικά που προσφέρει η φύση είναι ο πηλός, ο οποίος μαζί με άλλες πρώτες ύλες, όπως ξύλα, κουκουνάρια, φύλλα κ.α. μπορούν να γίνουν στα χέρια των παιδιών θαυματουργά και να αξιοποιηθούν δημιουργικά! Εμείς επιλέξαμε τον λευκό πηλό Das της Fila Hellas ως βασική πρώτη ύλη για μια διακοσμητική κατασκευή για τον κήπο ή το μπαλκόνι. 


Υλικά που θα χρειαστούμε:

Das Idea Mix Bijoux Μαύρο

Πηλός Das Junior (σε 10 διάφορα χρώματα των 100 gr.)

Λευκό Ακρυλικό Χρώμα Giotto

πινέλα Graduate no 9, Aquafine Round no 8 και Aquafine Short Flat no 1/2 Daler Rowney

φυσικό ξύλο

ξύλινο καλαμάκι

λεπτό κόκκινο κορδόνι

υφασμάτινες κορδέλες

διακοσμητικές χάντρες, φουντίτσες, μεταλλικά στοιχεία


Αρχικά δημιουργήσαμε τα πήλινα διακοσμητικά στοιχεία της κατασκευής μας χρησιμοποιώντας το Das Idea Mix Bijoux Μαύρο, που αποτελεί στην ουσία ένα πλήρες σετ ιδανικό για δημιουργία κοσμημάτων με εφέ μαρμάρου σε απόχρωση Portoro μαύρου. Η συσκευασία περιέχει: λευκό πηλό Das (500 gr.), Das idea mix σε μαύρο χρώμα (100 gr.), διάφανο βερνίκι προστασίας Vernidas Das (33 ml) και λεπτό πινέλο Das, μικρό πλάστη και κοπτικό εργαλείο, κουπ πατ σε διάφορα σχήματα και διαστάσεις και κορδόνι σε μαύρο χρώμα.


Αντί όμως να δημιουργήσουμε κοσμήματα με εφέ μαρμάρου, εμείς απλώς πλάσαμε τον λευκό πηλό Das με τον μικρό πλάστη που συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία και στη συνέχεια με τα κουπ πατ κόψαμε διακοσμητικά στοιχεία σε σχήματα καρδιάς, λουλουδιού, κύκλου και φύλλου σε διαφορετικά μεγέθη, στα οποία ανοίξαμε με ένα ξύλινο καλαμάκι μια μικρή τρύπα στην μία άκρη τους, για να περάσουμε αργότερα ανάμεσά τους κορδόνι. Η υφή του λευκού πηλού Das είναι εξαιρετική στη χρήση και δουλεύεται εύκολα και με ασφάλεια, ακόμη και από μικρά παιδιά, ενώ στεγνώνει με τον αέρα και δεν απαιτεί ψήσιμο! 

Επίσης για τις λεπτομέρειες της κατασκευής επιλέξαμε τα μικρότερα κουπ πατ και το κόκκινο χρώμα πηλού Das Junior, ο οποίος είναι εξίσου πανεύκολος στη χρήση από μικρά χεράκια, χωρίς να λερώνει και σε υπέροχα και ζωντανά χρώματα που διατηρούνται το ίδιο ζωηρόχρωμα και αφού στεγνώσουν! Κι όσο ακόμη ήταν υγρός ο λευκός πηλός, κολλήσαμε πάνω του τις λεπτομέρειες από κόκκινο πηλό Das Junior. Βέβαια εκτός από την κατασκευή μας δημιουργήσαμε και άλλα σχήματα με τον πηλό Das Junior και τη βοήθεια κουπ πατ ή ακόμη και ελεύθερα σχέδια της φαντασίας μας.



