BEAUTY! BACK TO SCHOOL.. (PART 1)

Τι θα λέγατε για επιστροφή στο σχολείο; Όχι το γνωστό σχολείο αλλά το σχολείο ομορφιάς! Back to school beauty: Πίσω στη σχολική ομορφιά! Δεν υπάρχουν θρανία και βιβλία και πίνακας εδώ! Υπάρχει όρεξη για διδασκαλία και μάθηση! Γιατί η ομορφιά απαιτεί βασικά βήματα, εξάσκηση σε νέες μεθόδους και τάσεις αλλά και γνωριμία με νέα προϊόντα που μας διευκολύνουν! καλό είναι να θυμηθούμε και να μάθουμε από την αρχή όλα όσα μας κάνουν "όμορφη μέσα έξω"! Γιατί η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν..


Πρώτα θα ξεκινήσουμε με την περιποίηση του προσώπου. Η περιποίηση προσώπου είναι το α και το ω για την ομορφιά μας! Δεν πρέπει να την αμελούμε όσο κι αν βιαζόμαστε ή νιώθουμε εξαντλημένες! Για τη σωστή πριποίηση του προσώπου χρειάζεται και η γνώση του τι τύπο επιδερμίδα έχουμε. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι οι ανάγκες της επιδερμίδας μας είναι διαφορετικές ανάλογα με την εποχή ή ορμονικών διαταραχών που οφείλονται σε περίοδο εξετάσεων, έντονο στρες, εγκυμοσύνη, λοχεία, εμμηνόπαυση κλπ.

Τύποι επιδερμίδας;

Κανονική επιδερμίδα: Έχει λεία και ομοιόμορφη όψη, χωρίς ορατούς πόρους ή ατέλειες. Δεν εμφανίζει σημάδια λιπαρότητας ή ξηρότητας σε ιδανικές καιρικές συνθήκες, ενώ είναι καλά ανεκτή σε προϊόντα περιποίησης.

Ξηρή επιδερμίδα: Η επιδερμίδα αυτή εμφανίζει ξηρότητα και άγρια υφή ιδίως στα μάγουλα, ξεφλουδίζει, τραβάει κι έχει λεπτούς και λείους πόρους. Εξαιτίας της μειωμένης φυσικής υγρασίας του δέρματος εμφανίζει πρόωρα σημάδια γήρανσης κι απαιτείται μεγάλη ενυδάτωση κυρίως τη νύχτα και χρήση προιόντων χωρίς οινόπνευμα.

Ευαίσθητη επιδερμίδα: Παρουσιάζει ερεθισμούς, κοκκινίλες, ευρυαγγείες κι ευαισθησία σε εξωτερικούς παράγοντες (ήλιο, αέρα, κρύο) και δυσανεξία σε χρήση προϊόντων, εξαιτίας κάποιων συστατικών τους. Πρέπει να χρησιμοποιούμε υποαλλεργικά προιόντα χωρίς χρώμα και άρωμα, και να επιλέγουμε προϊόντα για ευαίσθητες επιδερμίδες!

Λιπαρή επιδερμίδα: Επιδερμίδα με έντονη λιπαρότητα που εκκρίνει υπερβολική ποσότητα σμήγματος. Γυαλάδα, διεσταλμένοι πόροι, μαύρα στίγματα, σπυράκια, θαμπάδα κι ατέλειες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της. Κατάλληλα προϊόντα είναι τα oil free και τα καθαριστικά πρέπει να είναι σε μορφή αφρού ή gel. Το ευτύχημα είναι ότι λιπαρή επιδερμίδα αργεί να εμφανίσει ρυτίδες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται ενυδάτωση!

Μικτή επιδερμίδα: Η επιδερμίδα αυτή είναι συνδυασμός διάφορων τύπων. Στο μέτωπο, μύτη και σαγόνι είναι λιπαρή, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του προσώπου είναι κανονική ή ξηρή ενίοτε και ευαίσθητη.Συνήθως χρειάζεται διαφορετικά προϊόντα και όχι μόνο ένα για να καλυφθούν οι διαφορετικές ανάγκες του προσώπου.

Ώριμη επιδερμίδα: Η ώριμη επιδερμίδα παρουσιάζει σημάδια γήρανσης, δηλαδή ρυτίδες, απώλεια σφριγηλότητας, χαλάρωση, ξηρότητα, θαμπάδα, κηλίδες και δυσχρωμίες. Απαιτείταιη χρήση αντιγηραντικών και συσφικτικών προϊόντων μέρα και νύχτα, αλλά και οι εβδομαδιαίες αγωγές αποκατάστασης.

* Εδώ να επισημάνω ότι οι κηλίδες και οι δυσχρωμίες μπορεί να εμφανιστούν και νωρίτερα χωρίς η επιδερμίδα να είναι ώριμη! Σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες ανάγκες της επιδερμίδας.

Σε περίπτωση που δε μπορούμε να καταλάβουμε τι τύπο επιδερμίδας έχουμε μπορούμε να απευθυνθούμε σε αισθητικό ή σε φαρμακοποιό.

Μπορούμε όμως να κάνουμε και ένα απλό τεστ μόνες μας στο σπίτι: Καθαρίζουμε καλά το πρόσωπό μας μ' ένα καθαριστικό για κανονική επιδερμίδα κατά προτίμηση που ξεπλένεται με νερό, σκουπίζουμε απαλά με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να περάσουν δέκα λεπτά. Μετά παίρνουμε ένα κομμάτι ρυζόχαρτο και το πιέζουμε σε διάφορα σημεία του προσώπου μας. Αν το χαρτί βγει εντελώς καθαρό τότε η επιδερμίδα μας είναι κανονική ή αν νιώθουμε ότι μας τραβάει είναι ξηρή. Αν όμως κολλήσει και γεμίσει κηλίδες τότε η επιδερμίδα μας είναι λιπαρή. Αν τέλος κολλήσει μόνο στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, σαγόνι) τότε η επιδερμίδα μας είναι μικτή.