ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΟ ΚΑΡΥ-ΚΕΥΜΕΝΟ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ)


Το βιβλίο "Το καρυ-κευμένο καλαμαράκι" της Βέρας Πρατικάκη από τις Εκδόσεις Ψυχογιός εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως ένα εφηβικό μυθιστόρημα που αφορά το φαγητό, τις διαφορετικές γεύσεις, την κουζίνα και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Καθώς όμως το διαβάζεις, συνειδητοποιείς πως κρύβει μία αστυνομική περιπέτεια. Σε βάζει στη διαδικασία να βγάλεις στην επιφάνεια το αστυνομικό δαιμόνιο που κρύβεις μέσα σου και να περάσεις ένα όμορφο απόγευμα διαβάζοντάς το. Με μια μοντέρνα γραφή, με λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν τα παιδιά στις μέρες μας, αυτή η ιστορία θα παρασύρει τον αναγνώστη και θα ταξιδέψει μαζί του στο εστιατόριο, για να φάει αγγινάρες tandoori, paneer με ταραμοσαλάτα, γιουβαρλάκια masala και άλλα. Γεύσεις αμέτρητες! Συνδυασμοί πρωτότυποι και μοναδικοί.

Ήρωες του βιβλίου πολλοί και διαφορετικοί: Η Κασσάνδρα, η συμμαθήτρια από το παρελθόν με τις πρωτοποριακές επιχειρηματικές ιδέες. Η μαμά και ο Σοφοκλής, που χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν βρίσκονται στον Έβρο για δουλειά αντί για διακοπές στην παραλία. Η γειτόνισσα, η κυρία Μοσχούλα, με τον σκύλο της τον Ναβουχοδονόσορα, που κάνουν τη ζωή των νεοφερμένων αγώνα μετ’ εμποδίων. Ο πανέξυπνος κύριος Βλάσσης, ο προμηθευτής του εστιατορίου, η Άτζιτ, η καταπληκτική Ινδή μαγείρισσα, και ο Τρυφωνάκος με το χρυσό ζελεδιασμένο του τσουλούφι που ήταν σαν να το ’ χε γλείψει αγελάδα.

Γράφει η Ευαγγελία Παπαρίζου από το For happy moments