Στη συνέχεια μπήκαμε στη διαδικασία της αναμονής και κυρίως της προσμονής, βασικές δεξιότητες απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Μαθαίνοντας να περιμένουμε, μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τη ματαίωση αλλά και δύσκολες καταστάσεις της καθημερινότητας. Αφήσαμε λοιπόν τις ατομικές αλλά και την ομαδική δημιουργία μας να στεγνώσει στον ήλιο. Μια μέρα αρκεί, για να φτάσεις στο απόλυτο αποτέλεσμα. Εμείς όμως ρίχναμε πού και πού κλεφτές ματιές και τα χεράκια μας χρησιμοποιούνταν, ωσάν αισθητήρας στεγνώματος!

Αφού στέγνωσαν τα διακοσμητικά στοιχεία από λευκό πηλό, εφαρμόσαμε το διάφανο βερνίκι προστασίας Vernidas Das (με τη βοήθεια του λεπτού πινέλου Das), που προσφέρει λακαρίσμενο κεραμικό αποτέλεσμα και εξασφαλίζει προστασία από καιρικές συνθήκες, καθώς η κατασκευή μας προορίζεται για εξωτερικό χώρο!

Έπειτα χρησιμοποιήσαμε το λευκό ακρυλικό χρώμα  Giotto (που είναι ασφαλές για χρήση ακόμη και στο σχολείο), για να βάψουμε το φυσικό ξύλο με τη βοήθεια του πινέλου Short Flat Aquafine της εταιρίας Daler Rowney, που άπλωσε το χρώμα ομοιόμορφα πάνω στη επιφάνεια του ξύλου.

Στη συνέχεια περάσαμε κόκκινο κορδόνι μέσα από τις τρύπες που είχαμε ανοίξει στα πήλινα διακοσμητικά στοιχεία, προσθέσαμε και διάφορες χάντρες, και στερεώσαμε τα κορδόνια σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους πάνω στο ξύλο. Και ως τελική πινελιά προσθέσαμε μεταλλικά στοιχεία, φουντίτσες και κορδέλες! Τέλος δέσαμε μια φαρδιά υφασμάτινη κορδέλα στις δύο άκρες του ξύλου, για να κρεμάσουμε την κατασκευή μας στον κήπο μας.



Το "ανοιχτό υλικό" μας, και πιο συγκεκριμένα ο πηλός, χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο, για να φτιάξουμε ένα διακοσμητικό για το σπίτι αλλά και για μικρές δημιουργίες, η καθεμία από τις οποίες μάς έβαζε σε μια διαρκή αναζήτηση της επόμενης! Άλλωστε έτσι δε θα όφειλε να είναι το παιχνίδι; Να έχει συνέχεια και να είναι ατελείωτο! Με τα υλικά λοιπόν της Fila Hellas όχι μόνο δώσαμε "σάρκα" και "οστά" στη φαντασία των παιδιών, αλλά καταφέραμε να μοιραστούμε ιδέες και να γίνουμε ομάδα. Ένα ομαδικό παιχνίδι δημιουργικότητας που κατάφερε να μας κρατήσει προσηλωμένους σε έναν κοινό στόχο για περισσότερες από δύο ώρες. Μάλιστα ο ενθουσιασμός μας ήταν τόσο μεγάλος που νομίζω ότι ο πηλός έγινε πλέον η νέα μας λατρεμένη συνήθεια!


*Ευχαριστούμε θερμά την εταιρία Fila Hellas για την ευγενική παραχώρηση των προϊόντων!

Καλό καλοκαίρι!


Γράφει η Γιούλη Μπαλίκου από το Ψυχολογία παιδιού

_________________________________________________________________________________________________

Η Γιούλη Μπαλίκου είναι ψυχολόγος (M.SC, PH.D), έχει ειδικευτεί στην οικογενειακή θεραπεία, είναι αρθρογράφος, εκπαιδεύτρια και συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού που αφορά στην ψυχολογία των παιδιών. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη μάθηση των παιδιών μέσω πολυαισθητηριακών μεθόδων διδασκαλίας και κυρίως στην αναγνώριση των αναγκών και των συναισθημάτων τους. Επίσης είναι σύζυγος και μητέρα, ενώ λατρεύει τη δημιουργικότητα, τις νέες ιδέες, τους ανοιχτούς ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά που έχουν τόσα να μας διδάξουν.


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter Google+, για να μη χάνετε κανένα post!