5 + 1 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ


Μόλις αρχίζει και μεγαλώνει η διάρκεια της μέρας αλλάζει σχετικά και η διάθεσή μας. Θέλουμε να βγαίνουμε πιο πολύ έξω, προτιμάμε τα πιο φωτεινά χρώματα, βγαίνουμε κι εμείς από τη χειμερία μας νάρκη. Ακριβώς έτσι αντιλαμβάνεται  την αλλαγή εποχής και το σπίτι μας, είναι ένας ζωντανός οργανισμός και αυτό.

Πόσο εύκολο είναι όμως να φρεσκάρουμε το σπίτι κάθε χρόνο; Δεν είναι μόνο θέμα όρεξης αλλά και χρημάτων. Μπορούμε να ανανεώσουμε το σπίτι μας χωρίς να ξοδέψουμε μια ολόκληρη περιουσία; Προφανώς, ναι!
Με απλά βήματα είναι εύκολο να δώσουμε μια νότα φρεσκάδας και αλλαγής στο χώρο μας που θα μας βοηθήσει να το δούμε με άλλο μάτι.


Ξεκινάμε πάντα από την πρώτη εικόνα που θα έχει ένας επισκέπτης μας: την εξώπορτα. Μπορούμε να κρεμάσουμε ένα στεφάνι ανοιξιάτικο ή καλοκαιρινό ή να τυλίξουμε κορδέλες, να κρεμάσουμε μια βενετσιάνικη μάσκα ή ό,τι άλλο μας εμπνέει. Μην ξεχνάμε, η πρώτη εντύπωση μετράει.

Γεμίζουμε τα βάζα μας με λουλούδια – πλέον βρίσκουμε υπέροχα μπουκέτα σε πολύ οικονομικές τιμές, αν δεν έχουμε δικά μας λουλούδια.

Σηκώνουμε τα βαριά, χειμωνιάτικα χαλιά μας ή τα αντικαθιστούμε με ελαφριά μικρά, χρωματιστά καλοκαιρινά χαλάκια αν μας αρέσουν.

Αλλάζουμε κουρτίνες και ριχτάρια, αν τα χρησιμοποιούμε. Αντικαθιστούμε τις πιο βαριές, χειμωνιάτικες κουρτίνες με πιο αέρινες και δροσερές, και διαλέγουμε πιο ανοιχτά χρώματα σε μαξιλάρια καναπέ και ριχτάρια.

Στολίζουμε το μπάνιο μας με κομμάτια κοραλιών και κοχύλια για μια πιο φρέσκια εικόνα, και ανανεώνουμε τις πετσέτες μας με την ίδια λογική με τις κουρτίνες. Αφαιρούμε τις σκουρόχρωμες και χρησιμοποιούμε παστέλ ή ζωηρά, ανοιξιάτικα χρώματα.

Δεν είναι ίσως δυνατόν να το κάνουμε κάθε χρόνο, αλλά ανά κάποια διαστήματα μπορούμε να διαλέγουμε έναν τοίχο και να του αλλάζουμε το χρώμα. Ως κόστος είναι σχετικά αντιμετωπίσιμο, ως εργασία δεν είναι πολύ δύσκολη και μάλιστα μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα διασκεδαστική και έχει φυσικά άμεσο αποτέλεσμα στη διάθεσή μας!

Το πιο θετικό με τις αλλαγές είναι ότι αν δεν μας αρέσουν μπορούμε πάντα να τις διορθώσουμε. Αν δεν έχετε ανακαλύψει ακόμη την «ταυτότητα» του σπιτιού σας, πειραματιστείτε.
 Δεν είναι απαραίτητο για να νιώσουμε την αλλαγή να κάνουμε όλα τα παραπάνω ή σε μεγάλη κλίμακα. Οι μικρές λεπτομέρειες και οι διάσπαρτες πινελιές είναι πάντα πιο αποτελεσματικές στο να δώσουν άλλη αίσθηση στους χώρους μας. Δοκιμάστε κάτι ή όλα, δείτε το σπίτι σας με άλλο μάτι, αγαπήστε το από την αρχή σαν να μπαίνετε για πρώτη φορά σ’ αυτό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 1ο τεύχος του περιοδικού Familives!
Γράφει η Μαρία Τσιρώνη από το oopsblogara.gr