Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Κάθε μαμά που έχει πρωτάκι το έχει νιώσει αυτό το συναίσθημα: ένα σφίξιμο στο στομάχι, μια συγκίνηση, το μωράκι που κρατούσαμε αγκαλιά και χώραγε στο μισό μας χέρι, όχι μόνο μεγάλωσε, αλλά πάει και δημοτικό!

Για φανταστείτε λοιπόν πόσο πιο έντονα συναισθήματα έχει το μικρό μας πρωτάκι… Είναι πολύ σημαντικό να σταθούμε δίπλα του, να αφουγκραστούμε την αγωνία και το άγχος του, να καθησυχάσουμε κάθε φόβο που μπορεί να έχει και να το ενθαρρύνουμε, ώστε η μετάβαση στο δημοτικό να γίνει όσο πιο ομαλά και ευχάριστα γίνεται. Εδώ σας έχουμε 6 βήματα για να το πετύχετε κι εσείς εύκολα!

Προετοιμασία
1) Το καλοκαίρι δεν ξεχνάμε όσα μάθαμε στο νηπιαγωγείο, αντίθετα με ευχάριστο τρόπο τα εμπεδώνουμε . Μερικές ιδέες είναι τα βιβλία με καλοκαιρινές δραστηριότητες, επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια γνώσης, παρατήρηση της φύσης στην εξοχή.

2) Μιλάμε με το παιδί για το «μεγάλο» σχολείο, όπου πάνε τα «μεγάλα» παιδιά. Ακούμε τους προβληματισμούς του, λύνουμε ό,τι απορίες έχει, όσο απλοϊκές και αν μας φαίνονται, τονώνουμε την αυτοπεποίθησή του. Μια καλή ιδέα είναι να επισκεφθούμε κάποιες φορές το χώρο, ώστε να εξοικειωθεί κάπως με αυτόν.

3) Αγοράζουμε μαζί την νέα σχολική τσάντα, τα σχολικά είδη, κάποια καινούργια ρούχα και παπούτσια ενδεχομένως, δημιουργώντας έτσι μια ευχάριστη προσμονή για τη νέα αρχή. Στο σπίτι διαμορφώνουμε ειδικό χώρο διαβάσματος, ώστε να αποκτήσει συνείδηση της νέας αυτής «υποχρέωσης», αλλά με ευχάριστο τρόπο.

Η μεγάλη στιγμή
4) Την πρώτη μέρα του σχολείου είμαστε ψύχραιμοι και καθησυχαστικοί σε κάθε σημάδι φόβου, υπαναχώρησης ή άρνησης και επαναλαμβάνουμε όλα τα θετικά του σχολείου, που ήδη έχουμε συζητήσει. Έτσι το παιδί θα πάρει και πάλι θάρρος και πιο εύκολα θα προσαρμοστεί.

5) Ένα μεγάλο «αγκάθι» είναι το καθημερινό διάβασμα, καθώς το παιδάκι μέχρι τώρα δεν έχει συνηθίσει σε αυτό. Για να ξεπεράσουμε τυχόν δυσκολίες υιοθετούμε κάποιες συνήθειες, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένη ώρα που το παιδί θα είναι ξεκούραστο, συγκεκριμένο χώρο, ήσυχο και χωρίς περισπάσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια ρουτίνα, σταθερή και γνώριμη για το παιδί.

6) Ο δάσκαλος είναι σύμμαχος και φίλος , τόσο για το πρωτάκι, όσο και για τους γονείς. Η τακτική και συχνή επικοινωνία μαζί του είναι πολύ σημαντική, για την ενημέρωση, την αντιμετώπιση προβλημάτων και την καλή συνεργασία. Μην μιλάτε μπροστά στο παιδί με άσχημα λόγια για το δάσκαλο.

7) Ενθάρρυνση και επιβράβευση όταν χρειάζεται και η αντιμετώπιση των απογοητεύσεων με ψυχραιμία και προσπάθεια, είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει το πρωτάκι μας ένας μαθητής ήρεμος, αποδοτικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 2ο τεύχος του περιοδικού Familives!!
Γράφει η Κατερίνα από το mamagiaspiti.blogspot.gr