ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Είναι απόλυτα χρήσιμο κάθε σπίτι να διαθέτει φαρμακείο με τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζονται για τις πρώτες βοήθειες και για τα φάρμακα που χρειάζεται κάποιο μέλος της οικογένεια που είτε είναι χρόνια άρρωστο είτε μπορεί να αρρωσταίνει συχνά, όπως τα παιδιά….
Το φαρμακείο πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που τα μικρά παιδιά να μην μπορούν να το φτάσουν .
Ένα  ψηλό ντουλάπι της κουζίνας συνήθως είναι το πιο συχνό μέρος που φυλάσσουμε το φαρμακείο, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να κλειδώνεται, γιατί τα παιδικά χεράκια μπορούν να φτάσουν πολύ «μακριά» και πολύ «ψηλά» μερικές φορές. Tο φαρμακείο, ως κουτί, θα πρέπει να είναι φτιαγμένο από υλικό που προστατεύει το περιεχόμενο από την υγρασία, το νερό και τον ήλιο.

Πολλές οικογένειες προτιμούν το φορητό φαρμακείο, για το οποίο ισχύουν όλα τα παραπάνω και το οποίο δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι πρέπει να φυλάσσεται σε μέρος σκιερό και δροσερό.


Τα απαραίτητα:
Παυσίπονα και αντιπυρετικά φάρμακα.
Σιρόπι για το συνάχι και το βήχα.
Αλοιφή για εγκαύματα.
Αλοιφή για αλλεργίες.
Αλοιφή για τσιμπήματα από έντομα.
Αποστειρωμένες γάζες.
Βαμβάκι.
Λευκοπλάστ.
Οινόπνευμα.
Ιώδιο.
Επίδεσμο.
Αντιδιαρροϊκά φάρμακα για ενήλικες.
Σιρόπι παρακεταμόλης.
Αντιισταμινικό σιρόπι ή σταγόνες.
Αμπούλες φυσιολογικού ορού για τη ρινική συμφόρηση.
Σύριγγες των 2 ml ή των 5 ml για τη χορήγηση φαρμάκων.
Θερμόμετρο

Κάθε 6 μήνες θα πρέπει να ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων και σκευασμάτων. Πετάμε όσα έχουν λήξει και τα ανανεώνουμε με καινούρια. Τις περισσότερες φορές κρατάμε και φάρμακα, που έχουμε χρησιμοποιήσει για μια συγκεκριμένη πάθηση. Δεν υπάρχει λόγος. Και το πιο σημαντικό, να κρατάμε τις οδηγίες χρήσης….


Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 1ο τεύχος του περιοδικού Familives!
Γράφει η Μένια Κουκουγιάννη από το karkinaki.gr