ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΠΕΤΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Υποδεχόμαστε την καινούρια εβδομάδα με βιβλιοκριτική ενός καλοκαιρινού αναγνώσματος! Το βιβλίο  “Κυκλάδες - πετράδια στο Αιγαίο” του Φίλιππου Μανδηλαρά εκδόθηκε τον Μάιο 2017 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτο-σχολικής ηλικίας ακολουθώντας την ίδια “αρχή”, όπως τα επιτυχημένα βιβλία της σειράς “Η πρώτη μου ιστορία”.

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα γνωρίσουν τα νησιά των Κυκλάδων μέσα από τον χρόνο: Το παραμύθι ξεκινά από την αρχαιότητα, τότε που οι ήπειροι ήταν διαφορετικοί από ό,τι σήμερα και μέσα από αλλεπάλληλες συγκρούσεις της γης εξηγεί πώς δημιουργήθηκαν τα νησιά των Κυκλάδων. Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στον μύθο της γέννησης των δίδυμων θεών της ελληνικής μυθολογίας τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Σύμφωνα λοιπόν με τη μυθολογία, η Λητώ, όταν θέλησε να γεννήσει τα δίδυμα παιδιά της, Απόλλωνα και Άρτεμη, εγκαταστάθηκε στη Δήλο, γύρω από την οποία απλώνονταν μικρά και μεγάλα νησιά σε μορφή κύκλου. Επίσης αναφέρεται και ο κυκλαδικός πολιτισμός και το πώς εξελίχθηκε η ιστορία σε αυτά τα νησιά. Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ενετοί αλλά και διάφοροι πειρατές πέρασαν από τις Κυκλάδες αφήνοντας το δικό τους στίγμα. Τέλος παρουσιάζεται ο τορπιλισμός της Έλλης στην Τήνο αλλά και η ζωή στις Κυκλάδες μετά τους Παγκόσμιους Πολέμους και στη σημερινή εποχή. 

Το παραμύθι είναι γραμμένο σε προσιτή γλώσσα και χρησιμοποιείται αρκετά η ομοιοκαταληξία, για να γίνει η ανάγνωσή του ακόμη πιο εύκολη και διασκεδαστική. Φυσικά η χαρακτηριστική ζωγραφική της Ναταλίας Καπατσούλια πλαισιώνει την ιστορία, ενώ τα έντονα χρώματα της εικονογράφου σίγουρα θα τραβήξουν τα βλέμματα των μικρών βιβλιοφάγων. 

Σαφέστατα το βιβλίο "Κυκλάδες - πετράδια στο Αιγαίο" είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους γονείς θέλουν να εισάγουν τη μάθηση της Ελληνικής Ιστορίας σε μικρά παιδιά μέσα από χαρούμενες εικόνες, χωρίς να καταντά βαρετή ή κουραστική. Βέβαια, αν τα παιδιά δείξουν ενδιαφέρον, οι γονείς μπορούν να τους ενημερώσουν και να κάνουν αναλυτικότερες συζητήσεις πάνω σε θέματα που παρουσιάζονται μέσα στο βιβλίο!

Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο του παραμυθιού εδώ.

Στην ίδια σειρά θα βρείτε κι άλλα βιβλία που αφορούν την Ελληνική Ιστορία, όπως “Η μάχη του Μαραθώνα”, “Η αντίσταση των Ελλήνων”, “Η εξέγερση του Πολυτεχνείου” κ.α. 


Γράφει η Μαρία Γεωργακού από το Beauty Harmony Blog

 ________________________________________________________________________________________________

Η Μαρία Γεωργακού είναι μαμά, σύζυγος, αισθητικός, αρωματοθεραπεύτρια, ρεφλεξολόγος και blogger.


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter Google+, για να μη χάνετε κανένα post!