ΕΛΗΞΕ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΣΧΑ

 Έχουμε μεγάλη χαρά που παρουσιάζουμε και χαρίζουμε αυτό το βιβλίο καθώς είναι γραμμένο από τα χεράκια της δικής μας Κατερίνας.
Η Κατερίνα είναι ιδρυτικό μέλος του περιοδικού μας και υπήρξε αρχισυντάκτρια σε περασμένα τεύχη. Έχει το blog mamagiaspiti.gr όπου μπορείτε να την ακολουθήσετε.


  1. Με ποια αφορμή ξεκίνησες να γράφεις παιδικό βιβλίο;
    Το να γράψω βιβλίο γενικά ήταν ένα όνειρο, πολύ πολύ μακρινό, από αυτά που πίστευα πως ποτέ δεν θα πραγματοποιούνταν. Κι όμως, η ζωή τα φέρνει πολύ διαφορετικά από όσο εμείς τα σχεδιάζουμε ή τα φανταζόμαστε! Η αφορμή ήταν μια πρόταση συνεργασίας που έγινε από τις εκδόσεις Άθως παιδικά και έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι. Το πρώτο βιβλίο “Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ”  ήταν καθαρά κατασκευές για μεγάλα και μικρά παιδιά. Το “Πρώτο Πάσχα” πλέον είναι η πρώτη μου απόπειρα να ξανά-γράψω την ιστορία των Παθών και της Ανάστασης του Χριστού, προσπαθώντας να τη δω μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.
  2. Ποιο είναι το όνειρο και ποιος ο στόχος για τη συγγραφή του βιβλίου;
    Στόχος μου είναι να γνωρίσουν τα παιδιά το Ευαγγέλιο, με τρόπο σύγχρονο , ώστε να το αγαπήσουν και αργότερα , αν θέλουν , να διαβάσουν και την πηγή της πίστης μας, την Αγία Γραφή. Πιστεύω ότι μόνο μιλώντας τη γλώσσα των παιδιών και υιοθετώντας όλα τα μέσα (εικόνα, χρώμα, παιχνίδι) μπορούμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους, για ένα θέμα που στις  μέρες μας μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και ταμπού και σίγουρα από τους περισσότερους οπισθοδρομικό. Κι όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο σύγχρονο και διαχρονικό, από το Λόγο του Ευαγγελίου. Η ελπίδα μου λοιπόν είναι με αυτά τα βιβλία να μπορέσουμε οι γονείς, αλλά και οι δάσκαλοι και οι κατηχητές να φέρουμε τα παιδιά λίγο πιο κοντά στο Χριστό, ένα ζητούμενο τόσο σημαντικό όσο και η ίδια η ζωή των παιδιών μας.
  3. Οι ιστορίες και των δύο βιβλίων επικεντρώνονται στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Σκέφτεσαι να γράψεις κ επόμενο βιβλίο με πιο γενικό περιεχόμενο;
    Τα δύο πρώτα βιβλία επικεντρώθηκαν στα Χριστούγεννα και το Πάσχα, μιας και είναι η βάση της πίστης μας και το κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής. Σαφώς, εφόσον υπάρχει θετική ανταπόκριση, σχεδιάζουμε και άλλα βιβλία. Το θέμα όμως των βιβλίων είναι κάτι που δεν μπορείς πάντα να προβλέψεις, αφού οι ιδέες και η έμπνευση είναι κάτι απρόβλεπτο τις περισσότερες φορές.

  4. Είναι εύκολο ένας ενήλικας να προσεγγίσει τον τρόπο σκέψης ενός μικρού παιδιού;
    Τα παιδιά σκέφτονται απλά και καθαρά. Έχουν αυτή την περιέργεια του νέου και αυτή τη λαχτάρα να μάθουν τα πάντα, να γνωρίσουν όσα περισσότερα μπορούν για τα πάντα γύρω τους, ενώ ταυτόχρονα είναι προδιατεθειμένα να αγαπήσουν τα πάντα και τους πάντες. Αν ο ενήλικας καταφέρει να καθαρίσει το μυαλό του από τα περίπλοκα συναισθήματα, τις πολλές αμφισβητήσεις και βρει τη δύναμη που χρειάζεται για να αγαπήσει αληθινά, τότε ναι, μπορεί να προσεγγίσει τον τρόπο που σκέφτεται ένα παιδί. Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει να προσπαθήσει κανείς. Μόνο θα κερδίσει από αυτό!
  5. Έχει το παιδικό βιβλίο μέλλον στην εποχή της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών;

