ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΧΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Πόσες φορές έχουμε πάει διακοπές κι έχουμε γυρίσει περισσότερο κουρασμένοι;
Διακοπές σημαίνει διακόπτω αυτό που μέχρι τώρα κάνω, για να κάνω ένα διάλειμμα. Διάλειμμα κυρίως από τα άγχη που βιώνουμε καθημερινά και που η χρόνια παρουσία τους μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Το σώμα και το μυαλό μας δεν είναι προκαθορισμένα να βιώνουν επίμονο άγχος και στρες. Το χρόνιο άγχος, και η απελευθέρωση της κορτιζόλης που αυτό συνεπάγεται μπορεί να βλάψει τον ιππόκαμπο, μια σημαντική περιοχή του εγκεφάλου που στηρίζει τη μάθηση και τη μνήμη.


Χρειαζόμαστε λοιπόν διάλειμμα και οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ίσως ο καταλληλότερος χρόνος για να το κάνουμε. Ευνοεί ο καλός καιρός, που φτιάχνει αποδεδειγμένα τη διάθεση, αλλά και δίνει τη δυνατότητα για πλήθος ελεύθερων δραστηριοτήτων.

Αυτό που αρχικά θα βοηθούσε, θα ήταν ένα πλάνο. Ένα πλάνο όμως, όχι για να το τηρήσουμε με αυστηρότητα και άγχος, αλλά για να σκεφτούμε αυτό που πραγματικά θέλουμε.

Πού θέλουμε να πάμε διακοπές; Ποιοι θα θέλαμε να είναι μαζί και πώς θα περάσουμε το χρόνο μας;
Προσπαθήστε να έχετε χρόνο. Η έρευνα έχει δείξει ότι θέλουμε τουλάχιστον 2-3 μέρες, απλά και μόνο για να μπούμε σε διάθεση διακοπών. Αφήστε λοιπόν το περιθώριο αυτών των ημερών και προγραμματίστε για τις υπόλοιπες. Μη προγραμματίζετε τις διακοπές με διαλείμματα, αλλά συνεχόμενες μέρες.

Κρατήστε μακριά ότι μέχρι τώρα κάνατε και κυρίως, ότι έχει σχέση με τεχνολογία. Όχι tablets, internet και γενικά οτιδήποτε είχατε και στην εργασία σας. Ξεκουράστε το μυαλό και το σώμα σας με εικόνες από τη φύση και κυρίως τη θάλασσα. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να κοιμηθεί. Κοιμηθείτε όσο σας ζητάει ο οργανισμός σας και φυσικά χωρίς να χτυπήσει ξυπνητήρι.

Μη ξεχνάμε ότι και τα παιδιά μας χρειάζονται ξεκούραση. Σε ένα κόσμο τόσο απαιτητικό, που μεγαλώνει μία κουρασμένη γενιά, η ξεκούραση των καλοκαιρινών διακοπών δεν είναι απαίτηση, αλλά υποχρέωση μας. Αφήστε τα παιδιά να χαλαρώσουν από τα άγχη του χειμώνα και δώστε τους τις απαραίτητες συνθήκες για να «γεμίσουν τις μπαταρίες». Χωρίς σχολικά βιβλία, φροντιστήρια ή απαιτητικές δραστηριότητες. Αυτό που ο χειμώνας μας αναγκάζει να περιορίσουμε, δηλαδή την ελευθερία του σώματος και της σκέψης, ας αφεθεί στα χέρια του καλοκαιριού.

Ελεύθερο παιχνίδι, ελεύθερος χρόνος, κανένας περιορισμός!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 1ο τεύχος του περιοδικού Familives!
Γράφει η Γιούλη από το psychologiapaidiou.blogspot.gr/