ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΑΛΑΘΙ & ΑΥΓΑ ΑΠΟ ΠΗΛΟ ΚΑΙ ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Μ. Δευτέρα σήμερα κατασκευάζουμε πασχαλινό καλάθι & αυγά από πηλό και ακρυλικά χρώματα!


Ο πηλός είναι από τα πιο αγαπημένα υλικά μικρών και μεγάλων! Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πανέμορφα και εύκολα πασχαλινά καλαθάκια και αυγά, χρησιμοποιώντας πηλό Das και ακρυλικά χρώματα Giotto από την εταιρεία Fila Hellas, για να διακοσμήσουμε το σπίτι μας ή να τα χαρίσουμε σε όσους αγαπάμε!


Υλικά που θα χρειαστούμε:
- 1 συσκευασία πηλό Das (1kg)
- μπολ φαγητού
- διάφανη μεμβράνη τροφίμων
- εργαλεία πλαστελίνης και κουπ-πατ σε σχήμα αυγών


Μερικά μυστικά:
- Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε σαν καλούπια, τα καλύπτουμε πρώτα με μεμβράνη τροφίμων, ώστε να μπορούμε με ευκολία να ξεκαλουπώσουμε τον πηλό, όταν στεγνώσει.


- Σε ένα μεγάλο δίσκο απλώνουμε χαρτί ή λαδόκολλα και εκεί πάνω ακουμπάμε ό,τι φτιάχνουμε με τον πηλό, για να στεγνώσει.
- Όσο δουλεύουμε, φροντίζουμε να κλείνουμε καλά τη συσκευασία του πηλού, ώστε να παραμείνει μαλακός.
- Αν μας περισσέψει πηλός, σε καμία περίπτωση δεν τον πετάμε! Τον τυλίγουμε σφιχτά αφαιρώντας, όσο καλύτερα μπορούμε, τον αέρα και τον κλείνουμε με το ειδικό αυτοκόλλητο που υπάρχει πάνω στη συσκευασία. Έτσι θα μπορέσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντικά project!
- Αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο διακοσμητικό πάνω στις κατασκευές μας, όπως χερούλια στο καλάθι, ή απλώς να τις σταθεροποιήσουμε σε κάποιο σημείο, μπορούμε χρησιμοποιήσουμε κόλλα στιγμής ή σιλικόνη. Τα ακρυλικά χρώματα Giotto χαρίζουν απόλυτη κάλυψη και πάνω στο υλικό συγκόλλησης!


Φτιάχνουμε το καλάθι:


* Ο πηλός Das είναι εξαιρετικής ποιότητας και πολύ μαλακός και δουλεύεται με ευκολία ακόμη και από μικρότερα παιδιά, όπως τον 3 ετών σαμψωνάκο μου!

1. Παίρνουμε ένα κομμάτι πηλό σε μέγεθος καρυδιού. Τον δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας, για να μαλακώσει και έπειτα τον ανοίγουμε σε κορδόνι.

2. Γυρίζουμε ανάποδα το μπολ και αρχίζουμε να κουλουριάζουμε το κορδόνι που φτιάξαμε, ώστε να ξεκινήσει να σχηματίζεται μια σπείρα. Αυξάνουμε τη σπείρα μας με τον ίδιο τρόπο. Μόλις τελειώσουμε τη βάση, αν θέλουμε την περνάμε ελαφρά με έναν πλάστη, ώστε να στέκεται πιο σταθερά, όταν στεγνώσει.

3. Όταν φτάσουμε το καλάθι στο ύψος που επιθυμούμε, αφήνουμε να στεγνώσει κατά προτίμηση σε εξωτερικό χώρο για πιο γρήγορο στέγνωμα. Θα μας πάρει περίπου 24 ώρες.

4. Όταν στεγνώσει εξωτερικά, με προσεκτικές κινήσεις ξεκαλουπώνουμε το καλάθι, το τοποθετούμε ανάποδα και αφήνουμε να στεγνώσει καλά.



Φτιάχνουμε τα αυγά:

1. Κόβουμε ένα κομμάτι πηλό σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγουμε με τον πλάστη.

2. Κόβουμε με τα κουπ-πατ τα αυγά μας και τα τοποθετούμε πάνω στο δίσκο, για να στεγνώσουν. Τα σχήματα με τον πηλό Das βγαίνουν πολύ εύκολα, οπότε μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά να τα φτιάξουν μόνα τους, όπως κάνουν και με την πλαστελίνη.

3. Όταν δούμε ότι έχουν ασπρίσει από τη μία πλευρά, τα γυρίζουμε, για να στεγνώσουν και από την άλλη.


Ώρα για βάψιμο:

*Βάζουμε όλη μας τη φαντασία μαζί με τα παιδιά μας φυσικά! Δεν αγχωνόμαστε για τα λερωμένα ρούχα, καθώς τα ακρυλικά χρώματα Giotto φεύγουν εύκολα με σαπούνι, ζεστό νερό και λίγο τρίψιμο στο χέρι!

1. Σε ένα ποτήρι βάζουμε καθαρό νερό ως τα 2/3 και φέρνουμε κοντά μας και το χαρτί κουζίνας.

2. Ζωγραφίζουμε κανονικά τις κατασκευές μας, πρώτα από τη μία πλευρά, και αφού το χρώμα στεγνώσει καλά, έπειτα γυρίζουμε και βάφουμε και από την άλλη. Δε θα μας πάρει πολύ χρόνο, καθώς τα χρώματα στεγνώνουν γρήγορα!

3. Κάθε φορά που θέλουμε να αλλάξουμε χρώμα, ξεπλένουμε το πινέλο μας μέσα στο νερό, όπως κάνουμε και με τις νερομπογιές, φροντίζοντας να περάσουμε τη μύτη από λίγο χαρτί κουζίνας που θα έχουμε δίπλα μας.

Τα πινέλα Giotto μάς επέτρεψαν να απλώσουμε ομοιόμορφα και με ευκολία τα χρώματα, παρόλο που χρησιμοποιήσαμε τα πινέλα με λεπτή άκρη. Η πεταλουδίτσα μου έβαψε το καλάθι, ο σαμψωνάκος τα αυγά κι εγώ τις λεπτομέρειες! Ρεσιτάλ βαψίματος από τα μικρά μου!


Τις βαμμένες μας κατασκευές μπορούμε για οικονομία χρόνου να τις αφήσουμε να στεγνώσουν στον ήλιο, αφού τα ακρυλικά χρώματα Giotto είναι ανθεκτικά στο φως. Όπως βλέπουμε, ακόμη και μονόχρωμα τα αυγά μας δείχνουν εντυπωσιακά με τα έντονα, ματ χρώματά τους! Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την κατασκευή και ζήτησαν να τη βάλουμε στη μέση του τραπεζιού, για να την καμαρώνουμε συνεχώς! Τι καλύτερη πασχαλινή διακόσμηση από αυτή που φτιάξαμε μόνοι μας;

*Ευχαριστώ θερμά την εταιρία Fila Hellas για την ευγενική παραχώρηση των προϊόντων!

Καλό Πάσχα!


Γράφει η Ευτέρπη Μυτιληναίου από το Κορίτσι Μάλαμα

_________________________________________________________________________________________________

Νηπιαγωγός, μαμά δυο ζουζουνιών, blogger, DIY maniac, αγαπά την οργάνωση και την οικονομία. Αγαπά να δουλεύει με τα παιδιά, τόσο στην τάξη όσο και στο σπίτι, και να τα βλέπει να εξελίσσονται! 


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter Google+, για να μη χάνετε κανένα post!