ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: Ο ΜΠΕΝ ΚΑΙ Η ΤΑΜΠΛΕΤΟΠΑΓΙΔΑ, Ο ΜΠΕΝ ΚΑΙ Η ΜΑΓΙΚΗ ΟΘΟΝΗ & Ο ΜΠΕΝ ΚΑΙ ΤΟ CYBERBULLYING (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Τα τελευταία χρόνια οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών! Γνωρίζουμε όμως τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις νέες τεχνολογίες ιδίως για τα παιδιά; Με αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα καταπιάνεται η αξιόλογη σειρά βιβλίων που συνέγραψε ο Μάνος Σφακιανάκης, πρώην προϊστάμενος της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, σε συνεργασία με την ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Αθανασίου. Σήμερα λοιπόν έχουμε βιβλιοκριτική για τα βιβλία: "Ο Μπεν και η ταμπλετοπαγίδα""Ο Μπεν και η μαγική οθόνη" και "Ο Μπεν και το cyberbullying" από τις Εκδόσεις Ψυχογιός


Και τα τρία βιβλία έχουν ως κεντρικό ήρωα τον μικρό Μπεν, αλλά απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Ειδικότερα το βιβλίο "Ο Μπεν και η ταμπλετοπαγίδα" είναι  κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών, το βιβλίο "Ο Μπεν και η μαγική οθόνη" είναι κατάλληλο για ηλικίες 7-8 ετών, ενώ το βιβλίο "Ο Μπεν και το cyberbullying" είναι κατάλληλο για ηλικίες 9-13 ετών.


"Ο Μπεν και η ταμπλετοπαγίδα" (5-6 ετών)

Ο Μπεν είναι ένα ζωηρό παιδάκι. Του αρέσει να κάνει σκανταλιές και να παίζει με τους φίλους του. Μέχρι που την ημέρα των γενεθλίων του μπαμπά, φτάνει στο σπίτι ένα δώρο… Αυτό το δώρο θα τον ενθουσιάσει. Γρήγορα, όμως, θα τον κάνει να χάσει τον έλεγχο και θα τον βάλει σε μπελάδες… Ο Μπεν θα πρέπει να ξεφύγει και να ξεπεράσει τους κινδύνους που θα παρουσιαστούν μπροστά του. Θα τα καταφέρει;

Το πρώτο βιβλίο της σειράς "Ο Μπεν και η ταμπλετοπαγίδα" εξιστορεί τις περιπέτειες του μικρού Μπεν που δε σταματά στιγμή να παίζει, να κάνει αταξίες και να "εκμεταλλεύεται" την αδυναμία που του έχουν οι γονείς του. Όταν κάποια στιγμή η μητέρα του χαρίζει στον πατέρα του ένα τάμπλετ ως δώρο γενεθλίων, ο μικρός Μπεν αντιδρά απολύτως φυσιολογικά δείχνοντας τον ενθουσιασμό του, όπως όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Αρχίζει να ανακαλύπτει τον κόσμο που κρύβεται εκεί μέσα παίζοντας διαρκώς παιχνίδια, μέχρι που εθίζεται και φτάνει σε σημείο να ζαλίζεται, να τσούζουν τα μάτια του και να έχει πονοκέφαλο! Όμως με τη βοήθεια μιας "φίλης" του θα ξεπεράσει τον εθισμό του στη χρήση του τάμπλετ και θα ξαναβρεί τις χαμένες του ισορροπίες!

"Ο Μπεν και η ταμπλετοπαγίδα" είναι ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο για μικρά παιδιά που αρχίζουν να χρησιμοποιούν τάμπλετ μιμούμενα τους γονείς τους. Μέσα από μια ιστορία γραμμένη σε ποιητική μορφή με ομοιοκαταληξία τα παιδιά λαμβάνουν πιο εύκολα και αποκωδικοποιούν τα κρυμμένα μηνύματα του βιβλίου σχετικά με τη χρήση του τάμπλετ και προβληματίζονται! Το συγκεκριμένο βιβλίο έκανε απόλυτα κατανοητό στη μικρή μου Χαριτίνη ότι δεν πρέπει να έχουμε συνέχεια το τάμπλετ στα χέρια μας. Άλλωστε το πραγματικό παιχνίδι δεν βρίσκεται μέσα στις οθόνες αλλά στις πλατείες και τις παιδικές χαρές! Κι εμείς ως γονείς οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας το μέτρο και τους κινδύνους των ηλεκτρονικών συσκευών, μα πάνω από όλα πρέπει να τους μάθουμε να μας εμπιστεύονται.


Γράφει η Βαρβάρα Βλάχου από το mamasstories.gr



Όλα κυλούν υπέροχα στη ζωή του Μπεν. Η καθημερινότητά του περιλαμβάνει πολύυυυυυ παιχνίδι, αληθινούς φίλους, δυο υπέροχους γονείς και μια δασκάλα που τον καταλαβαίνει! Ώσπου, όλα αλλάζουν όταν αποκτά το αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι! Περίεργα πράγματα συμβαίνουν και ο Μπεν καταλήγει να γίνει μέρος του παιχνιδιού. Πώς; Μέσα από μια μαγική οθόνη… Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα… Ή μήπως η ζωή γίνεται εφιάλτης; Φαίνεται πως οι ατελείωτες ώρες πίσω από την οθόνη τον έβαλαν σε μπελάδες… Γιατί ξέχασε πως… 
Αν τηρούσε τους διαδικτυακούς κανόνες ζωής, δεν θα είχε τίποτα να φοβηθεί. Θα ήταν θωρακισμένος και δυνατός…

