ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΒΡΩΜΗ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Τα κουλουράκια τα αγαπούν μικροί και μεγάλοι! Προτείνω λοιπόν κουλουράκια πορτοκαλιού με μέλι, βρώμη και σουσάμι χωρίς ζάχαρη ιδανικά για το πρωινό, το σχολείο, τη δουλειά, τη βόλτα ή την εκδρομή!


Υλικά για 15-16 κουλουράκια:
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. μέλι
- 130 γρ. χυμό από πορτοκάλι
- 4 γρ. αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 4 γρ. κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- ½ κ.γ. φυσική βανίλια
- ξύσμα πορτοκαλιού κατά βούληση (βιολογικά και ακέρωτα κατά προτίμηση)
- 1 φακελάκι baking powder
- 300 γρ. αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
- 200 γρ. αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης αλεσμένες στο μπλέντερ)
- σουσάμι για πασπάλισμα (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)

Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το μέλι, τον χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να λιώσει το μέλι. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη βρώμη και το baking. Ζυμώνουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά. Θα μας φανεί αρκετά μαλακό το μείγμα, δεν θα προσθέσουμε άλλο αλεύρι, το αφήνουμε να ξεκουραστεί και σε 10 λεπτά θα έχει σφίξει. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κανέλα, ξύσμα πορτοκαλιού, βανίλια κατά βούληση.

2. Σε ένα βαθύ πιάτο τοποθετούμε το σουσάμι. Σε ένα άλλο βαθύ πιάτο τοποθετούμε λίγο νερό.

3. Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς σε αέρα.

4. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπαλάκια των 60 γρ. Τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια, τα πατικώνουμε και τους κάνουμε μια τρύπα στη μέση με το δάχτυλό μας. Τοποθετούμε το κάθε μπαλάκι πρώτα στο πιάτο με το νερό, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, το ρολάρουμε και μετά το βουτάμε στο πιάτο με το σουσάμι και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα.

5. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε αέρα για 20- 24 λεπτά, ανάλογα με το πόσο τραγανά τα θέλουμε. Όταν τα βγάλουμε, θα είναι λίγο μαλακά, μόλις κρυώσουν θα σκληρύνουν. 

Tip:
Μπορούμε να διατηρήσουμε τα κουλουράκια στην κατάψυξη και, όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε, θα τα αφήσουμε για μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

*Αρχική δημοσίευση της συνταγής εδώ.


Γράφει η Ευαγγελία Βλασσοπούλου από τα Νόστιμες & υγιεινές συνταγές και Καλλιτεχνικές Δημιουργίες

_________________________________________________________________________________________________

Η Ευαγγελία Βλασσοπούλου είναι σύζυγος, μαμά δύο κοριτσιών, προγραμματίστρια, εργαζόμενη στον τραπεζικό τομέα και craft & food blogger που δε σταματά να δημιουργεί. Είναι οπαδός του υγιεινού τρόπου ζωής και της υγιεινής αλλά και ωμοφαγικής διατροφής. Το food blog της ήταν υποψήφιο για τα βραβεία ΒΗΜΑGourmet 2016 στην κατηγορία Best Special Diet! Το σύνθημά της είναι ότι "Τα υγιεινά φαγητά μπορούν να είναι και πολύ νόστιμα".


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!