ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Η σημερινή βιβλιοκριτική αφορά το νέο βιβλίο "Το νηπιαγωγείο μου" της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη από τις Εκδόσεις Ψυχογιός!


Το συγκεκριμένο βιβλίο το αγάπησα από την πρώτη κιόλας στιγμή που το έπιασα στα χέρια μου, πρωτίστως ως μητέρα και έπειτα ως κατά κάποιο τρόπο εκπαιδευτικός (κυρίως λόγω σπουδών, αν και δεν εξασκώ το επάγγελμα). Οι λόγοι, για τους οποίους μου άρεσε, είναι πολλοί, όμως θα αναφέρω τους δύο πιο βασικούς:

1. Ο πρόλογος της συγγραφέως προς τους γονείς - εκπαιδευτικούς.
Παρόλο που το βιβλίο είναι εκπαιδευτικό, δηλαδή βάζει το παιδί να συγκεντρωθεί και να ασχοληθεί γραπτώς με κάποια δραστηριότητα, η οποία είναι τυποποιημένη, η συμβουλή της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη είναι να μην ξεχνάμε πως το παιχνίδι είναι η κυρίαρχη δραστηριότητα για τη μάθηση, συνεπώς θα ήταν καλό να συνδυαστεί η χρήση του βιβλίου με παιχνίδια ή με τις καθημερινές δραστηριότητες. Αυτή η προτροπή της συγγραφέως δείχνει με πόση αγάπη έχει επιμεληθεί το βιβλίο, άρα μετράει πολύ θετικά για εμένα!

2. Ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένο το βιβλίο.
Καταρχάς είναι εξελικτικό, που σημαίνει πως ξεκινάει με πιο εύκολες δραστηριότητες στην αρχή και έπειτα προς το τέλος δυσκολεύει. Επίσης κάτω από κάθε δραστηριότητα δείχνει πού στοχεύει: μαθηματικά, φωνολογική ενημερότητα, παρατήρηση, ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας κ.ά. Επιπλέον οι σελίδες του πάνε χρονολογικά - θεματικά: ξεκινάει δηλαδή από τον Σεπτέμβρη με τη σειρά τους μήνες και καταλήγει στον Ιούνιο, ενώ στο τέλος περιέχει και ένα είδος επαίνου!





Η κόρη μου Ιωάννα γίνεται 3 ετών σε λίγους μήνες, που σημαίνει πως είναι προ-προνήπιο, επομένως το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι ακόμη κατάλληλο για την ηλικία της, καθώς απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών. Όμως στην αρχή περιλαμβάνει εύκολες δραστηριότητες, επομένως μου ήταν αδύνατον να συγκρατηθώ και να της το φυλάξω ακέραιο για όταν θα έρθει η κατάλληλη ώρα, οπότε κάναμε ήδη κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες!


Χωρίς υπερβολές το βιβλίο "Το νηπιαγωγείο μου" θεωρώ πως είναι εργαλείο για μία μαμά που θέλει και έχει χρόνο να ασχοληθεί με το παιδί της, ενώ κατά τη γνώμη μου μπορεί άνετα να αποτελέσει και βοήθημα σε εργοθεραπευτές, που αναλαμβάνουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες!


Επίσης θέλω να σταθώ και στην εξαιρετική, πολύχρωμη και παιχνιδιάρικη εικονογράφηση της Ανδριάνας Ρούσσου, που συνέβαλε σε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα!

Τέλος αντιγράφω ένα κομμάτι από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Γιατί η γνώση κατακτιέται μέσα από τη χαρά και τη διασκέδαση, μέσα από το ξέφρενο παιχνίδι της φαντασίας!»


Γράφει η Ευαγγελία Παπαρίζου από το forhappymoments.gr

 ________________________________________________________________________________________________

Η Ευαγγελία Παπαρίζου είναι η καλλιτέχνης της παρέας, καθώς επιμελείται εξ ολοκλήρου το περιοδικό, αν και έχει σπουδάσει φυσιοθεραπεία και παιδαγωγικά! Σίγουρα τα άρθρα της θα τα λατρέψετε, αφού έχει έναν μοναδικό τρόπο να αναλύει τα πράγματα!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter Google+, για να μη χάνετε κανένα post!