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς "Ο Μπεν και η μαγική οθόνη" ο Μπεν παρουσιάζεται να ζει αρμονικά με τους φίλους του, τους γονείς του και τη δασκάλα του. Ωστόσο κάποια στιγμή μετατρέπεται σε ένα άλλο παιδί λόγω της εξάρτησής του από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, εξαιτίας του οποίου κινδυνεύει να χάσει τους αληθινούς του φίλους αλλά και τον εαυτό του! Ο Μπεν όμως κατορθώνει να ανακτήσει τον έλεγχο συνειδητοποιώντας βέβαια στο τέλος της ιστορίας ότι οι ήρωες είναι οι πραγματικοί του φίλοι και όχι οι διαδικτυακοί!

"Ο Μπεν και η μαγική οθόνη" είναι ένα μικρό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους. Οι συγγραφείς μεταφέρουν με πολύ αληθοφανή τρόπο το πόσο εύκολα μπορεί ένα παιδί να βυθιστεί στον "μαγικό κόσμο" του διαδικτύου και να χάσει την αληθινή του, καθημερινή ζωή. Διαβάζοντας το βιβλίο με τον 8χρονο γιο μου είδα έναν μεγάλο προβληματισμό από τη μεριά του, καθώς συνειδητοποίησε κι ο ίδιος ότι το να εθίζεσαι και να "χάνεσαι" μέσα στους "υπερτέλειους" κόσμους του διαδικτύου κρύβει πολλούς κινδύνους! Σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές του! 


Γράφει η Μαρία Χαντζίκου



Τα πράγματα είναι απλά: Η ζωή είναι ωραία! Ιδίως όταν σε περιβάλει ένα αχτύπητο παρεάκι από καλούς φίλους και όμορφα κορίτσια στο σχολείο. Ο Μπεν φτάνει στο πέρασμα από την παιδικότητα στην εφηβεία. Από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Από την απλή συμπάθεια στον έρωτα…
Η τεχνολογία θρονιάζει για τα καλά στη ζωή του. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται «εργαλείο» για να επικοινωνεί και να νιώθει ανεξάρτητος. Όλα όμως αλλάζουν όταν στη ζωή του εμφανίζεται ο ΤΙΜΩΡΟΣ του διαδικτύου. Ο ΤΙΜΩΡΟΣ εκφοβίζει, επιτίθεται και είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει τον έφηβο μαθητή μέχρι το τέλος. Θα καταφέρει ο Μπεν να ξεφύγει από τις απειλές και το bullying και να ξαναγυρίσει στη φυσιολογική του ζωή; Ποιους κανόνες πρέπει να εφαρμόσει, για να ξεφύγει από τον εκφοβισμό και τον τρόμο; Η οικογένειά του είναι δίπλα του την κρίσιμη στιγμή;
Βρείτε τις απαντήσεις στο βιβλίο και ακούστε μια συμβουλή που σας δίνουν οι συγγραφείς:
Οτιδήποτε σας απασχολεί στο διαδίκτυο ή στην πραγματική σας ζωή και σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, να το λέτε άμεσα στους γονείς σας!

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς "Ο Μπεν και το cyberbullying" ο Μπεν έχει πλέον μεγαλώσει και πηγαίνει στο Γυμνάσιο. Η ζωή του είναι ωραία, έχει τους φίλους του και την οικογένειά του δίπλα του σε αυτή τη νέα του αρχή. Το Γυμνάσιο όμως κρύβει κάποιους κινδύνους, όπως είναι οι "νταήδες" που τρομοκρατούν όλα τα παιδιά της πρώτης Γυμνασίου. Ο Μπεν καλείται να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο άτομο επονομαζόμενο ως Τιμωρός. Ταυτόχρονα δέχεται απειλητικά μηνύματα στο κινητό του μέσω του messenger, τα οποία απειλούν να αποκαλύψουν ένα από τα μυστικά του που σχετίζεται με ένα ατύχημα που συνέβη στον αγαπημένο του καθηγητή και είναι ο ίδιος υπαίτιος. Ο Μπεν τότε γίνεται υποχείριο του Τιμωρού, χάνει τη διάθεσή του και απομακρύνεται από τους φίλους του αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό. Όλα όμως θα αλλάξουν, όταν θα αποφασίσει να μιλήσει στον Διευθυντή του σχολείου του αλλά και στους γονείς του και θα ξαναπάρει τη ζωή του στα χέρια του!

"Ο Μπέν και το Cyberbullying" είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα δώσει λύσεις απέναντι στον σχολικό εκφοβισμό, όπως τον βιώνουν πολλά παιδιά στη σύγχρονη εποχή! Παράλληλα είναι και ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο που αναδεικνύει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της τεχνολογίας και της χρήσης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης!


Γράφει η Άννα Μίχτη από το Working mama


Extra tip: Αυτές τις γιορτές, αν σκοπεύετε να χαρίσετε μια ηλεκτρονική συσκευή σε παιδιά, συνοδεύεστε την και με ένα από τα βιβλία της παραπάνω σειράς, ανάλογα με την ηλικία τους, για να κάνουν σωστή χρήση του δώρου τους! Ή χαρίστε τους ολόκληρη τη σειρά, για να είναι πλήρως ενημερώμενα για τους κινδύνους των νέων τεχνολογιών! Καλές γιορτές!


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!