    Δεν μου αρέσει να αφορίζω ό,τι έχει να κάνει με την τεχνολογία. Η ίδια χρησιμοποιώ πολύ το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα εν γένει και έχω την πεποίθηση πως όλα είναι εργαλεία στα χέρια του ανθρώπου. Ανάλογα δηλαδή με το πώς επιλέγει να τα χρησιμοποιήσει, θα έχει την αντίστοιχη “ανταπόδοση”, αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Σαφώς το παιδικό βιβλίο έχει να ανταγωνιστεί την ευκολία της τηλεόρασης, του κινούμενου σχεδίου, του ηλεκτρονικού παιχνιδιού, που δεν απαιτουν κούραση, πολλή σκέψη ή οποιαδήποτε προσήλωση και συγκέντρωση του νου για πολλή ώρα. Παράλληλα, ο συνδυασμός ήχου και εικόνας είναι συχνά τόσο ακαταμάχητος, που μοιάζει ανίκητος. Κι όμως, το παιδικό  βιβλίο, αλλά και γενικά το βιβλίο μπορεί να τα ανταγωνιστεί όλα. Στις σελίδες ενός καλού βιβλίου ανοίγεται ένας νέος κόσμος, που περιμένει να τον εξερευνήσουμε και η συγκίνηση που χαρίζει ένα καλό βιβλίο, δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Για μένα όλα είναι στο χέρι του γονιού. Η ανάγνωση βιβλίων μαζί με τα παιδιά από πολύ μικρά είναι βασική. Ακόμα κι αν φανεί ότι τα κερδίζει η τηλεόραση κάποιες περιόδους, αν έχει μπει ο σπόρος της φιλαναγνωσίας, θα ανθίσει στα σίγουρα. Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό για μένα και σε αυτό το ζήτημα είναι το δικό μας παράδειγμα. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε σπίτι με πλούσια βιβλιοθήκη, βλέποντας έναν γονιό που διαβάζει και το χαίρεται, δεν χρειάζεται λόγια για να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο για τον άνθρωπο!


  1. Μίλησε μας για την  εικονογράφηση του και για τις κατασκευές που περιέχει.
    Η εικονογράφηση του βιβλίου “Το πρώτο Πάσχα” έγινε από τον εικονογράφο και αρχιτέκτονα κ. Σπύρο Γούση. Όπως θα δουν οι μικροί και οι μεγάλοι αναγνώστες, ο κ. Γούσης έχει την ικανότητα να ζωγραφίζει τις βυζαντινές εικόνες με μια παιδικότητα, που είναι πολύ προσιτή στα παιδιά. Οι μορφές και τα χρώματα ζωντανεύουν την ιστορία του βιβλίου και κάνουν το βιβλίο πολύ ελκυστικό. Το ίδιο το βιβλίο γίνεται βάση για κατασκευές και παιχνίδι, αφού τα παιδιά αφού κόψουν και χρωματίσουν τις φιγούρες και τις παραστάσεις που βρίσκονται στο τέλος του βιβλίου, μπορούν να τις κολλήσουν στις εικονες του  ή να παίξουν με αυτές. Έτσι αναπαριστώντας και συζητώντας ξανά και ξανά την ιστορία, μπορούν να γίνουν καλύτερα κοινωνοί των τόσο σημαντικών γεγονότων. Επίσης, υπάρχει ένθετο παιχνίδι “Ψάξε και βρες” και “Σκέψου και απάντησε” στο οποίο τα παιδιά καλούνται να βρουν τις λεπτομέρειες σε δυο εξαιρετικές μεγάλες εικόνες , της Βαϊοφόρου και της Ιερουσαλήμ.
  2. Πρόκειται να γίνουν παρουσιάσεις του βιβλίου και πού;
    Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνουν διάφορες παρουσιάσεις του βιβλίου. Το Σάββατο 1 Απριλίου στις 12.30 το μεσημέρι, στον πολυχώρο Da Vinci (Αγ. Ιωάννου 23, Αγ.Παρασκευή), η Κυριακή Τριανταφυλλίδου παρουσιάζει το βιβλίο, ενώ στη συνέχεια μαζί με τον εικονογράφο Σπύρο Γούση θα κάνουμε εργαστήρι πασχαλινής χειροτεχνίας. Την Παρασκευή 7/4 στις 5.30 το απόγευμα στον Ι.Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και Αγ. Νεκταρίου Άνω Κηφισιάς, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα. Και τέλος το Σάββατο 8/4 συμμετέχουμε στο “Πάσχα το Παιδικόν”, που διοργανώνεται από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας στην Αγ. Τριάδα Πειραιώς. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά!
  3. Από πού μπορούμε να αγοράσουμε το βιβλίο;
Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και στο e-shop των εκδόσεων Σταμούλης.


