ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΖΩΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Σήμερα έχουμε βιβλιοκριτική για το νέο βιβλίο "Ζωή σε πόλεμο" της Λένας Μαντά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός


Μη έχοντας ξαναδιαβάσει Λένα Μαντα, μπορώ να πω πως το συγκεκριμένο βιβλίο με συγκλόνισε! Ξέρω ότι είναι διαφορετικό από ό,τι έχει γράψει ως τώρα, καθώς το "Ζωή σε πόλεμο" αναφέρεται στη ζωή της μητέρας της, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, άρα αποτελεί και βιογραφία της συγγραφέως!


Η ιστορία ξεκινάει στην Κωνσταντινουπολη, περιγράφοντας τη ζωή των Ελλήνων της Πόλης και πώς με τον διωγμό βρέθηκαν στην Αθήνα να παλεύουν να ζήσουν σαν ξένοι! Η μητέρα της συγγραφέως πάλεψε με μια κοινωνία σκληρή, με την οικογένειά της, που την έδιωξε μετά τον χωρισμό της από τον άντρα της και έχοντας να μεγαλώσει μόνη της την κόρη της, χωρίς καμία στήριξη από κανέναν! Η μητέρα της πέρασε λοιπόν μια ζωή σε πόλεμο, αλλά με τη μεταφορική έννοια του όρου...


Στο βιβλίο αυτό με συνεπήρε η αντιπαράθεση των συναισθημάτων, η δύναμη μέσα από την αδυναμία που βρίσκει ο άνθρωπος, προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει. Ένας πόλεμος χαράς, θλίψης, σκληρότητας και ενσυναίσθησης. Τα σημάδια που αφήνουν οι λέξεις κι οι πράξεις ενός γονέα σε μια παιδική αλλά και σε μια έφηβη ψυχή. Και τέλος αυτή η παιδική ψυχή πώς μπορεί να καταλάβει και να συγχωρέσει παρόλο τον πόλεμο που έζησε. 


Ένα βιβλίο που θα σε συγκινήσει, θα σε κάνει να κλάψεις, να γελάσεις, να σκεφτείς, να πικραθείς, να μισήσεις, αλλά και να αγαπήσεις, να ερωτευθείς. Ένα βιβλίο που μπορεί έμμεσα να σε διδάξει πώς να γίνεις καλύτερος άνθρωπος! Το "Ζωή σε πόλεμο" είναι ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο που θα σου κρατήσει όμως αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα και θα κοιμάσαι και θα ξυπνάς με τη σκέψη του!


Γράφει η Μαρία Χαντζίκου

 ________________________________________________________________________________________________

Η Μαρία Χαντζίκου είναι σύζυγος, μητέρα, διακοσμήτρια (ΤΕΙ Αθήνας). Οτιδήποτε σχετίζεται με την τέχνη την κάνει να ονειρεύεται, να δημιουργεί και να χαμογελάει.


Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, Twitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!