ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν ως χαρακτηριστικό τη φαντασία. Εμείς σα γονείς λατρεύουμε αυτό το χαρακτηριστικό των παιδιών μας που μας κάνει να ταξιδεύουμε..

Εκτός όμως από το πόσο όμορφο το βρίσκουμε παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών όπως:
Ανεπτυγμένο λεξιλόγιο: Όσα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους στο παιχνίδι τους, είτε διαβάζουν παραμύθια καταφέρνουν να αποκτήσουν καλύτερο λεξιλόγιο από τα υπόλοιπα παιδάκια της ίδιας ηλικίας.
Μαθαίνουν να παίρνουν τον έλεγχο: Χρησιμοποιώντας τη φαντασία του το παιδί στο παιχνίδι του, μπορεί να παίξει όποιο ρόλο θέλει, με όποιο τρόπο θέλει και να έχει την κατάληξη που θέλει σε διάφορες καταστάσεις.
Μάθηση κοινωνικών κανόνων: Η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους και κυρίως άλλα παιδάκια είναι δύσκολη. Μέσα από ένα φανταστικό παιχνίδι μαζί με άλλα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την κοινωνικοποίηση είτε με συγκρούσεις είτε με το να μοιράζονται πράγματα και φυσικά να χειρίζονται τις καταστάσεις αυτές.
Μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα: Στο παιχνίδι φαντασίας, παίρνουν τα ίδια αποφάσεις για το πως θα εξελιχθεί το παιχνίδι.

Εκτοξεύσετε τη φαντασία του παιδιού σας..
Διαβάζοντάς του βιβλία: Διαβάζοντας ιστορίες για άγνωστα μέρη και ανθρώπους μπορείτε να ενθαρρύνετε τη φαντασία του παιδιού σας.  Χρησιμοποιήστε  λέξεις και εικόνες,  παροτρύνοντας το να συμμετέχει και αυτό στη τελική έκβαση της ιστορίας.

Φτιάξετε τις δικές σας ιστορίες: Μπορείτε να φτιάξετε και τις δικές σας ιστορίες με κεντρικό πρόσωπο το ίδιο το παιδί σας κι έτσι το βοηθάτε να μάθει τον εαυτό του!

Σιγά σιγά θα αρχίσει και το ίδιο να δημιουργεί φανταστικές ιστορίες. Μπορείτε να το παροτρύνετε ξεκινώντας εσείς μια ιστορία και αφήνοντάς το να συμπληρώνει ονόματα ή κομμάτια της ιστορίας.

Εκτιμήστε τα έργα του: Η εξερεύνηση νέων υλικών και ο συνδυασμός τους είναι από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα αφήσετε ελεύθερα να δημιουργήσουν και να τα σεβαστείτε χωρίς να κρίνετε ή να διορθώνετε το αποτέλεσμα!

Δημιουργήστε μουσική: Η μουσική είναι σημαντική για αυτή την ηλικία. Προφανώς ένα παιδάκι προσχολικής ηλικίας δε μπορεί να παίξει κάποιο μουσικό όργανο, μπορεί τε όμως να το παροτρύνετε να δοκιμάσει να παίξει κάποια όργανα, να χορέψει ή να τραγουδήσει.

Ενθαρρύνετε το παιχνίδι της προσποίησης: Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά δραματοποιώντας γεγονότα από τη ζωή τους- φανταστική και μη.Όταν το παιδί δημιουργεί ένα σενάριο και το εμπλουτίζει με πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτό, αναπτύσσει κοινωνικές και λεκτικές ικανότητες.Θα καταπιαστεί με συναισθηματικά θέματα καθώς θα παίζει επαναλαμβανόμενα σενάρια όπου θα αισθάνεται λυπημένος, χαρούμενος, φοβισμένος ή ασφαλής. Καθώς θα φαντάζεται ότι είναι ήρωας , άλογο ή μάγος θα μάθει πως είναι να είσαι δυνατός και να έχεις τον έλεγχο.Επίσης θα μάθει και την έννοια του αιτίου και του αιτιατού και εξερευνά τον κόσμο της πειθαρχίας καθώς δημιουργεί κανόνες είτε ο ίδιος είτε με τη βοήθεια κάποιου συμπαίκτη.

Παρέχετε σκηνικά: Κάθε αντικείμενο του σπιτιού, δεν έχει σημασία ποιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιχνίδι φαντασίας. Φαντασία και διάθεση να υπάρχει..

Χρησιμοποιείτε την τεχνολογία με προσοχή: Δυστυχώς στη μόδα επικρατεί η αντίληψη ότι όταν το παιδί παίζει εκπαιδευτικά παιχνίδια σε υπολογιστή και tablet θα γίνει ιδιοφυΐα. Σίγουρα υπάρχουν και εκπαιδευτικά παιχνίδια όμως δεν πρέπει να το παρακάνουμε, για να έχουμε την ησυχία μας.

Δέσποινα
Πηγή