Σας ευχαριστώ πολύ!! Καλή Ανάσταση σε όλους!

Το βιβλίο περιέχει την ιστορία της Μεγάλης Εβδομάδας ιδωμένη μέσα από τα μάτια ενός παιδιού της εποχής όπου έζησε ο Ιησούς. Στο δεύτερο μέρος περιέχει εικόνες από τα διάφορα γεγονότα των Παθών από τη Βαϊοφόρο ως την Ανάσταση. Τα παιδιά χρωματίζουν και κόβουν τις φιγούρες του τρίτου μέρους και τις κολλάνε επάνω σε αυτές τις εικόνες. Έτσι μεταφέρονται στην εποχή του πρώτου Χριστιανικού Πάσχα και ζουν τα γεγονότα πιο ζωντανά.

Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό, θα πρέπει να συμπληρώσετε την φόρμα που ακολουθεί, αρκεί να διαβάσετε και να συμφωνήσετε με τους παρακάτω όρους!
ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
1.Οι εκδόσεις  Άθως παιδικά προσφέρουν στους αναγνώστες του περιοδικού  ένα αντίτυπο του βιβλίου: "Το πρώτο Πάσχα"σειρά κοντά στον Χριστό, της Κατερίνας Δανδουλάκη Χιόνη.
2.Ο διαγωνισμός έχει διάρκεια από τις 31/03/2017 έως τις 8/04/2017 στις 23:59 μ.μ.
3. Γίνονται δεκτές συμμετοχές μόνο από την Ελλάδα.
4. Για την έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η συμπλήρωση στη φόρμα Google, που ακολουθεί ,  των βημάτων που αναφέρονται δηλαδή:
 α) Συμπλήρωση  έγκυρου mail, στο οποίο θα γίνει η ενημέρωση του νικητή
 β) Συμπλήρωση ονοματεπώνυμου. (Για να φανεί κατεβάστε την μπάρα κύλισης που βρίσκεται στα δεξιά.)
Συμμετοχές που δεν θα έχουν συμπληρώσει οπωσδήποτε τα δύο πρώτα βήματα του διαγωνισμού ή θα τα έχουν συμπληρώσει ελλιπώς, δεν θα είναι έγκυρες.
5. Like και Δημόσια κοινοποίηση της φωτογραφίας του διαγωνισμού στο Facebook, η οποία βρίσκεται εδώ.
6. Like στη σελίδα  Familives  και Εκδόσεις Άθως  στο Facebook.
7. Η κλήρωση θα γίνει μέσω της εφαρμογής Random.org μετά τη λήξη του διαγωνισμού.
8. Ο νικητής θα είναι ένας και θα κερδίσει ένα αντίτυπο του βιβλίου του διαγωνισμού. 
9. Μετά τη λήξη του διαγωνισμού το blog familives.gr δεν φέρει καμία άλλη ευθύνη πέρα από τη διοργάνωση του διαγωνισμού.
10. Η παραλαβή του δώρου θα γίνει ως εξής: για τον νικητή που κατοικεί εντός Αττικής θα πρέπει να παραλάβει από το κεντρικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Σταμούλη στην Αθήνα , οδός Αβέρωφ αρ. 2 (απέναντι από το Πολυτεχνείο). Για τον νικητή που κατοικεί εκτός Αττικής, ο δωροθέτης θα αποστείλει το δώρο ταχυδρομικά και τα έξοδα αποστολής βαρύνουν το δωροθέτη.
11. Ο νικητής θα ενημερωθεί μέσω email. Αν κάποιος δεν επικοινωνήσει μέσα σε 2 μέρες, η κλήρωση θα επαναληφθεί .
Μπιτχαβά Ειρήνη το όνομα της νικήτριας.