ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Το καλοκαίρι συνεχίζεται με βιβλιοκριτική για το νέο, παιδικό βιβλίο "Παραμύθια με καρπούζι" της Ιωάννας Μπαμπέτα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.


Η μικρή ηρωίδα της ιστορίας μας περνά τα καλοκαίρια της στο νησί συντροφιά με τα παραμύθια της γιαγιάς της, τη θάλασσα και το καρπούζι. Με τον κολλητό της φίλο Λεωνίδα είναι αχώριστοι κάθε καλοκαίρι, αλλά, όσο μεγαλώνουν, η φιλία τους δίνει τη θέση της στα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα μεταξύ τους! Ωστόσο το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι το ίδιο: η γιαγιά κοιτάζει πλέον από τον ουρανό, ενώ η εγγονή εύχεται να υπήρχε τρόπος να γύριζε πίσω η γιαγιά της... Τελικά με κάποιον μαγικό τρόπο τα παραμύθια της γιαγιάς ακούγονται πάλι και το καρπούζι παραμένει το ίδιο γλυκό και δροσερό! "Μια φορά κι έναν καιρό..."


Το βιβλίο "Παραμύθια με καρπούζι" είναι τόσο τρυφερό και ξεχωριστό, όσο κι ο τίτλος του! Συνήθως ο καθένας μας έχει συνυφασμένη μέσα στο μυαλό του την έννοια του παραμυθιού με τη γιαγιά (ή τον παππού) του. Κι όλοι έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας ιστορίες από τα χείλη της γιαγιάς μας, αληθινές ή φανταστικές, που μας δημιουργούν ευχάριστες αναμνήσεις, για να περνά πιο εύκολα ο χειμώνας, ώσπου να έρθει το επόμενο καλοκαίρι και να τις ακούσουμε πάλι!


Η συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα, έχοντας ασχοληθεί με την έρευνα για τη ζωή των ηλικιωμένων στην περιφέρεια, καταπιάνεται στο νέο της βιβλίο "Παραμύθια με καρπούζι" με το ευαίσθητο θέμα της απώλειας των ηλικιωμένων και εν προκειμένω της γιαγιάς. Και μέσα από μια όμορφη και καλογραμμένη ιστορία, με απλές και καθαρές εκφράσεις και ενίοτε περιγραφικές σκηνές, περνά σε παιδιά άνω των 6 ετών μηνύματα, όπως χαρά, αγάπη και σεβασμό προς τους παππούδες, αποδοχή της διαφορετικότητας, κατανόηση και αποδοχή της απώλειας, ελπίδα, προσμονή, φιλία, φιλαναγνωσία αλλά και έμμεση συμβουλή για διατροφή με φρούτα και ειδικότερα το καρπούζι.


Πέρα όμως από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας της συγγραφέως και την απόδοσή της ως κείμενο, το βιβλίο ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο: την ιδιαίτερη εικονογράφηση από τη βραβευμένη εικονογράφο Ντανιέλλα Σταματιάδη! Μια τεράστια φέτα καρπούζι στολίζει το εξώφυλλο και μια εσωτερική σελίδα, ενώ μικρότερες φέτες καρπουζιού κοσμούν τον τίτλο του βιβλίου και διάφορες άλλες σελίδες. Επίσης η λεπτομερής, καλλιτεχνική απόδοση των προσώπων δείχνει την έκφραση των συναισθημάτων τους, ενώ η επιλογή των χρωμάτων -μπεζ, καρπουζί και τυρκουάζ- είναι πολύ ταιριαστή! Με δυο λόγια πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό βιβλίο, ιδανικό τόσο για κορίτσια όσο και για αγόρια!


Γράφει η Μαρία Υφαντοπούλου από το Όμορφη μέσα έξω και το Ονειροτέχνημα - Μαρία

 ________________________________________________________________________________________________

Η Μαρία Υφαντοπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κατεύθυνση αρχαιολογίας. Μικρή ήθελε να γίνει δασκάλα, αργότερα νηπιαγωγός, αλλά τελικά δεν ξέφυγε από τον χώρο των εκπαιδευτικών κι έγινε φιλόλογος! Το άπιαστο όνειρό της είναι να γίνει κάποτε συγγραφέας! Λατρεύει το γράψιμο, τα βιβλία, τη φωτογραφία και τη σοκολάτα, ενώ περνά ώρες ατέλειωτες μαγειρεύοντας υγιεινά, μιλώντας για καλλυντικά και ετοιμάζοντας χειροποίητες καλλιτεχνικές δημιουργίες!



Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!