4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Η λέξη καρκίνος έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Καθημερινά πλέον μαθαίνουμε για ένα ακόμη κρούσμα, για έναν ακόμη συνάνθρωπό μας που διαγνώστηκε με καρκίνο.



Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC).

Το μήνυμα αυτής της ημέρας κάθε χρόνο είναι ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις:
  • Περιβάλλον χωρίς τσιγάρο για τα παιδιά και τους νέους. 
  • Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινή δίαιτα και αποφυγή παχυσαρκίας. 
  • Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. 
  • Πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου. 

Τι είναι ο “Καρκίνος”;
Στην Wikipedia διαβάζουμε ότι με τη λέξη “καρκίνο” χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Ο καρκίνος είναι κακοήθης όγκος ή κακόηθες νεόπλασμα, μία ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα μας, τα οποία αυξάνονται, διαιρούνται και πεθαίνουν με έναν αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα διαφέρουν, διότι συνεχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μεγάλη διεθνή έρευνα (Global Burden of Disease), ο καρκίνος του πνεύμονα ειναι η τρίτη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά.

Οι αιτίες:
Το κάπνισμα είναι η αιτία για περίπου 22% των θανάτων από καρκίνο. Ένα 10% οφείλεται στην παχυσαρκία. Άλλες αιτίες είναι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης άλλοι παράγοντες είναι ορισμένες μολύνσεις, η έκθεση στην ιονίζουσα ακτινοβολία και στις ρυπαντικές ουσίες του περιβάλλοντος. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο σχεδόν το 20% των καρκίνων οφείλονται σε μολύνσεις, όπως η ηπατίτιδα Β, η ηπατίτιδα C και ο ιός HPV, ενώ σχεδόν το 5-10% των καρκίνων οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες που κληρονομούνται από τους γονείς. 

Τύποι Καρκίνου:
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου στους άνδρες είναι καρκίνος στον πνεύμονακαρκίνος προστάτηορθοκολικός καρκίνος και καρκίνος στο στομάχι, ενώ στις γυναίκες οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι καρκίνος του μαστού, ορθοκολικός καρκίνος, καρκίνος στον πνεύμονα και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Στα παιδιά η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και οι όγκοι στον εγκέφαλο είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι εκτός από την Αφρική, όπου το μη-Hodgkin λέμφωμα είναι πιο συχνό.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι όλοι οι όγκοι κακοήθεις. 

Υπάρχουν κι άλλα καλά νέα: ότι μπορούμε να προλάβουμε κάποιους καρκίνους.

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα και μην αγνοώντας κάποιες εξετάσεις που μπορούμε να κάνουμε, μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο σε πρώιμα στάδιά του.

Η μαστογραφία, το τεστ ΠΑΠ, η κολονόσκοπηση, η εξέταση για τον προστάτη στους άντρες είναι κάποιες από τις ετήσιες εξετάσεις που, αν κάνουμε, περιορίζουμε αρκετά τις πιθανότητες να νοσήσουμε ή να μην προλάβουμε την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα μας.


Γράφει η Μένια Κουκουγιάννη από το karkinaki.gr

______________________________________________________________________________________________________

Η Μένια Κουκουγιάννη είναι μητέρα δύο παίδων, συνιδρύτρια της ΑμΚΕ Καρκίνακι, αφιερωμένη στην έρευνα για τον παιδιατρικό καρκίνο, ιδρύτρια της Theadcase, content and concept Management. Δυνατή στο planning και στην επίλυση προβλημάτων, προσαρμόζεται εύκολα στην αλλαγή και επιλέγει την ομαδική δουλειά. Multitasking τη χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες της, με "εμμονή" στην τήρηση των προθεσμιών, χωρίς να κινδυνεύει η ποιότητα των εργασιών της. Αγαπά τα βιβλία. Είναι εθελόντρια. Αγαπά τη ζωή. Το πιο σημαντικό της επίτευγμα είναι η οικογένειά της. Από τα παιδιά της μαθαίνει κάθε μέρα και γίνεται καλύτερος άνθρωπος.


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, Twitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!