ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΛΥΚΑΚΙ ΖΗΛΕΥΕΙ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Η ζήλια μεταξύ αδελφών είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους γονείς! Και σήμερα έχουμε βιβλιοκριτική για "Το μικρό λυκάκι ζηλεύει" του Antoon Krings από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος!


Μία ξεχωριστή ιστορία εκτυλίσσεται στις σελίδες αυτού του παιδικού βιβλίου. Το μικρό λυκάκι, όσο περιμένει να γεννηθεί ο αδερφός του παίζει με τα υπόλοιπα μικρά ζώα του δάσους. Δηλώνει μάλιστα πως αγαπάει όλα τα ζωάκια και πως δεν ξεχωρίζει κανένα. Μόλις όμως ο μπαμπάς του, το καλεί στο σπίτι, λέγοντάς του πως ήρθε η ώρα για την έκπληξη, τα πάντα αλλάζουν. Το μικρό λυκάκι δεν θέλει να αποδεχτεί τη νέα κατάσταση με αποτέλεσμα να μένει μόνο του στο δωμάτιό του. Καταστρώνει λοιπόν ένα σχέδιο, για να απομακρύνει τον μικρό του αδερφό από το σπίτι. Πώς όμως θα δικαιολογήσει αυτή του την πράξη, από τη στιγμή που όλοι ξέρουν πως αγαπάει όλα τα μικρά ζωάκια; Τι θα πει στους γονείς του αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό για αυτό που έκανε; 

"Το μικρό λυκάκι ζηλεύει" είναι ένα βιβλίο που μιλά για το αίσθημα της ζήλιας, αυτό το μικρό αλλά παροδικό αγκαθάκι που τρυπώνει στο μεγαλύτερο αδερφάκι με την έλευση του νέου μέλους στο σπίτι. Με κύριο χαρακτήρα ένα μικρό ζώο, το παιδί μπορεί εύκολα να διδαχθεί για τη ζήλια και πώς μπορεί να τη διαχειριστεί. Μαθαίνει δηλαδή ότι κάποια πράγματα θα πρέπει να τα μοιράζεται: παιχνίδια, δωμάτιο, αλλά και την αστείρευτη αγάπη και αγκαλιά των γονιών του. Καταλαβαίνει λοιπόν πως δεν παύουν οι γονείς του να το αγαπούν, μια και η αγάπη δεν μειώνεται, αλλά πολλαπλασιάζεται και "μοιράζεται" εξίσου σε όλα τα άτομα. Το παιδί επίσης γνωρίζει την έννοια της αδελφικής αλληλεγγύης, καθώς, όπως υπόσχεται το μικρό λυκάκι, δεν θα αφήσει ποτέ μόνο του τον αδερφό του. Τέλος η γραφή κι η εικονογράφηση του Antoon Krings μεταφέρει τους λιλιπούτειους αναγνώστες νοερά στο σκηνικό της ιστορίας με αποτέλεσμα να ταυτίζονται με τους χαρακτήρες.

Το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στη σειρά: Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά (4+ ετών).


Γράφει η Νίκη Γυφτογιάννη από το Mama-Farma

 ________________________________________________________________________________________________

Η Νίκη Γυφτογιάννη είναι παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού, 5 και 2 ετών αντίστοιχα. Επίσης είναι τελειόφοιτη Κοινωνιολογίας. Το blog της γεννήθηκε σχεδόν τυχαία, σε μία προσπάθεια να γεμίσει ευχάριστα τον ελάχιστο χρόνο που αφήνει σε μια γυναίκα η μητρότητα. Μέσω του blog της μοιράζεται διάφορες στιγμές της καθημερινότητας, όπως και προϊόντα που τους αρέσουν ως οικογένεια, δίνοντας έμφαση στον ποιοτικό χρόνο που μπορεί να περάσει ένας γονιός με το παιδί του. 


Δείτε επίσης σχετικό άρθρο ψυχολογίας στο καλοκαιρινό τεύχος του Familives: 


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter Google+, για να μη χάνετε κανένα post!